חברות הבנייה הסיניות לא יוכרזו כקבוצת ריכוז
רשות ההגבלים דחתה את בקשת התאחדות בוני הארץ: "לא נמצאה עילה לקבוע שהחברות פוגעות בתחרות"
חברות הבנייה והתשתיות הסיניות הפועלות בישראל לא יוכרזו כקבוצת ריכוז ולא יוטלו עליהן כל מגבלות בהשתתפות במכרזים או בביצוע עבודות בשטח. כך החליטה רשות ההגבלים העסקיים בראשות מיכל הלפרין. בהודעה שנשלחה להתאחדות בוני הארץ מסבירים ברשות ההגבלים שהם בחנו את הנושא, ולא נמצאה עילה לקבוע שמי מהחברות – חלקן או כולן יחד – פוגעת בתחרות במשק, ולכן לא ניכרת בעיה מיוחדת בנוכחותן בישראל.
- "במלזיה בנינו קומה בשלושה ימים. בישראל זה לוקח לנו 25 יום"
- בעוד 3 שבועות יגיעו לארץ ראשוני הפועלים הסינים: "עולים 40% יותר מפועלים פלסטינים"
- אלפי עובדים סינים התייצבו למבחני המיון לעבודה בענף הבנייה בישראל
הקביעה של הלפרין הגיעה לאחר פנייה של התאחדות בוני הארץ בינואר, שטענה כי סעיף 4 לחוק הריכוזיות מחייב את הוועדה לצמצום הריכוזיות לפרסם “רשימה של גורמים ריכוזיים” בתחום הריאלי ובתחום הפיננסי, כשלטענת ההתאחדות, החברות הסיניות שפועלות בתחומי התשתית והתחבורה מסומנות ככאלה. לטענת ההתאחדות, חלק מהתמחורים של הסינים אינם ריאלים ונעשים במחירי הפסד, מציאות שהקבלנים הישראלים לא יכולה לעמוד בה.
אלא שלתפיסת רשות ההגבלים השארת החברות הסיניות במשחק מועילה לתחרות, מצמצמת את הוצאות הממשלה והציבור על פרויקטים לאומיים ומאפשרת התמחרות טובה יותר בכל פרויקט. בחלק מהמכרזים האחרונים הסינים כבר חברו לגופים ישראלים לריצה משותפת. מה שמאפשר "פרנסה לכולם" בראייה עתידית.
מהתאחדות בוני הארץ נמסר בתגובה: "הוועדה לצמצום הריכוזיות נולדה כדי למנוע מגורמים ריכוזיים כמו הממשל הסיני יכולת השפעה ולחץ על רגולטורים וקובעי מדיניות. לא מובן מדוע בחרה הוועדה להתעלם מעובדה ידועה, שכל החברות הסיניות הפועלות בתחום הבנייה והתשתיות נמצאות בשליטת ממשלת סין וקיימת זיקה הדוקה שלהן לממשל הסיני".