$
כלכלה ומדיניות

טראמפ מאיים: "נטיל מכס של 20% על מכוניות המיוצרות באיחוד האירופי"

נשיא ארה"ב מאיים בהטלת מכסים נוספים, "אם האיחוד האירופי לא יסיר מיד את המגבלות והמכסים שמוטלים מזה זמן רב על חברות אמריקאיות"; היום נכנסו לתוקף המכסים האירופיים על מוצרים אמריקאיים; נשיא המועצה האירופית: "המכסים מצד ארה"ב מנוגדים להיגיון ולהיסטוריה"; בסין מכנים את הגישה של טראמפ "מנגנון הרס עצמי שמצביע על הזיות פרנואידיות"

שירות כלכליסט 17:5522.06.18

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, איים היום להטיל מכסים של 20% על מכוניות המיוצרות באיחוד האירופי אשר מיובאות לארה"ב; זאת, חודש לאחר שהממשל האמריקאי פתח בחקירה כדי לבחון האם יבוא כלי הרכב מהווה איום על הביטחון הלאומי.

 

"האיחוד האירופי מטיל מגבלות ומכסים, מזה זמן רב, על חברות ועובדים מארה"ב; אם הם לא יוסרו בזמן הקרוב, נטיל מכס של 20% על מכוניות שמיוצרות באיחוד, ונייצר אותן פה!", צייץ טראמפ.

 

 

 

בתוך כך, היום נכנסו לתוקף מכסי היבוא שהטיל האיחוד האירופי על מוצרים אמריקאיים. האיחוד הטיל את המכסים בתגובה להחלטת הממשל האמריקאי בחודש שעבר להפסיק את החרגתו מהמסים בגובה 25% על יבוא פלדה ו-10% על יבוא אלומיניום. המסים האירופיים מוטלים על סחורה האמריקאית בשווי 2.8 מיליארד יורו.

  

בין המוצרים שנכללו במכסי התגובה האירופיים ניתן למנות וויסקי בורבון, אופנועים ומיץ תפוזים. נשיא המועצה האירופית ז'אן קלוד יונקר אמר שהמסים שהטילה ארה"ב על פלדה ואלומיניום מתוצרת אירופה "מנוגדים להיגיון ולהיסטוריה". עוד אמר יונקר, שנאם בפני הפרלמנט האירי בדבלין, כי "נעשה את מה שעלינו לעשות כדי לאזן את יחסי הסחר". האיחוד הטיל מסי יבוא בגובה 25% על אופנועי הארלי דיווידסון, חמוציות וחמאת בוטנים. מסים בגובה 50% הוטלו על מוצרי הנעלה והלבשה, וכן על מכונות כביסה.  

 

אופנועי הארלי. בין הסחורות שעליהן יוטלו מכסים אופנועי הארלי. בין הסחורות שעליהן יוטלו מכסים צילום: יצרן

 

בד בבד, הודיעה הודו על העלאת המכסים על 29 מוצרי יבוא מארה"ב, ביניהם סחורות חקלאיות כמו שקדים, אגוזי מלך וגרגרי חומוס. בנוסף העלתה הודו את המכסים על מוצרי ברזל ופלדה. גם הצעד שנקטה הודו הוא תגובה למסי היבוא על פלדה ואלומיניום שהטילה ארה"ב. המכסים ההודיים ייכנסו לתוקפם ב-4 באוגוסט. הודו היא היבואנית הגדולה ביותר של שקדים מתוצרת ארה"ב והעלאת המכס עליהם צפוי לפגוע בחקלאים האמריקאים.

 

מתקפה גם מכיוון סין

בינתיים בסין ממשיכים במתקפה על טראמפ ומדיניות המכסים. ביטאון המפלגה הקומוניסטית China Daily כינה את הגישה האמריקאית "מנגנון הרס עצמי שמצביע על הזיות פרנואידיות". העיתון ציין נתונים שמצביעים כי ההשקעה הסינית בארה"ב צנחה ב-92% מתחילת 2018 ל-1.8 מיליארד דולר, מה שמהווה שפל של שבע שנים.

 

"הצרות שטראמפ מביא לחברות הסיניות אינן מועילות לכלכלה האמריקאית וליזמים בארה"ב", כתבו בעיתון, "ההשקעה הנמוכה רק מראה את הנזק שנגרם ליחסים הכלכליים של ארה"ב וסין". 

 

החששות של לגארד

בתוך כך יו"ר קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד אמרה אתמול שהמתיחות בענייני הסחר הבינלאומי היא הסיכון הכלכלי הגדול ביותר לגוש היורו. לגארד ציינה כי אף שגוש היורו צמח ברמה "גבוהה מהפוטנציאל" בשנה שעברה, "המומנטום נמצא במגמת האטה קלה". לגארד ציינה בשיחה עם כתבים בלוקסמבורג כי הקרן צפויה להנמיך "במעט" את תחזית הצמיחה הגלובלית שתפרסם ביולי.

 

 

כריסטין לגארד כריסטין לגארד צילום: רויטרס

 

לדברי לגארד, קרן המטבע לא צופה ירידה חדה בקצב הצמיחה של גוש היורו, בין היתר בגלל שהמדיניות המוניטארית של הבנק המרכזי האירופי תמשיך לעודד צמיחה ב-19 המדינות החברות בו. אבל היא ציינה כי ישנם כמה סיכונים כלכליים, כשהעיקרי בהם הוא כאמור המתיחויות סביב סוגיות הסחר, והדגישה כי הגורם שהביא לעלייה במתיחות הוא הממשל האמריקאי ומכסי היבוא שהוא הטיל על פלדה ואלומיניום.

 

 

"עיקר דאגתי מופנית למדינות העניות יותר שהפיקו תועלת מהצמיחה בשנתיים האחרונות, ובהן מחירי הסחורות נמצאו במגמת עלייה. אבל גם במדינות מפותחות העניים הם אלה שנפגעים יותר מכולם כתוצאה מחסמי סחר ומכסי יבוא", אמרה לגארד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x