זה מתחיל להרגיש כמו הקיץ של רונלדו
10 שחקנים שעובדים עבור הכוכב הגדול: שש הערות על הניצחון של פורטוגל על מרוקו
- המונדיאל מחליש את המשטר האיראני מבפנים
- פנדל, שער עצמי, קרן? כדורגל יכול לחיות על תזונה דלה של אירועים מרגשים בודדים
- נבחרת אנגליה מנהלת ציפיות
2. נתון בולט נוסף של רונלדו מהמשחק נגד מרוקו, ששוב הציגה כדורגל נאה לעין אך חסר תכלית: מ-11 הפורטוגלים שפתחו את המשחק ונשארו במשחק, רק שני שחקנים נגעו פחות בכדור מאשר מכוכב העל - השוער רוי פטריסיו והחלוץ גונשאלו גדש. למרות שמספר הנגיעות בכדור שלו קטן ,פרננדו סנטוס בונה את כל המערך של פורטוגל - ההתקפי וההגנתי - סביב רונלדו. בניגוד לארגנטינה שבונה את הכל על ליאו מסי אך לא מסייעת לו לשמר אנרגיות וכוחות על ידי כך שהיא מעבירה כל כדור דרכו - בפורטוגל בנו מערך שיתאים למידות של היכולות הפיזיולוגיות והקוגניטיביות של רונלדו.
המאמן סנטוס יודע שכוכב ריאל מדריד אינו הדריבליסט שהיה פעם. רונלדו גם אף פעם לא היה מנהל משחק. עם זאת, ברור לכולם שהוא כן אחד הכובשים הטובים בהיסטוריה ואחד השחקנים הטובים בהיסטוריה בתנועה ללא כדור. כמו כן, בפורטגל יודעים שלרונלדו יש את היכולת להגיע למהירויות גבוהות (כמעט 34 קמ"ש - כמו השחקנים המהירים בעולם - גם בגיל 33). אז איך בונים מערך שלם סביב היכולות הללו?
3. פורטוגל אינה נבחרת לוחצת - בטח לא לחץ גבוה. ואולם, מדי פעם הקבוצה אכן מייצרת לחץ גבוה אפקטיבי. רונלדו משתתף בלחץ הזה בצורה פאסיבית יחסית. הוא רק סוגר את הזווית לאחד מהאגפים על ידי עמידה בין הכדור לשחקן החופשי. הוא לא מבצע את הלחץ שעושים שחקנים כגון גונשאלו גדש, ברנרדו סילבה וז'או מאריו/ברונו פרננדס - וזאת כדי לשמר אנרגיות לפעולה מכריעה עם הכדור. במקביל, שלושה שחקנים פורטוגלים מתכנסים במרכז ויוצרים מעיין 4-3-3 (מעבר מ-4-4-2 בהתקפה) כאשר רונלדו הוא שלישי - פאסיבי כאמור - ומוכן לקפוץ על הזדמנות במקרה של חטיפת כדור.
בהגנה, וויליאם קארבליו, קשר דפנסיבי ענק שמכסה ק"מ רבים, עושה עבודה מצוינת בלהגן על הרביעייה האחורית וגם מאפשר לשחקני האגף להשתתף במשחק לחץ, כשהוא מחפה על האגף שממנו עולה אחד המגנים. הוא דינמי מספיק - ובמובנים רבים מסייע לשחקן האגף, שבו אמור להיות רונלדו, בפעולות הגנתיות - שנועדו לשחרר את רונלדו מפעילות לא יעילה. מאחר שכדורגל הוא משחק שבו כל שחקן משפיע על התנועה של חבריו - הפעולות של קארבליו בעומק הקישור מאפשרות לשחקני האגף והקישור ללחוץ על הכדור ובמקביל משחררות את רונלדו מהעיסוק בחיפוי הגנתי ולחץ.
המטרה של המערך ההגנתי הזה היא קודם כל להפוך את פורטוגל לקבוצה יציבה מבחינה הגנתית - זה עבד מצוין בשלב הנוק-אאוט של יורו 2016 וסנטוס לקח את זה גם למוקדמות המונדיאל והמונדיאל.
4. המערך שבנוי סביב רונלדו גם מאפשר לצאת להתקפות מתפרצות. ביציאה עצמה יש לרונלדו תפקיד חשוב. הוא יורד לכיוון החצי, שם הוא מתפקד במשחק מעבר כ"מוריד" כדור לשחקן שותף להתקפה (במטרה לקבל אותו חזרה קרוב יותר לשער). לעיתים קרובות, הורדה כזו ממשיכה עם סיבוב וריצה של רונלדו לחללים ריקים מהעומק. התנועה האינטליגנטית שלו מאפשרת לו להגיע למקומות המסוכנים גם ללא אחד מהספרינטים המפורסמים שלו. התנועה שלו מעסיקה את שחקני ההגנה יותר מתנועה של כל שחקן אחר. זה מונע משחקני הגנה לסייע בהתקפה מצד אחד ומשחרר את שחקני פורטוגל מהגנה מצד שני.
5. התלות הזו ברונלדו היא לא תמיד קלה עבור שחקני ההתקפה והקישור ההתקפי שאיתו - ז'ואו מוטיניו, למשל, צריך לפעול כדי להתאים את מיקומו ותפקידו ההתקפי ביחס למה שרונלדו עושה - אבל ההקרבה הזו משתלמת לפורטוגל. אפילו אם זה אומר שגונשאלו גדש, בן 21, מקריב את יכולותיו כאחד משחקני הכנף היותר טובים ויצירתיים בליגה הספרדית בעונה האחרונה ופועל למען רונלדו. "ההוראות לגדש היו להיות האיום מאחוריי הבלמים של של ספרד, לעשות דיאלוג עם כריסטיאנו ולהיות זמין למסירה, עזרה לרונלדו ולקישור - אולי גם לבעיטה כשהוא צריך", הסביר סנטוס אחרי המשחק נגד ספרד. זה די ברור שסנטוס דורש מגדש להימנע מפעולות שיגרמו לרונלדו לעבוד יותר ממה שהוא צריך. יותר מזה, כל פעולה שלו צריכה להתכתב עם מה שרונלדו רוצה לעשות - כולל לרוץ ללחוץ על שחקן שלקח כדור מרונלדו.
6. על פניו, זה לא נראה חכם לבנות את כל המערך סביב שחקן אחד. ואולם, מאחר שמדובר בשחקן של פעם בדור - צריך לעשות הכל כדי להוציא את יכולותיו לפועל. הוא כבר הראה יכולת להוביל את הנבחרת עד לגמר היורו במערך הזה. מעניין אם זה יכול להספיק גם לגמר מונדיאל. אם זה יקרה, אז הקיץ הזה עשוי להיקרא "הקיץ של רונלדו".