$
בורסת ת"א

פרשנות

יורם נוה, שמוגדר "איש פיקח ונחמד" ומנגד "לא ליגת־על", עוד עשוי להפתיע

המנכ"ל הנבחר של כלל, שפסגת שאיפותיו היתה להחליף את ענת לוין כראש חטיבת ההשקעות, יוצא למסע המאתגר של החזרת החברה לצמרת ענף הביטוח

רחלי בינדמן וגולן חזני 08:1220.06.18

ביום חמישי האחרון העביר יורם נוה יום רגוע יחסית בקומה 24 במגדל עתידים שברמת החייל בת"א, שם ממוקם משרדו כמשנה למנכ"ל וראש חטיבת משאבי האנוש בכלל ביטוח. יום קודם לכן התברר כי נאמן מניות השליטה בכלל משה טרי ויו"ר החברה דני נוה הגיעו לפשרה במחלוקת החריפה שנתגלעה ביניהם סביב זהות מנכ"ל כלל, והסכימו למנות את ענת לוין לממלאת מקום המנכ"ל, במקום איזי כהן שהתפטר כמה חודשים קודם לכן. נוה לא העלה בדעתו שתוך יומיים הוא זה שימונה למנכ"ל. למעשה, ל"כלכליסט" נודע כי לפני שבוע וחצי, לאחר שלוין התפטרה מתפקידה כראש החטיבה הפיננסית וחטיבת ההשקעות בכלל, נכנס נוה לחדרו של כהן והציע את עצמו כמחליפה. זו היתה פסגת שאיפותיו באותו רגע.  

"היתה שמחת בית השואבה בקומה 28"

בשבועות הקרובים ילמד נוה את מפת הכוחות בכלל ויגבש תוכנית אסטרטגית. חברי ההנהלה שנבהלו מהמינוי של לוין קיבלו את מינויו בהקלה: "היתה שמחת בית השואבה בקומה 28 (לשכת המנכ"ל — ר"ב)", אמר אחד הבכירים.

 

נוה, משפטן בהכשרתו, החל את דרכו באחד ממשרדי עורכי הדין הבולטים והמקושרים כיום, גרוס קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות', שם עבד בשנים 2004–1998 בתחום התאגידים והתמחה במיזוגים ורכישות. באמצע עשה נוה אתנחתא אקדמית, כשהתקבל לתוכנית התואר השני היוקרתית ארסמוס (ERASMUS) של האיחוד האירופי.

 

ב־2004 הוא הצטרף למחלקת התאגידים של רשות ניירות ערך, ושם פגש את מי שעתיד להכריע בהמשך הדרך בעניין התפקיד הכי משמעותי שלו עד כה — המינוי למנכ"ל כלל ביטוח. משה טרי כיהן אז כיו"ר הרשות, ובהמשך מונה לנאמן מטעם המדינה של מניות השליטה של אי.די.בי בכלל ביטוח. טרי, כידוע, העדיף את יובל גביש מבנק דיסקונט על פני נוה.

 

ב־2008 עזב נוה את הרשות והצטרף לכלל פיננסים, אז מבתי ההשקעות הבולטים בתעשייה, שהיה חלק מקבוצת כלל פיננסים. בית ההשקעות נוהל באותם ימים בידי שוקי אברמוביץ', אך על רקע המשבר הפיננסי, שגרר את הקבוצה להפסדים כבדים — בעיקר בעקבות הפגיעה החמורה בחברת קרנות הנאמנות, ששווי נכסיה נחתך בחדות — החליף טל רז את אברמוביץ'.

 

נוה כיהן תחילה כיועץ משפטי וסמנכ"ל פיתוח עסקי של כלל פיננסים, אך תחת רז קודם לתפקיד משנה למנכ"ל ונהנה משכר בעלות מפנקת של 1.5 מיליון שקל ב־2011. בגיל 40 בלבד הוא נטל את מושכות הניהול של כלל פיננסים, בניסיון אחרון להציל את מה שנשאר מבית ההשקעות. עשרה חודשים לאחר מכן פוגש נוה את איזי כהן, שמונה בידי דנקנר למנכ"ל כלל ביטוח. כהן, שכונה כבר אז "בולדוזר", מחליט לצאת מפעילות הפיננסים ומטיל על נוה את משימת הפירוק של כלל פיננסים ומכירת נכסיה בזה אחר זה.

 

ב־2013 מבינים 270 עובדי כלל פיננסים כי בית ההשקעות עומד להתפרק ומקימים ועד עובדים. המעורבות של נוה בהשגת ההסכם הקיבוצי, כמו גם הסכם קיבוצי נוסף של כל עובדי קבוצת כלל, ובתחילת 2017 — כשהוא כבר מכהן כמשנה למנכ"ל כלל וראש חטיבת משאבי האנוש — הפשרה שהשיג בין הוועד לבין המנכ"ל איזי כהן, הם שמקנים לו את התמיכה הגורפת של עובדי כלל בו. בסקר שביצע הוועד בקרב עובדי החברה, לגבי המועמד הפנימי המועדף עליהם להחלפתו של כהן, נבחר נוה ברוב קולות. "אפשר לדבר איתו, הוא מסתכל לאנשים בגובה העיניים, הוא רציונלי, איש של אנשים, אין לו יחצ"נים שאומרים לו מה להגיד והוא לא תופס כותרות בתקשורת. הוועדים מתים עליו, הוא איש של קשרים, ויחסים ופשרות. גם העובדים וגם חברי ההנהלה מאושרים מבחירתו", אמר גורם בוועד העובדים.

 

שיחק עם הקלפים הכי נכון מבין המתמודדים

במובן זה נוה שיחק עם הקלפים שלו הכי נכון מבין המתמודדים. דירקטוריון כלל אולי אינו מורכב מאנשים שמבינים ביטוח, אבל הם הבינו את הבעיה האקוטית של החברה — הנהלה משוסעת, שהתמודדה עם ביקורת קשה שספג המנכ"ל בדירקטוריון והובילה להתפטרותו, ועובדים שאיבדו אמון בחברה ומתנהלים בים סוער ללא רב חובל. זאת בשל העובדה שהשליטה נלקחה מאי.די.בי והועברה לנאמן, ובגלל שהדירקטוריון היה חלש מול המנכ"ל הדומיננטי.

 

בהליך האיתור הבינו חברי הדירקטוריון כי כלל זקוקה לדמות מלכדת, ובאופן אבסורדי מה שסייע לנוה לקבל את המינוי היו לאו דווקא יתרונותיו, אלא האנטגוניזם שיצרה המועמדת למולו — לוין. בענף הביטוח והפיננסים מדברים על נוה במונחים של "איש מוכשר, פיקח, סופר נחמד" אבל גם "לא כריזמטי, לא ליגת־על, יהיה סביר בתפקיד", אך יש גם כאלה שסבורים כי הוא עוד עשוי להפתיע.

 

נוה בינתיים זורק סיסמאות לאוויר על שינוי התפיסה בחברות הביטוח ושיפור מעמד כלל מול המבוטחים, החוסכים והמשקיעים, אך כדי להצליח בכך עליו לעשות חריש עמוק בשירות, במיכון ובקשר עם סוכני הביטוח. קשה שלא להבחין כיצד כלל הפכה מהחברה השנייה בגודלה בענף הביטוח לחברה שנסחרת במכפיל של 0.6 על ההון שלה (בדומה למגדל), בעוד מתחרות קטנות כמו הראל נסחרת כבר במכפיל 1.06 והפניקס ב־0.87.

 

מבנה הבעלות העתידי של כלל יכריע גם את עוצמתו ועצמאותו של נוה. אם כלל תהפוך בעתיד לחברה בבעלות הציבור, עם שליטת מנהלים, כוחו של נוה יהיה חזק מול הקולגות בענף הביטוח, שנתונים לעין הבוחנת של בעל שליטה דומיננטי. מנגד הוא יהיה תחת זכוכית המגדלת של הרגולטור ויידרש לכללי ממשל תאגידי מחמירים ביותר.

 

 

יורם נוה יורם נוה צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x