$
אירועי ספורט

פרשנות

מגע קטיפה והרבה מזל

9 הערות על הניצחון של ארגנטינה על ניגריה שמבטיח מפגש בין ליאו מסי לנבחרת צרפת בשמינית הגמר

אוריאל דסקל 00:0427.06.18

1. אדוארדו גלאנו, הסופר מאורגוואי, אמר באחד מראיונותיו האחרונים ש"דייגו מראדונה שיחק עם הכדור כאילו הוא דבוק לו לרגל אבל ליאו מסי משחק כאילו הכדור הוא גרב על הרגל שלו".  

 

 

ההשתלטות הקטיפתית של ליאו מסי על האובייקט העגול הזה - כאילו היה פרח שעשוי ממשי - כדי לכבוש את שערו הראשון במונדיאל, השער ה-100 של המונדיאל הנוכחי, זו תמצית של הכדורגל. טכניקה עילאית, מציאת חלל לרוץ אליו תוך כדי תנועה וסיומת קלינית - זה כל כך יפה ונעים לעין. מסביר למה כל כך הרבה אנשים מעריצים את הדשא שהוא הולך עליו.

 

   צילום: גטי

 

 

 

   צילום: איי אף פי

 

 

2. מלבד שערו - אחרי 660 דקות משחק במונדיאל בהן לא כבש - מסי השלים היום שבעה כדרורים. בכך הגיע ל-107 כדרורים במונדיאלים ועקף את דייגו מראדונה כשחקן עם הכי הרבה כדרורי מונדיאל (105). סתם עוד נתון סטטיסטי שמוכיח את טענתו של גלאנו שמסי משחק כאילו הכדור הוא הגרב שלו. ארגנטינה שלו היא אולי הקבוצה הגרועה ביותר בשמינית הגמר, אבל לפחות עולם הכדורגל, העולם כולו, יקבל אותו לעוד משחק אחד לפחות במונדיאל.

 

3. לפי הסטטיסטיקות של חברת IMPECT, שמייצרת סטטיסטיקה שמכונה Packing, ארגנטינה היא אחת מהנבחרות הגרועות במונדיאל. המדד מראה את "מספר היריבים על המגרש שמבוטלים על ידי מסירה או כדרור מוצלח של שחקן". כלומר, כמה שחקנים השחקן עובר במהלך או משחק. או כמה השחקן קירב את קבוצתו לשער. הקורלציה בין עקיפת היריבים לבין ניצחונות היא גבוהה מאחר שקבוצה שמצליחה לעקוף הרבה שחקנים, בעיקר שחקני הגנה, יגיעו למצבי הבקעה טובים.

 

בכל מקרה, לפי מדדי ה-IMPECT ארגנטינה, אחרי שני משחקים, היתה במקום השישי מהסוף במונדיאל, לפני פנמה, אוסטרליה, קוסטה ריקה, ערב הסעודית וטוניסיה בלבד. מספר שחקני הגנה שלה שעקפו במסירות או דריבלים עמד על 34. ארגנטינה, לעומת זאת, הצליחה לעקוף רק 24 שחקני הגנה. עם מדד packing של מינוס 10 - כאמור, טוב יותר רק מהנבחרות החלשות ביותר בטורניר, ארגנטינה לא נראית כמו קבוצה שיכולה להעפיל לשמינית הגמר.

 

קרואטיה, למשל, היתה פלוס 16. ניגריה עמדה על 0 ואיסלנד על מינוס 6. וזה עם מסי - אולי השחקן הטוב בעולם במדד packing. שחקן שמאז 2014 מייצר לפחות 0.47 מצבי הבקעה למשחק. רק שחקן אחד בחמש הליגות הבכירות של אירופה ייצר יותר מצבים ממנו למשחק - 0.48 - אנחל די מריה, חברו לנבחרת. אבל בנבחרת ארגנטינה לא היה במונדיאל הזה קשר מרכזי שיכול להעביר את הכדור, קרוב לשער יחסית, כדי לעשות משהו מול מספר מצומצם של שחקנים ולא מול חוליות קישור והגנה שלמות.

 

עם זאת, אבר באנגה, שפתח במשחק הראשון שלו במונדיאל, הוא בדיוק כזה שחקן. מישהו שיודע להעביר את הכדור מעומק הקישור לחלוץ במסירה ארוכה או במסירות קצרות יותר לקשרים ש"בין הקווים" - בתוך פקעת של שחקני הגנה, כדי שבמהלך אחד יוכלו לייצר הזדמנות. נגד ניגריה, אבר באנגה התחיל להפעיל את השחקנים הקדמיים כמו שקודמיו בקישור ארגנטינה במונדיאל הזה לא הצליחו. באנגה היה השחקן שנגע הכי הרבה בכדור במשחק (111 נגיעות), היו לו שתי מסירות מפתח ובישול לשער של מסי (בבעיטה ה-13 שלו בטורניר). הוא גם חטף שני כדורים (כמו חאבייר מסצ'ראנו) והיה המנהיג בקישור.

 

4. חורחה סמפאולי הוא מאמן מצוין שהצליח בהרבה מקומות שעבר בהם עם סוג כדורגל מאוד מסוים. כדורגל שמתבסס על התורה של מרסלו ביאלסה - לחץ גבוה, הנעת כדור מהירה וקבוצה שנעה בתבנית מאוד מסוימת כדי להשיג שער (ניתח יותר מ־25 אלף משחקים ומצא 28 דרכים להציב שחקנים על המגרש, 11 דרכים להגיע לשער ו־17 מהלכים הגנתיים אפשריים). אבל זה גם סוג של כדורגל שצריך לעבוד עליו הרבה זמן כדי שיהיה יעיל. יותר מזה, צריך שהשחקנים יבינו וירצו לשחק את סוג הכדורגל הזה. נבחרת צ'ילה של סמפאולי וסביליה שלו הבינו ורצו - והצליחו. ארגנטינה לא כל כך. גם העובדה שלא היו שום משחקי הכנה רציניים לא עזרה (כן, ישראל יכולה לקחת קרדיט על הגמגום הארגנטיני ברוסיה).

 

מצד שני, קרלוס קיירוש ואיראן התמודדו בשנה האחרונה עם ארבעה משחקי ידידות שבוטלו בגלל סנקציות ועניינים פוליטיים (נגד סוריה, יוון וקוסובו), הם שיחקו - בעצם - רק נגד אלג'יריה, טוניסיה וטורקיה. שאר המשחקים - נגד סיירה ליאון, אוזבקיסטן וליטא היו נגד נבחרות נוער מחוזקות. ועדיין, איראן נראתה טוב יותר מארגנטינה במונדיאל הזה. מגובשת יותר ורוצה יותר. סמפאולי לא הצליח לעשות או להביא את ארגנטינה לרבע מהגיבוש האיראני. אין לו מעמד מול השחקנים. האוהדים שרקו לו בוז היום בתחילת המשחק והוא עצמו נראה כאילו שוויתר על ניסיון שהשחקנים ישחקו את הכדורגל שהוא רוצה. עם 14 הרכבים ומערכים שונים ב-14 משחקים - אף פעם לא היה לו סיכוי לגבש משהו.

 

5. הדיבור על כך שהשחקנים השתלטו על אימון הנבחרת היה "לא מכבד" אבל כנראה שיש בו הרבה אמת. למחצית השנייה עלה סמפאולי לפני כולם והתיישב על הספסל שלו - זאת בזמן שהשחקנים התכנסו סביב מסי שנתן להם הוראות אחרונות לפני שהם יוצאים למחצית השנייה. זה נראה כאילו אין לו קשר לקבוצה הזו.

 

6. במחצית הראשונה היום שיחקה ארגנטינה את הכדורגל הכי טוב שלה מזה הרבה מאוד זמן. זה היה מערך שעושה היגיון עם שלישייה קדמית של מסי (ימין), גונסאלו היגוואין (עוגן) ודי מריה (שמאל); אבר באנגה כעושה משחק אחורי, חאבייר מסצ'ארנו ממש לפני ההגנה ואנסו פרס כלוחם נוסף בקישור. להם התלוותה רביעייה אחורית נורמלית יחסית. בלי התחכמויות. ובלי שאף אחד לא מנסה לעשות דברים שהוא לא יכול, ארגנטינה שיחקה כדורגל פשוט והגיוני וירדה למחצית עם יתרון.

 

7. יש לציין שבמחצית הראשונה שחקני ניגריה עשו לארגנטינה חיים קלים. בלי יותר מדי לחץ, משחק התקפה שבלוני מאוד וחוסר סדר מינימלי. עם זאת, ארגנטינה עלתה למחצית השנייה ואפשר היה להרגיש שמדובר בהרכב המבוגר ביותר שהנבחרת הזו הציגה בהיסטוריה של המונדיאלים (גיל ממוצע של 30 ו-189 ימים). ניגריה לחצה על הגז, נראתה יותר אגרסיבית והשחקנים שלה חיפשו את המגע מול הארגנטינאים. חאבייר מאסצ'רנו, מי שבארגנטינה טוענים שהוא השחקן החזק ביותר בחדר ההלבשה לצד ליאו מסי, ניתח את ניגריה לפני המונדיאל בצורה מעניינת. "את ניגריה אנחנו מכירים די טוב כי פגשנו אותם בכל המונדיאלים האחרונים", אמר. "קשה לשחק נגדה, לא רק בגלל העוצמות הפיזיות שלהם אלא בגלל חוסר הסדר שלהם בקישור וזה משפיע על הסדר שלך בקישור. וזה מצב שבו נבחרת כמו שלנו סובלת בו הרבה". ניגריה זרקה "רימון עשן" במגרש וארגנטינה סבלה. ויקטור מוזס, בפנדל ה-17 המוצלח במונדיאל הזה, השווה.

 

8. מיד אחרי - המשחק הידרדר. בנאגה המשיך להעביר כדורים קדימה אבל די מריה והיגוואין נכבו. היגוואין, בלי מודעות לסביבה שלו, פשוט מנע ממסי את הכדור פעמים רבות ואפילו לקח לו בעיטה מ"הבלטה" שלו ברחבה. די מריה איבד כדורים בלי סוף ולא הצליח להשלים מסירות מפתח. די מריה והיגוואין איבדו את הכדור בלי לחץ מההגנה 7 פעמים במשחק. הניגרים לקחו מהם את הכדור 6 פעמים נוספות. הדגנרציה הטקטית נראתה עוד יותר בבירור כאשר מקסמיליאנו מסה הבינוני נכנס כמחליף.

 

אפילו סרחיו אגוורו לא באמת תרם משהו. עם זאת, השחקן הצעיר הכי מוכשר בסגל המבוגר הזה, כריסטיאן פאבון, כן נראה מסוכן ומסר את מסירת המפתח לגבריאל מרקאדו שבהרמה המדויקת היחידה של ארגנטינה במשחק הזה מצא את מרקוס רוחו - הבלם. רוחו, עם הבעיטה היחידה של ארגנטינה למסגרת במחצית השנייה, כבש את השער שהעלה את ארגנטינה לשמינית גמר מול צרפת. שער משום מקום, אבל הארגטינאים היו לוקחים כל שער.

 

9. "היינו בטוחים שאנחנו ננצח את המשחק הזה", אמר מסי בסיום. "זה נהדר לנצח בדרך הזו. זה אושר שמגיע לנו". לא בטוח ש"מגיע". אבל ארגנטינה תגיע לשמינית גמר עם הרכב שעושה היגיון, קהל מטורף והשחקן שהיום כבש את שערו ה-617 בקריירה באצטדיון ה-100 שהוא כובש בו. כמה שהם היו גרועים בשלב הבתים, אף אחד לא רוצה לשחק נגד קבוצה ושחקן כזה בשלב הנוק-אאוט.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x