בעוד 3 שבועות יגיעו לארץ ראשוני הפועלים הסינים: "עולים 40% יותר מפועלים פלסטינים"
בכל חודש צפויים להגיע לארץ מסין 1,000 פועלים, כאשר בסופו של דבר מתוכננים להגיע 20 אלף עובדים. משרד השיכון תיכנן לחכור מטוסים כדי להביא את העובדים, אך ויתר על הרעיון מחוסר כדאיות כלכלית
באמצע אוקטובר צפויים לנחות בישראל עשרות פועלי הבניין הראשונים מסין, כאשר על פי הצפי יגיעו לארץ בכל חודש 1,000 עובדים. בסבב הראשון צפויים להגיע לישראל בסך הכל 6,200 עובדים מסין.
״תאריך היעד הסופי להגעת העובדים הראשונים מסין הוא ה-15 לאוקטובר. זה אוטוטו. אנו עובדים גם על הסדרת הבאת עובדים סינים לתחום התשתיות ונסדיר גם את העניין הזה״, אמר אביגדור יצחקי, יו״ר מטה הדיור בפתח כנס היערכות לקראת הגעת עובדי הבנייה מסין לישראל.
״היו מחשבות שהמדינה תחכור מטוסים כדי להביא אלפי עובדים״
על פי הנתונים שהוצגו בכנס, בשלב הראשון צפויים להגיע לארץ 6,200 עובדים תהליך שצפוי לקחת כחודש. לבסוף אמורים לעבוד בענף הבניין 20 אלף עובדים מסין, אך עוד אין מועד להגעת הסבב הבא של העובדים.
נתנאל לפידות, ראש אגף אסטרטגיה במשרד הבינוי והשיכון, הסביר שהתוכנית היא להביא לישראל כ-50 עובדים סינים בכל טיסה, כך שבכל שבוע יגיעו לארץ כ-250 עובדים, וכ-1,000 עובדים בחודש. ״זה הקצב שאנחנו מקווים להגיע אליו. היו מחשבות שהמדינה תשכור מטוסים כדי להביא אלפי עובדים, אבל המטוסים יחזרו ריקים ולכן מבחינה כלכלית זה לא כדאי״.
- אלפי עובדים סינים התייצבו למבחני המיון לעבודה בענף הבנייה בישראל
- הסכם חתום: 20 אלף פועלים מסין יגיעו לעבודה בענף הבנייה
עוד הוסיף לפידות כי שיעור תאונות העבודה שבהן מעורבים פועלים סיניים גבוה בישראל מבמדינות אחרות. ״זה מרכיב חשוב מאוד ואנחנו פועלים במספר ערוצים כדי להפחית את מספר זה. אנחנו מסבירים לעובדים את החוקים בישראל והם עוברים קורס בטיחות מקיף".
יצחקי ביקש לשמור על זהירות: ״עד שלא נראה את הפועל הסיני הראשון נוחת בנתב״ג נמשיך להיות סקפטיים, אבל נעשו כל הצעדים הדרושים. אין ספק שהחסם העיקרי כדי לגדול במספר התחלות הבנייה ובהיצע הוא עובדים".
עוד אמר יצחקי כי ״בפגישות עם קבלנים הבנו שקיים מחסור בעובדים, וכי הדבר קשור למספר התחלות הבנייה בישראל. המדינה צריכה 60 אלף התחלות בנייה של יחידות דיור בשנה ו-30 אלף עובדים נוספים".
פועל פלסטיני זול בהרבה מפועל סיני
מניתוח שערכה התאחדות בוני הארץ עולה כי העלות החודשית של פועל בניין פלסטיני לקבלן עומדת על 9,142 שקל. לעומת זאת, העלות של פועל סיני הנה 12,737 שקל בחודש. לעלות השכר הגבוהה יותר נלוות עלויות נוספות שחלות רק על העסקת עובדים סינים, כגון עלות גבוהה של ביטוח רפואי המוערכת ב-1,260 שקל בשנה.
כמו כן, על הקבלנים לדאוג לדיור לעובדים אלה, עלות המוערכת ב-11,400 שקל בשנה. בנוסף מס המעסיקים השנתי לעובד זר הנו 13,904 שקל.
שכר העובדים עלה ב-75% תוך תשע שנים
נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק, דיבר על הציפייה להגעת העובדים:"תשע שנים עברו מאז שממשלת ישראל סגרה את השמיים ודרשה מאיתנו להפסיק להעסיק עובדים זרים בעבודות רטובות בענף הבנייה. שנים ישבנו עם הפקידות הבכירה בממשלה, כדי להסביר עד כמה מסוכן להפסיק להעסיק כאן עובדים זרים במקצועות הרטובים – טיח, ריצוף ושלד. אבל כל הזמן הזה, דיברנו אל הקיר".
"בתשע השנים האלה, פעלנו כדי לגייס עובדים ישראלים לעבודות רטובות ללא הפסק. לשם כך אף חתמנו שני הסכמים קיבוציים שהביאו לעלייה של כ-45% בשכר המינימום בענף. זה לא הספיק. ישראלים לא מגיעים לעבוד בעבודות רטובות בענף שלנו. להערכתנו, מדיניות 'השמיים הסגורים' הביאה לכך ששכר העובדים הזרים המעטים שהמדינה אפשרה לנו להעסיק בשנים האלה, זינק בכ-75% בממוצע".
בסיום בריק פנה ליו״ר מטה הדיור אבגידור יצחקי והתייחס לבעיית התשתיות בבנייה: ״בלי תשתיות לא יהיו אכלוסים במחיר למשתכן. ואי אפשר להתעלם מהתשתיות ואני מבקש מאוד שזה יגיע עם כניסת הסינים עוד בשנה הזו״. עוד הוסיף כי ישנם 3500 עובדים סינים שנשארו במדינה 11 שנים והם יעזבו את במדינה כבר בסוף דצמבר כדי שתהיה חפיפה להגעת הסינים החדשים״.