$
ספורט עולמי

כמה פעמים ספרתם עד 1,000 ושום דבר לא קרה?

הניצחון של רוסיה על ספרד הוא ניצחון של הספרדים על עצמם. הרוסים ברבע הגמר בזכות כישלון מערכתי של ממש של הספרדים

אוריאל דסקל 22:0201.07.18

1. ספרד שלטה במשחק שלה נגד רוסיה לחלוטין. היו לה 1,342 נגיעות בכדור והיא הראשונה בהיסטוריה של המונדיאל שרשמה יותר מ-1,000 מסירות במשחק אחד (1,114). רוסיה, למשל, נגעה בכדור 505 פעמים ומסרה רק 290 פעמים. רבים משחקניה כמעט ולא נגעו בכדור. במחצית הראשונה רוסיה עוד סיכנה את השער יותר עם התקפות מתפרצות אבל מהמחצית השנייה כמעט וויתרה לחלוטין על מהלכים התקפיים. ודלימיר גראנאט, המחליף הרוסי, שיחק כל המחצית השנייה והארכה. הוא נגע בכדור 12 פעמים (שוער נבחרת ספרד, דויד דה חאה נגד בכדור 26 פעמים) ומסר 5 פעמים. אף אחת מהמסירות שלו לא הגיע לשחקן רוסי. ועדיין גאראנט חגג ניצחון היסטורי. מי צריך את הכדור בכלל?

 

נבחרת רוסיה הערב נבחרת רוסיה הערב צילום: Maxim Shemetov

 

2. ספרד הפסידה כי כשלה בהבנה הפשוטה שהמטרה של הכדורגל היא לא למסור את הכדור. הספרדים אולי מסרו בלי סוף - הם עושים את זה יותר מכולם - אבל כל המסירות היו עקרות. הם נגעו בכדור פחות מ-50 פעמים ברחבה הרוסית ומסרו אותו ברחבה רק 7 פעמים. הרוסים, לשם השוואה, נגעו בכדור 20 פעמים ברחבה הספרדית. הגם הגיעו למצבי הבקעה טובים יותר לפי (1.00 לפי xG) מהספרדים (0.88) והם ניצחו בפנדלים. הם היו יעילים יותר בתנועה ללא הכדור - וזה, פעמים רבות, מה שמנצח משחקים. ספרד, שמלבד ארגנטינה, במונדיאל הזה נעו הכי מעט ללא הכדור (505 מטרים פר דקה ללא הכדור), לא עשו לחץ יעיל על הרוסים - לא תפסו אותם לא מוכנים וכאמור, הרגישו נוח מאוד, נוח מדי, עם הכדור ברגליים.

 

3. "לא מוסרים לשם המסירה, זה סתמי. מוסרים כדי להניע את הקבוצה היריבה, לייצר חללים בהגנה ולחדור לתוכם". זו תורת המסירות היעילה לפי פפ גווארדיולה, המאמן שאחראי למהפכת הטיקי-טאקה העולמית (למרות שפפ שונא את הביטוי טיקי-טאקה). ספרד אכן הניעה את ההגנה הרוסית - אבל לא הניעו את הכדור מספיק מהר או מספיק לעומק. רוב המסירות שלהם היו סתמיות, לצדדים ואת רוב ההתקפות ניסו דרך האגף השמאלי מבלי לגוון יותר מדי. הרוסים בהחלט זזו בגלל המסירות הללו אבל הן לא היו מספיק מהירות כדי לייצר חללים בהגנה הרוסית. הרוסים רצו 146 ק"מ ב-90 הדקות והארכה - 9 ק"מ יותר מאשר הספרדים. זה הספיק להם כדי לחסום כל נתיב מסירה פנימה של הספרדים חסרי הדימיון.

 

4. פרננדו היירו לא בהתאחדות הכדורגל בגלל יכולות האימון שלו. הוא מנהל ספורטיבי. לאורך המשחקים הוא לא הצליח לגרום לנבחרת שלו לשנות הילוך. הקבוצה שיחקה באותה צורה - גם כאשר זה לא עבד. אי אפשר לדעת מה היה קורה אם ז'ולן לופטגי היה נשאר בתפקיד - אבל ככל הנראה הוא היה עושה עבודה טובה יותר על הקווים ובהכנה למשחקים. תחתיו ספרד שיחקה כדורגל אדיר - שהזכיר את ספרד של 2008 עד 2012 - ולא הפסידה שנתיים. הוא פוטר יום לפני תחילת המונדיאל בגלל שחתם בריאל מדריד - הצעה שאף מאמן בעולם לא מסרב לה. מעניין אם לואיס רוביאלס, יו"ר ההתאחדות הספרדית לכדורגל, מבין שאם לופטגי דברים היו נראים אחרת. מעניין אם הוא מבין שבגלל האגו שלו - הוא פיטר אותו בעיקר בגלל שרצה להראות סמכותי כיו"ר חדש - ספרד הודחה על ידי רוסיה.

 

 

נבחרת ספרד במשחק נבחרת ספרד במשחק צילום: איי אף פי

 

5. ספרד אף פעם לא ניצחה נבחרת מארחת בטורנירים הגדולים. היא 0 מ-9 מהבחינה הזו. אבל בניגוד למונדיאל 2002, אז הודחה בגלל "טעויות" שיפוט (לפחות אחד מהשופטים ששפט את דרום קוריאה ב-2002 כשהדיחה את איטליה וספרד התגלה כפושע), כאן אין לספרד מישהו חיצוני להאשים. זה הכל כישלון שלה ושל קונספט הכדורגל שניסתה.

 

6. לפני המשחק הזה רוסיה - כברית המועצות - ניצחה רק שני משחקי נוק-אאוט בהיסטוריה של המונדיאלים. הניצחון על ספרד הוא היסטורי בזכות זה. רוסיה, בזכות הניצחון הראשון שלהם בפנדלים במונדיאל, עולה לרבע הגמר של המונדיאל בפעם הראשונה מאז 1970. ספרד מצטרפת לאנגליה ואיטליה כנבחרת היחידה בהיסטוריה של המונדיאלים שמפסידה בדו קרב פנדלים שלוש פעמים שונות.

 

7. איגור אקינפייב, שוער נבחרת רוסיה, עצר שתי בעיטות עונשין של ספרד בדו קרב הפנדלים - אחת בצורה מדהימה, עם הרגל. בדו קרב הזה היו לו יותר הצלות מאשר לדויד דה חאה היה בכל המונדיאל (1 - הכי מעט של שוער במונדיאל מאז 1966). אקינפייב, שלא נאלץ למתוח יותר מדי את עצמו נגד הספרדים, נהפך לסוג של בדיחה באירופה לאחר שב-43 משחקים רצופים בליגת האלופות לא הצליח לשמור על רשת נקייה. זו לא הסיבה היחידה לכך שאף פעם לא עזב את רוסיה - הוא מקבל שכר נאה בצסק"א מוסקבה ואף פעם לא היתה לו הצעה קונקרטית טובה מספיק לעזוב - אבל זו כן אחת מהסיבות שהוא אף פעם לא נחשב לאחד מהשוערים המובילים באירופה - למרות שבליגה הרוסית שמר על יותר רשתות נקיות מאשר לב יאשין האגדי. לפני המשחק נגד רוסיה דיבר על כך שהוא רוצה להוכיח את עצמו ולהראות למבקריו האירופים הרבים שטעו לגביו. היום הוא עשה זאת. תודות למשחק הספרדי העקר.

 

8. בכלל, הרוסים הוכיחו משהו לעולם הכדורגל. אפשר לומר. "אנחנו רוצים להוכיח לעצמנו ולכולם שאנחנו יכולים לשחק כדורגל",אמר לפני המונדיאל חלוץ נבחרת רוסיה ארטיום דזיובה, חלוץ הנבחרת הרוסית שכבש את שער השיוויון נגד ספרד במחצית הראשונה. "אנחנו רוצים שהמדינה שלנו תהיה גאה בנו. אנחנו רוצים להראות שאנחנו מדינת כדורגל, לא רק של הוקי קרח או כדורסל או כדורעף". ובכן, הרוסים הוכיחו את עצמם. אמנם זה היה יותר לחימה ללא הכדור - אבל גם ככה מנצחים משחקים. רוסיה רק רצתה לעבור את שלב הבתים ולא להביך את עצמה מול ספרד. היא עשתה מעל ומעבר. ולדימיר פוטין לא יכול להיות יותר מרוצה.

 

9. המשמעות הנוספת של ההדחה של ספרד היא שבגמר ככל הנראה תהיה נבחרת שלא היתה בגמר מונדיאל 50 שנה או יותר. מבין כל הנבחרות שנשארו בצד הספרדי, רק אנגליה (1966) ושבדיה (1958) היו בגמר המונדיאל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x