$
אירועי ספורט

כך משנים DNA: האם הנבחרת האנגלית יכולה לעשות זאת?

בהתאחדות האנגלית לכדורגל מנסים לייצר תרבות כמו בנבחרות האולימפיות הבריטיות המוצלחות באמצעות עירוי של ידע, תובנות, תשוקה ויצירתיות. והכל מגיע ממקצוענים צעירים, שחופשיים ממחשבה ישנה של פעם

אוריאל דסקל 09:1302.07.18

בחדרו של דן אשוורת', המנהל הספורטיבי של ההתאחדות לכדורגל האנגלית, יש שעון שסופר אחורה ל־18 בדצמבר 2022. התאריך הוא של גמר המונדיאל שייערך בקטאר, והוא תלוי בחדר שלפי מייקל קלווין, סופר הכדורגל האנגלי, מרגיש כמו חדר של קבוצת NFL, NBA או MLB בזמן הדראפט. "על הקירות תלויות התמונות של השחקנים האנגלים הכי טובים שמסודרים לפי קבוצת הגיל שלהם מגיל 15 עד גיל 21", אומר קלווין. "כל קבוצת גיל מסודרת לפי מערך 4-2-3-1, כשמתחת לתמונת כל שחקן שכביכול פותח בהרכב משובצות תמונות של שחקנים שעשויים להחליף אותו.

 

 

 

בהתאחדות לכדורגל האנגלית בונים מאגר כישרונות שהם העתיד של הנבחרות הצעירות והנבחרת הבוגרת. המאגר הזה צפוי, לפי התוכניות של ה־FA, ההתאחדות האנגלית, להוביל את הנבחרת לזכייה במונדיאל בעוד ארבע שנים.

 

נבחרת אנגליה נבחרת אנגליה צילום: אם סי טי

 

חדרו של אשוורת' הוא במרכזו של סנט ג'ורג' פארק - בית הנבחרות האנגלי שנפתח ב־2012, אז החלו באנגליה את פרויקט ה־DNA של הכדורגל האנגלי. קלווין, בספרו המרשים "No Hunger in Paradise", קיבל כניסה מלאה לתוך הפרויקט וכתב עליו. הוא גם שוחח עם "כלכליסט" על תוכניות ראי ההתאחדות לגבי עתיד הכדורגל האנגלי. קלווין מדבר על "שינוי תרבות רציני" שעוברת ההתאחדות לכדורגל האנגלית. שינוי תרבות שעשוי לסייע לאנגליה להעלים את מחלות העבר שמנעו ממנה לזכות בתארים בינלאומיים.

 

ד"ש מבריגדת הבלייזרים

 

קצת רקע. עד אמצע שנות התשעים ההתאחדות לכדורגל האנגלית לא היתה גוף מקצועי אלא עסקני.

 

ב־2005 התבקש לורד טרי ברנס, יו"ר מרקס אנד ספנסר ולשעבר יו"ר בנק Abbey, להגיש דו"ח על מבנה התאחדות הכדורגל האנגלית. אותו גוף שהביא ב־1863 את הכדורגל לעולם ועדיין פעל באותו אופן מהמאה ה־19 - כלומר בנוי מ־110 נציגים, חלקם מחיל האוויר, חלק מהצבא וחלק מהאוניברסיטאות של קיימברידג' ואוקספורד. ברנס קבע שמדובר בגוף מיושן ולא מקצועי, אולם לא הציג חזון משלו, והמלצותיו נעלמו. "בריגדת הבלייזרים" הוא הכינוי לאנשים שקבעו איך הכדורגל האנגלי ייראה, והנבחרת אכן נראתה במצב נוראי.

 

13 שנה אחרי אותו דו"ח, ההתאחדות לכדורגל האנגלית מתנהלת בצורה מקצועית יותר מרוב ההתאחדויות בעולם. אנשי הארגון עברו השתלמויות בהתאחדויות המובילות בעולם, השתלמויות בליגות אמריקאיות, השתלמויות ועבודה משותפת עם גופים בריטיים מצליחים - אקדמיות למשחק ותיאטרון, בית הספר המלכותי לבלט, נבחרת האופניים של סקיי, הנבחרות האולימפיות ועוד. כמו כן, הצוות המקצועי של אשוורת' מתעדכן באופן שוטף בהתפתחויות הבינלאומיות בכדורגל. וכפי שניתן להבין מהשעון שסופר אחורה לדצמבר 2022 - יש גם תוכנית מסודרת שבסיסה יצירת DNA משותף לכל הנבחרות האנגליות.

 

תוכנית פתוחה

 

בעבר נכתבו תוכניות אסטרטגיות מקצועיות עבור ההתאחדות לכדורגל האנגלית, כולל אחת של ריצ'רד יוז, שהסתמך על ניתוח לא נכון של סטטיסטיקות בכדורגל וטען שכדי להבקיע צריך למסור פחות מ־3 פעמים בהתקפה - מה שהוביל לכדורגל שמסתמך בעיקר על מסירות ארוכות ולא יעילות. "אין לאנגליה מה ללמוד מברזיל", טען אותו ריצ'רד יוז. עם זאת, התוכנית של ההתאחדות האנגלית כיום מגיעה ממקום הרבה פחות מתנשא ונפוח אחרי שנים של כישלונות במונדיאלים ובאליפויות אירופה.

 

מסמך ה־DNA של אנגליה הוא מסמך בן 40 אלף מילים ו"קוצר" עבור קלווין לפחות מ־200 מילה על ידי דן אשוורת': "מה זה ה־DNA? מה אנחנו עושים כשאין לנו את הכדור ברגל? מה העקרונות המפתח שלנו כשיש לנו את הכדור או כשאנחנו במשחק מעבר? מהם עקרונות המפתח במצבים נייחים? איזה סוג של אנשים אנחנו רוצים? איזה סוג של שחקנים לומדים אנחנו צריכים? איזה סוג של מנהיגים אנחנו צריכים? איך אנחנו מתמודדים עם לחץ? למה לא להציב את המטרה הכי גבוהה שיש? אם אנחנו מפסידים, האם אנחנו צריכים להגיד, ‘או.קיי, נקווה לטוב בפעם הבאה' או שאנחנו הולכים לשים את עמודי התווך במקום שלהם בשביל הנבחרות הצעירות. נתחיל עבודה עם חזון ברור לגבי מה שאנחנו רוצים להשיג ונדע איזה סוג של גברים ונשים אנחנו צריכים בשביל זה".

 

ובסופו של דבר, זה גם נוגע לסגנון כדורגל. איזה כדורגל הנבחרת רוצה לשחק ואיך היא משחקת אותו. ואת זה צריך להתחיל בגיל צעיר כדי שהשחקנים יתרגלו לשיטה, עקרונות ושנים. כפי שספרד או גרמניה עושות כבר יותר מעשור.

 

גיבוש שווה יותר מכוכבים

 

ה־DNA הזה כבר מורגש חזק בנבחרות האנגליות הצעירות שבשנתיים האחרונות זכו באליפויות עולם ובאליפויות אירופה. זה חלק מתהליך שמתחיל בעשרות "מדווחי כישרונות" שעובדים עם ההתאחדות לכדורגל, שאנשי המקצוע שלה מעריכים ובודקים את השמות של הנערים עד גיל 15 שמגיעים אליהם. ישנם יותר מ־450 ילדים ונערים בתיקים של ההתאחדות. פחות מ־5.2% מהם יגיעו לנבחרת הבוגרת. פעם הם היו נבחרים לאנגליה לפי כישרונם ומעמדם, אבל זה הוביל לנבחרת של כוכבים ולא לנבחרת אמיתית.

 

בלם מנצ'סטר יונייטד לשעבר ריו פרדיננד תיאר בשידור של BBC מה היה המצב החברתי של הנבחרות המוכשרות של סוון גוראן אריקסון ופאביו קאפלו. "לא יכולותי להסתכל על סטיבן ג'רארד בארוחת בוקר, בטח לא לדבר איתו - היינו עמוק בתוך היריבות בין מנצ'סטר יונייטד לליברפול".

 

לא בדיוק הרוח הרצויה לנבחרת או לכל קבוצה של אנשים שמנסים להשיג מטרה משותפת. ואולם, תחת גארת' סאות'גייט נראה שה־DNA הרצוי התחיל להשפיע גם על הנבחרת הבוגרת. "הכוכבים" הם חבר'ה צעירים וצנועים שעובדים טוב ובחדווה ביחד עם חבריהם לנבחרת בלי קשר לקבוצה שממנה הם באים. "הם משחקים בקולקטיביות שלא היתה בזמננו", הבחין פרנק למפארד, לשעבר צ'לסי ונבחרת אנגליה.

 

המאמן הנכון

 

סאות'גייט עצמו הוא טיפוס שאינו כוכב - בניגוד לקאפלו או אריקסון. הוא היה בלם שגדל בבתי ספר פרטיים ומגיל צעיר שיחק וגדל לצד כוכבי כדורגל ממעמד הפועלים, שצמחו בליגות הנמוכות של אנגליה. הוא יודע להביע את עצמו היטב וגם לעמוד על שלו. בכל מקום שהיה בו נבחר לקפטן וכבלם נבחרת אנגליה, לקח אחריות על ההפסד בחצי גמר יורו 1996 נגד גרמניה, בעקבות הפנדל שהחמיץ בדו־קרב. אף שהוא מדבר ברוך מסוים ובג'נטלמניות הבריטית האופיינית, הוא לא מפחד לעמוד על שלו ולקבל החלטות קשות - כולל הדחת וויין רוני מהנבחרת, כנראה שכבר לא התאים לסגל הצעיר והחרוץ שהאנגלים בונים עליו ל־2022.

 

סאות'גייט, שהגיע לתפקיד כמאמן נבחרת אנגליה הצעירה, הודה בעבר כי הכישלון שלו כמאמן מידלסבורו היה חוויית לימוד שרק מסייעת לו. בהתאחדות למד אצל טרבור ברוקינג, לשעבר מנהל מקצועי בהתאחדות הכדורגל האנגלית שבמשך שנים ניסה לשנות את התרבות ולא הצליח. סאות'גייט הוא חלק מצוות שאשוורת' בנה - לנבחרות הצעירות, כשאת הנבחרת הבוגרת קיבל סם אלרדייס. כשאלרדייס הודח בגלל שיתוף פעולה לא כשר עם סוכן שחקנים - סאות'גייט נהפך למאמן הראשון מתוך ה־DNA שרצו בנבחרת.

 

 

גארת' סאות'גייט עם ג'ון סטונס. צנוע ועומד על שלו גארת' סאות'גייט עם ג'ון סטונס. צנוע ועומד על שלו צילום: גטי אימג'ס

 

אשוורת' בעצמו עבד כעשור וחצי בליגות הנמוכות לפני שקיבל תפקידים בכירים בכדורגל האנגלי. הוא מכיר את הכדורגל האנגלי מהפרמיירליג ומטה. לפי קלווין, "האמביציה של אשוורת' היא לייצר תרבות כמו בנבחרות האולימפיות הבריטיות המוצלחות על ידי מה שהוא מכנה "עירוי" של ידע, תובנות, תשוקה ויצירתיות שמגיעים ממקצוענים צעירים שחופשיים ממחשבה ישנה של פעם. יש בהתאחדות האנגלית צוות של מאמנים חושבים וחדשנים. אשוורת' אף דרש מ־1,500 סוכני כדורגל לא להתקרב לבית הנבחרת או למחנות האימונים של השחקנים - בכל הגילאים - כדי שההבנה שבבית הזה מתעסקים בכדורגל ושום דבר אחר.

 

 

 

ואם כל האלמנטים החדשים הללו לא מסייעים לאנגליה לעבור את רבע הגמר, לא נורא. בכל מקרה, השעון סופר לאחור עד 2022.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x