פוטותרפיה בבית: הטיפול שמביא להפוגות ממושכות בתסמיני הפסוריאזיס
טיפולים באמצעות קרני אור, המתבצעים במסגרת הביתית בהתאמה אישית ובליווי צמוד, מוכיחים את יעילותם בהקלה על הסובלים ממחלות עור כרוניות
בשיתוף קבוצת ש.א.ג שירותי רפואה
על פי ארגון הבריאות העולמי כ־125 מיליון איש בעולם חולים במחלת הפסוריאזיס (4-2 אחוז בקרב האוכלוסייה). מנתוני אגודת הפסוריאזיס הישראלית המתייחסים לראשית שנת 2018, בישראל כ־262,290 חולים – מהם כ־5,700 שהצטרפו למעגל החולים במהלך השנה החולפת. עם זאת יש מומחים המעריכים כי מספר החולים בארץ גדול אף יותר ושכיחות המחלה באוכלוסייה מגיעה ל־5%.
מדובר במחלת עור כרונית רב מערכתית המופיעה בדרגות חומרה שונות. אצל מרבית החולים המחלה מתבטאת ברבדים אדומים נרחבים על עור הגוף והקרקפת, ובקשקשים עבים ודביקים. בהקשר הזה ראוי להוסיף כי בשל המאפיינים החיצוניים שלה נקשרה למחלה סטיגמה שאינה נכונה, ולפיה מדובר במחלה מדבקת. כך למשל מסקר שערכה אגודת הפסוריאזיס הישראלית ב־2015 עלה כי 30.3% מהנשאלים בגילאי 18-24 סברו שפסוריאזיס היא מחלה מדבקת.
"פסוריאזיס היא מחלת עור דלקתית אוטואימונית אשר מעלה את השכיחות למחלות נוספות כגון דלקת מפרקים פסוריאטית", מרחיב פרופ' דוד אנק, מומחה עור ומין שייסד את מרפאת הפוטותרפיה בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים. לדבריו, "פסוריאזיס מעלה את השכיחות למחלה דלקתית במפרקים – מה שמוביל לכאבים, אודם, נפיחות ונוקשות של המפרקים ולעתים אף לעיוותים במפרקי כפות הידיים והרגליים. כמו כן, מחלת הפסוריאזיס עלולה להגביר את הסיכון למחלות הקשורות עם הסינדרום המטבולי: עלייה בלחץ הדם, עלייה בשומנים בדם, סוכרת מסוג 2 והשמנה – וכתוצאה מכך עלייה בסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם. עד כה לא נמצא מזור למחלה. עם זאת, אצל חלק מהחולים, טיפולים תרופתיים מסייעים להפחית התקפים. בקרב כ־90% מהחולים אנו מצליחים להביא להפוגות ממושכות בתסמיני המחלה באמצעות טיפול בקרני אור – פוטותרפיה".
פרופ' אנק מסביר כי "מכשיר הפוטותרפיה משחרר קרני UV ultraviolet, המדמות חלק מקרני ה־UV של השמש. חשוב להבהיר כי החשיפה לקרני האור באלומת UVB של מכשירי הפוטותרפיה אינה מעלה את השכיחות למלנומה (סוג של סרטן עור הנגרם בשל חשיפה לקרני UVA). בטיפול פוטותרפיה נעשה שימוש בעיקר בנורות UVB כשהחשיפה אליהן מבוקרת על פי מינון שממליץ רופא העור. זהו מכשור ברמת בטיחות גבוהה מאוד, המאושר לשימוש על ידי משרד הבריאות בישראל ומינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), ויעיל גם לנשים הרות. בשורה התחתונה, כל עוד החולה דבק בתכנית שניתנה לו, במינון שהומלץ לו אין סכנה לכוויה". עוד מציין פרופ' אנק: "גם בהשוואה לטיפולים אחרים, כולל הטיפולים הביולוגיים, הטיפול הביתי באמצעות פוטותרפיה הוא נטול תופעות לוואי ורמת הבטיחות שלו גבוהה ביותר".
לצד הטיפול בפסוריאזיס, נמצא כי פוטותרפיה יעילה גם בטיפול במחלות עור כרוניות נוספות כגון מחלת העור ויטיליגו. "זו מחלה אוטואימונית הפוגעת בכ־1.5% מהאוכלוסייה, והיא מאופיינת בהופעת כתמים לבנים על העור עקב חסר בייצור של פיגמנט המלנין בעור", מפרט פרופ' אנק, "טיפול ממושך בפוטותרפיה תורם להפוגה במחלה לאחר שייצור המלנין מתחדש. כמו כן פוטותרפיה מסייעת לטיפול באטופיק דרמטיטיס (אסתמה של העור)".
"חשוב שהחולה ינהל את המחלה ולא שהמחלה תנהל אותו"
לדברי רן פריס, מנהל תחום פוטותרפיה בחברת גאיה מדיקל המשתייכת לקבוצת ש.א.ג שירותי רפואה: "הטיפולים יכולים להתבצע במסגרת מרפאה בבית חולים, מרפאה בקהילה או אפילו בטיפול ביתי. המכשור לטיפולי פוטותרפיה שאנו מספקים הוא של חברת Daavlin האמריקאית, העוסקת מזה 40 שנה במחקר ופיתוח של סוגים שונים של מכשירי פוטותרפיה עבור מרפאות ולשימוש ביתי. אנו מספקים בין היתר מכשור פוטותרפיה לבתי חולים, למרפאות עור של קופת חולים כללית ולרשת UV Medical – מרפאות פוטותרפיה בירושלים, אשדוד ובית שמש הנמצאות בהסכם עם קופות החולים".
באשר למכשור פוטותרפיה לשימוש ביתי, מפרט פריס: "חולה אשר בוחר לבצע את הטיפול בבית, מקבל הדרכה, תכנית טיפולית הכוללת מינון חשיפה מומלץ וליווי רפואי. התאמת המכשיר לכל חולה היא בהתאם לדרגת המחלה אצלו ואזורי הנגעים הדלקתיים. עלות מכשיר פוטותרפיה לשימוש ביתי תלויה בסוג המכשיר. חלק מחברות הביטוח הפרטיות משתתפות במימון רכישת המכשיר ואנו פועלים על מנת שגם קופות החולים תשתתפנה בעלות הטיפול הביתי – מה שיביא לחיסכון בשעות הטיפול במרפאה, בזמן ההמתנה של החולים לסדרת טיפולים, וזה עוד לפני שבכלל הזכרנו את הנסיעות וההיעדרויות ממקום העבודה שלוש-ארבע פעמים בשבוע. בארצות הברית הטיפול הביתי בפסוריאזיס הפך לנפוץ יותר בשל החיסכון בעלויות למערכת הבריאות".
לא במקרה, מזכיר פריס את טיפולי הפוטותרפיה המבוצעים בבית החולה. מחקרים שנעשו בנושא והשוו בין הטיפול במרפאה לבין הטיפול הביתי, הראו כי הטיפול הביתי יעיל לא פחות מהטיפול במרפאה וכי הוא נוח יותר לחולים ותורם לעלייה באיכות חייהם. כך למשל מחקר, שתוצאותיו פורסמו ב־ British Medical Journal, בחן האם הטיפול במסגרת הביתית בחולי פסוריאזיס באמצעות קרני UVB שווה מבחינת יעילות ובטיחות לטיפול המתבצע במסגרת מרפאה.
במחקר השתתפו 196 חולים מ־14 מחלקות עור של מרכזים רפואיים בהולנד, כאשר מחציתם טופלו במרפאה ומחציתם טופלו בבית. התוצאות הצביעו על כך ש־82% מהחולים שטופלו בבית הגיעו להפחתה של לפחות 50% בנגעים, לעומת 79% בקרב החולים שטופלו במרפאה. במחקר נבדקו מדדים נוספים ובהם איכות חיים, מעמסה של טיפולים, ההעדפה האישית של המטופל ומידת שביעות הרצון. מדד איכות החיים עלה בשתי הקבוצות ביחס ישיר לשיפור במחלה, עם זאת, 42% מקרב החולים שטופלו בבית הביעו שביעות רצון ברמת מצוין, לעומת 23% שטופלו במרפאות.
במסקנות המחקר ציינו החוקרים כי טיפולי פוטותרפיה באמצעות קרני UVB המבוצעים כטיפול ביתי בטוחים ויעילים באופן שווה לטיפול הנערך במסגרת מרפאות, כשהטיפול הביתי עצמו כרוך בפחות מעמסה לחולה ותרם ליותר לשביעות רצון ולאיכות חיים. בנוסף, הצהירו רוב המטופלים בשתי הקבוצות שבעתיד יעדיפו טיפול במסגרת הביתית, ומדובר ב־92% מאלה שטופלו בבית וב־60% מאלה שטופלו במרפאה. "גם תוצאות מחקר זה", מסכם פרופ' אנק, "מוכיחות שבטיפול במחלה כרונית כדוגמת פסוריאזיס, חשוב שהחולה ינהל את המחלה ולא שהמחלה תנהל אותו".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>