יו"ר כלל ביטוח: "אילו הייתי מתעקש, היה נוצר כאוס מול משה טרי"
דני נוה מסביר לכלכליסט מדוע ויתר על המועמד שלו, מנכ"ל AIG שי פלדמן. ליובל גביש מבנק דיסקונט, המועמד של נאמן מניות השליטה, הוא התנגד כי "כלל לא יכולה להרשות לעצמה את עקומת הלימוד של אדם מחוץ לענף הביטוח", ועל מועמד הפשרה הוא אומר: "הוא בולדוזר, אל תטעו בנועם הליכותיו"
יו"ר כלל ביטוח דני נוה יכול להיות מרוצה. סאגת הבחירה של מנכ"ל חדש לחברה מאחוריו. התנגדותו העיקשת למועמדותו של יובל גביש — הבחירה המועדפת על נאמן מניות השליטה בכלל משה טרי — הניבה פרי, והיתה זו גם הפעם הראשונה שבה דירקטוריון של חברת ביטוח אמר 'לא' לדמות שמחזיקה במניות השליטה — במקרה זה נאמן מטעם הממונה על שוק ההון.
עם זאת, גם המועמד שהעדיף נוה עצמו, מנכ"ל חברת הביטוח AIG שי פלדמן, מצא את עצמו מחוץ למשחק. זאת מאחר שטרי ונוה הגיעו לפשרה והסכימו על מינויו של המשנה למנכ"ל כלל יורם נוה.
- כלל בחרה מנכ"ל חדש: כרוניקה של איבוד שליטה
- מינוי יורם נוה למנכ"ל כלל ביטוח: כישלון של הדירקטוריון
- המנכ"ל החדש של כלל ביטוח: יורם נוה
"עמדתי נחרצות על עמדותיי לטובת החברה"
נראה כי בסופו של דבר הניב המאבק בין היו"ר לנאמן מועמד של פשרה, שאינו מסתמן כ"קילר" הנחוץ כרגע לכלל ביטוח, כדי להרחיקה מעברי פי הפחת שם היא נמצאת — לפחות לא כלפי חוץ. בראיון בלעדי ל"כלכליסט" מדבר נוה על הליך הבחירה שהתמשך ועל הביקורת שספג, ומשוכנע כי פעל הכי נכון עבור החברה.
איך אתה מסביר את הסחבת והבלגן בהליכי בחירת המנכ"ל לאחת מחברות הביטוח הגדולות בישראל?
"טובת כלל ביטוח חייבה אותי בכל התהליך הזה להתנגד נחרצות למינויו של מנכ"ל שלא מענף הביטוח (מתכוון לגביש, סמנכ"ל בכיר בבנק דיסקונט — ר"ב). הצלחתי בכך. בנוסף, מנעתי התרחשות של משבר קשה, שיכול היה לפרוץ לו היינו ממנים מועמד שלא היה זוכה לתמיכת רוב בעלי המניות, ובראשם הנאמן משה טרי (הפעם מתכוון למועמד שלו, פלדמן — ר"ב). אני מציע שנשאל את עצמנו, מה היה קורה אילו כלל ביטוח היתה בוחרת במועמד שהיה נתקל בהתנגדות מצד הנאמן ונכשל באסיפה הכללית באישור שכרו. הדבר היה מוביל לכאוס, והחלטתי למנוע זאת בכל מחיר. לכן לא עמדתי בהתעקשותי על המועמד שאני העדפתי".
ובכל זאת, שלושה חודשים יושבים על המדוכה — ולא מחליטים. זה לא טוב לעובדים, למשקיעים ולציבור הלקוחות.
"עמדתי נחרצות על העקרונות החשובים הללו לטובת החברה".
איך הקשר שלך עם משה טרי? הרי כופפת אותו קצת.
"הקשר שלי איתו מצוין. אני מעריך ומכבד אותו מאוד, והמחלוקת בינינו היתה עניינית. אף שלא הסכמנו, השיח שלנו התנהל בצורה מכובדת ועניינית, וגם הוא בראייתו רצה בטובת החברה. חברה שנמצאת בסיטואציה הנוכחית, ומתנהלת כמעין חברה ללא גרעין שליטה ונאמן שמחזיק במניות השליטה, מחייבת התנהלות כזו".
אם היה לכלל בעל שליטה דומיננטי כמו יאיר המבורגר או יצחק תשובה, הוא פשוט היה בוחר במנכ"ל, והדירקטוריון היה מתיישר עם הקו שלו. אולי היתה כאן דוגמה ראשונה להתנהלות של חברה בלי בעל שליטה. הדירקטוריון הפגין עוצמה מול מחזיק מניות השליטה, ועם זאת, אולי גם המודל הזה של נאמן הוא לא בריא.
"יכול להיות. גם כשיצאנו לדרך, לכל תהליך מינוי המנכ"ל, וגם בדיון הראשון ובשיחה הראשונית שקיימתי בנושא עם דורית סלינגר (הממונה על שוק ההון — ר"ב), היא הדגישה כי בסיטואציה שבה נתונה כלל ביטוח, סמכות ההחלטה על מינוי המנכ"ל היא אך ורק בידי דירקטוריון החברה, וזה מה שהנחה אותנו לכל אורך הדרך. עם זאת, ברור לחלוטין שזה לא היה לטובת החברה, אילו פעלנו תוך יצירת מצב שבו יהיה ברור כי מאתרים וממנים מנכ"ל שיזכה לתמיכה ממחזיק מניות השליטה. עימות או התקפה מצד הנאמן על מועמד אחר שהיינו בוחרים בניגוד לדעתו — והיה בא לידי ביטוי, בין היתר, באי אישור של הסכם ההעסקה שלו באסיפת בעלי המניות — היו יוצרים כאוס. היה נכון לפעול כפי שפעלתי".
התעקשת על מנכ"ל מתחום הביטוח, אבל מכהנים כיום בחברות הביטוח מנכ"לים מצוינים שלא צמחו בענף, והדוגמה הקלאסית לכך היא רביב צולר, שניהל בהצלחה את ביטוח ישיר.
"מעבר למורכבות הרגילה של ענף הביטוח, עומדים כיום בפני כלל אתגרים מיוחדים, והחברה לא יכולה היתה להרשות לעצמה את משך עקומת הלימוד של אדם שבכל שנותיו לא עסק בתחום הביטוח".
אבל גם יורם נוה הוא לא איש ביטוח פר אקסלנס.
"אני שמח שהצלחנו למנות את יורם נוה, שבא מתוך החברה — כוכב עולה שמכיר את ענף הביטוח. גם אם לא עסק בליבת הייצור, הוא מכיר את הענף היטב. הצלחנו למנות אדם כזה, שזוכה לתמיכת הנאמן, ואני שמח על כך".
הסכימו על ענת לוין כממלאת מקום
לא היתה זו הפשרה הראשונה בין נוה לטרי. בשבוע שעבר, כשעוד נראה היה שיישוב המחלוקות ביניהם רחוק, הסכימו השניים למנות את ענת לוין לממלאת מקום מנכ"ל במקומו של איזי כהן שהתפטר כמה חודשים קודם לכן. לוין עצמה התפטרה מתפקידה כראש החטיבה הפיננסית וחטיבת ההשקעות בכלל, לאחר שנראה היה כי קלושים סיכוייה להתמנות למנכ"לית חברת הביטוח.
היו שטענו כי רמת המקצועיות של ענת לוין גבוהה יותר, שהיכולות שלה טובות יותר, ושהבעיה העיקרית היתה חוסר גיבוי מצד ההנהלה. האומנם?
"אני מעריך מאוד את ענת לוין, אך הדירקטוריון החליט שהמינוי של יורם נכון יותר בעת הזו".
אומרים על נוה שהוא אדם סופר־נחמד, איש של אנשים, מוכשר. אולי לא הבולדוזר שכלל צריכה בעת הזו?
"הדירקטוריון השתכנע פה אחד שיש לו כלים ויכולת לבצע את השינויים בחברה. הוא בולדוזר בלתי רגיל, ואף הוכיח את זה בשנים האחרונות. הוא עשה שינויים דרמטיים במערכות תפעוליות ולוגיסטיות בכלל ביטוח, במוקדי הלקוחות. כשהוטלה עליו המשימה לממש את נכסי כלל פיננסים הוא הוכיח שהוא מסוגל לקבל החלטות קשות וכואבות. הוא ידע לקבל החלטות קשות מאוד ולחולל שינויים משמעותיים בתחומים שבאחריותו. אסור לטעות בנועם הליכותיו, והדירקטוריון השתכנע בכך פה אחד".
מה הדבר החשוב הראשון על שולחנו של נוה?
"האתגר הגדול בשנים האחרונות היה חיזוק מבנה ההון של הקבוצה, והצלחנו לצמצם את החוב ב־900 מיליון שקל. נערכנו למשטר הסולבנסי 2 (רגולציה להבטחת כושר הפירעון של חברות הביטוח במדינות האיחוד האירופי — ר"ב), טייבנו עסקים לא רווחיים ונערכנו לעידן החדש של הדיגיטל. אין ספק שהאתגר המשמעותי ביותר של כלל במבט קדימה הוא לחזור לשיעורי צמיחה גבוהים יותר בהיקף הפרמיות ודמי הגמולים, תוך שיפור נוסף ויחסי של הרווחיות לעומת החברות האחרות".
אבל זה בדיוק הפוך ממה שאיזי כהן עשה. טייב את התיק, נפרד מעסקים מפסידים והלך על צמיחה ממוקדת רווחיות ולא על נתח שוק.
"היום אחרי שעשינו טיוב עסקי וחיזקנו את ההון בצורה דרמטית, האתגר הוא לחזור לצמוח בשיעור גבוה יותר ולעשות זאת תוך שיפור הרווחיות ביחס למתחרים. הקמנו מערך לקוחות ישירים ואנו מקדמים פעילות דיגיטלית לצורך כך".
מערך ישיר? זה לא יעצבן את סוכני הביטוח?
"חלק מהכלים הדיגיטליים שפיתחנו עומדים גם לשירות הסוכנים, אבל אני לא רוצה להיכנס למהלכים שהמנכ"ל החדש יצטרך לטפל בהם".
התוצאות של כלל חלשות ביחס לענף, איך מטפלים בזה? מה לגבי מערך ההשקעות אחרי שלוין התפטרה?
"צריך להביא בחשבון כי מה שהשפיע בעיקר על הדו"חות הכספיים של כלל, ובאופן דרמטי, היתה סביבת הריבית הנמוכה. זו גרמה לכך שבשנים האחרונות הפרשנו יותר ממיליארד שקל מהרווחים לחיזוק ההון. עליית הריבית תאפשר לכלל לשחרר את ההפרשות הללו, ואין לנו הרבה יכולת השפעה כאן. ברור שיהיה צורך לאתר מחליף לענת במערך ההשקעות".
סלינגר ממשיכה לחייב את הנאמן למכור מדי רבעון 5% ממניות השליטה בכלל. איך נערך הדירקטוריון לקראת הפיכת כלל לחברת הביטוח הראשונה ללא בעל שליטה?
"לא חושב שצריך להיערך להיות חברה ללא בעל שליטה. עושים כל מה שנדרש מבחינת ממשל תאגידי ופיקוח על התנהלות החברה".