$
כלכלה ומדיניות

תקנה שהופעלה נגד טרור תגביל השקעות סיניות בארה"ב

ביום שישי צפויה ארה"ב לפרסם מגבלות חדשות האוסרות על חברות שהאחזקה הסינית בהן מעל 25% לרכוש חברות אמריקאיות שברשותן טכנולוגיות מתקדמות. המהלך נועד למנוע מנשיא סין לממש את חזונו להובלה סינית בתחומים האלה

שירות כלכליסט 18:4925.06.18

משרד האוצר האמריקאי שוקד בימים אלה על ניסוח הנחיות חדשות שימנעו מחברות שהאחזקה הסינית בהן 25% ומעלה, לרכוש חברות אמריקאיות בעלות טכנולוגיות משמעותיות - כך לפי גורם בכיר מטעם הממשל הפדרלי שדיווח על כך אתמול (א').

 

 

 

הגורם הרשמי, שהתבטאויותיו חפפו לדיווח שפרסם ה"וול סטריט ג'ורנל" בנושא, הדגיש כי הסף לבעלות סינית עשוי להשתנות לפני שיוכרזו המגבלות החדשות ביום שישי הקרוב.

 

 

 

מדובר בהסלמה נוספת במלחמת הסחר שעליה הכריז הנשיא טראמפ ואשר מאיימת לזעזע את השווקים הפיננסיים ולפגוע בצמיחה העולמית.

 

מכסים בהיקף של 34 מיליארד דולר שהוטלו על סחורות סיניות צפויים להיכנס לתוקף ב־6 ביולי, זאת כצעד ראשון לקראת הטלת מכסים בשווי כולל של 450 מיליארד דולר.

 

המגבלות החדשות על השקעות צפויות להתייחס למגוון מגזרים, כולל אלה שסין שואפת עתה לפתח במסגרת תוכנית "מייד אין צ'יינה 2025", כך לפי הגורם הרשמי. בין השאר, תוכנית 2025 נועדה לשדרג את יכולותיה של סין בתחומי טכנולוגיית המידע, אווירונאוטיקה, הנדסה ימית, פארמה, כלי רכב חשמליים, רובוטיקה ושאר תעשיות עתירות טכנולוגיה. זאת כדי לממש את חזונו של נשיא סין שי ג'ינפינג להובלה סינית עולמית בתחומים הללו.

 

על פי "הוול סטריט ג'ורנל", מחלקת הסחר האמריקאית ומועצת הביטחון הלאומי מקדמות "החרפה" של מגבלות יצוא על מנת למנוע מטכנולוגיות מסוג זה להגיע לידיים סיניות.

 

על פי הגורם הרשמי, משרד האוצר יפעיל תקנת חירום משנת 1977 (IEEPA) על מנת להשית את המגבלות. התקנה, שמעניקה לנשיא סמכות בלתי מוגבלת משיקולי ביטחון לאומי, הופעלה באופן נרחב אחרי מתקפות הטרור של ה־11 בספטמבר על מנת למנוע הזרמת מימון לגורמי טרור.

 

 

הנשיאים שי וטראמפ הנשיאים שי וטראמפ צילום: בלומברג

 

"סין סימנה את התעשיות העתידניות של ארה"ב, והנשיא טראמפ מבין טוב יותר מכולם, שאם סין תכבוש בהצלחה את התעשיות המתעוררות של העתיד, לאמריקה לא יהיה עתיד כלכלי והביטחון הלאומי שלה ייפגע באופן חמור", כך על פי פיטר נבארו, יועץ הסחר הבכיר של טראמפ, שאמר את הדברים לתקשורת בשבוע שעבר.

 

עם זאת, על פי הוול סטריט ג'ורנל, הממשל הפדרלי יבדוק רק עסקאות חדשות ולא ינסה לפרק קיימות. כמו כן, המגבלה המתוכננת תחול על חברות סיניות פרטיות וממשלתיות כאחד.

 

על פי דיווח ב"פייננשל טיימס", המהלך צפוי לצמצם עוד יותר את ההשקעות הסיניות בארה"ב. על פי נתוני חברת הייעוץ רודיום גרופ, ההשקעות הישירות מסין צנחו בשיעור של יותר מ־90% ל־1.8 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2018 לעומת התקופה המקבילה אשתקד. לשם השוואה, ב־2016 ביצעו חברות סיניות השקעות ישירות בארה"ב בהיקף שיא של 46 מיליארד דולר.

 

הצניחה איננה רק תוצאה של מדיניות הממשל הפדרלי, כי אם גם השלכה ישירה של החלטת בייג'ינג להגביל את הוצאת ההון מהמדינה. כתוצאה, ההשקעות הישירות הגלובליות של סין רשמו ירידה ב־2017 לראשונה מאז 2006. ההגבלות הללו התווספו למהלכים שיזם ממשל אובמה, שהוקשחו כעת משמעותית תחת טראמפ, לצמצום היקף הרכישות הסיניות בתחום הטכנולוגיה.

 

 

 

בתוך כך דווח, כי במסגרת היערכותה למכסים של טראמפ, סין צמצמה את היקף ההפקדות שבנקים נדרשים להעביר לבנק המרכזי ובכך שיחררה יותר מ־100 מיליארד דולר שיאפשרו לספוג את ההשלכות האפשריות של מלחמת סחר. הבנק המרכזי של סין הודיע אתמול כי יצמצם את יחס הלימות ההון עבור בנקים מסחריים גדולים בחצי נקודת אחוז, מה שיותיר בידיהם עוד 500 מיליארד יואן (77 מיליארד דולר). הטבות דומות עבור הבנקים הקטנים עתידים לשחרר כ־200 מיליארד יואן נוספים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x