$
טכנולוגיה וחדשנות

סרטן המוח: האם צפויה פריצת דרך בטיפול במחלה?

ממצאים ראשונים ממחקר בן 11 שנים: שילוב חיסון חדשני לצד הטיפולים המוכרים עשוי להאריך את חייהם של החולים

רונן ניב 09:5417.07.18

בשיתוף מערכת זירת הבריאות

 

האם צפויה פריצת דרך במאבק בסרטן המוח? חיסון חדשני בשם DCvax הנמצא בשלבי בדיקה מתקדמים עשוי להאריך את חיי החולים במחלה – כך גורס מאמר מדעי שפורסם בכתב העת הרפואי "Journal of Translational Medicine" המתפרסם בבריטניה.

 

מדובר בטיפולי אימונותרפיה המיועד לסובלים מגליובלסטומה (Glioblastoma) – סרטן המוח הנפוץ והאגרסיבי ביותר – שבמסגרתו משתמשים ביכולות של המערכת החיסונית להשמדת תאים סרטניים. הממצאים הראשוניים ממחקר בן 11 שנים שבו השתתפו למעלה מ־300 בני אדם מרחבי העולם הראו כי אלו שקיבלו את החיסון המשיכו לחיות זמן רב יותר מהמשוער. ובינתיים, בקרן למאבק בסרטן המוח בבריטניה מגיבים לתוצאות הממצאים המוקדמים בשמחה, ומדגישים כי "אלו ממצאים מרשימים ומבטיחים".

 

התקציב הממשלתי יוכפל

 

אחת הדמויות שהפכו בבריטניה לסמל במאבק בסרטן המוח ולהעלאת המודעות הציבורית למחלה היא טסה ג'ואל, חברת פרלמנט ומי ששימשה שרה האחראית לארגון אולימפיאדת לונדון 2012. ג'ואל נפטרה מהמחלה בחודש מאי 2018 בגיל 70 – כמה חודשים בלבד לאחר שאובחן גידול בראשה. לאחר מותה הודיעה ראש הממשלה תרזה מיי כי התקציב הממשלתי למאבק בסרטן המוח יוכפל.

 

בהקשר הזה יש לציין עוד כיום הטיפול הנפוץ במחלה הוא ניתוח ראש ולאחריו הקרנות וטיפולי כימותרפיה. חולים אשר מקבלים טיפול כזה, חיים לאחר הניתוח פרק זמן שעומד בממוצע על 17-15 חודשים.

 

 צילום: skeeze/Pixabay

 

אופטימיות זהירה

במחקר החדשני השתתפו 331 חולי גליובלסטומה, כאשר ל־232 מתוכם הוזרק החיסון על בסיס קבוע בנוסף למערך הטיפולים הסטנדרטי. שאר 99 החולים קיבלו פלצבו (Placebo) – חומר שאינו מכיל אף רכיב כימי ומשמש לא אחת לקבוצת ביקורת במחקרים.

 

החוקרים מצאו כי החולים שלהם הוזרק החיסון שרדו במשך יותר מ־23 חודשים בממוצע לאחר הניתוח. כמעט שליש (כ־30%) מהם סווגו תחת הכותרת "שורדים מורחבים" וחיו בממוצע 40.5 חודשים לאחר הניתוח. כמה מהמטופלים המשיכו לחיות כשבע שנים לאחר הניתוח, ומדובר בפרק הזמן הממושך ביותר שנמדד במהלך המחקר. לדברי החוקרים רק בקרב שבעה מהחולים שנטלו חלק במחקר, דווח על תופעות לוואי שליליות בעקבות הזרקתו של החיסון.

 

"מדובר במחקר שמעניק תקווה חדשה לכל אלו הנאבקים במחלה הקשה הזו", מדגיש קיומארס אשקאן, פרופ' לנוירולוגיה בבית החולים קינגס קולג' (King's College) בלונדון, שהיה שותף לכתיבת המאמר המדעי. לדבריו, "אף על פי שצריך להמתין בסבלנות לממצאים הסופיים, הרי שהממצאים עד כה מעידים על פריצת דרך בטיפול בחולי גליובלסטומה. בהחלט ניתן לומר כי קיימת אופטימיות זהירה".

 

דיוויד ג'נקינסון, המנהל המדעי הראשי של הקרן למאבק בסרטן המוח בבריטניה, מיישר קו עם הדברים ומבהיר: "מדובר בבשורות מבטיחות להפליא עבור קהילה של חולים". עוד מוסיף ג'נקינסון: "אנחנו כמובן נידרש לעוד נתונים ומידע על המחקר הזה ועל מחקרים נוספים שנעשים בנושא כדי שנוכל לקבוע באשר לתפקיד של שיטת הטיפול החדשנית הזו במאבק בסרטן המוח".

 

הכתבה תורגמה מאתר: www.theguardian.com

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

x