הצעת חוק: דחייה של תשלומי משכנתא במקרה של אבטלה, מחלה או חופשת לידה
לפי הצעת החוק שעברה בקריאה ראשונה, הבנקים למשכנתאות יחוייבו להציע מסלול נפרד, המאפשר דחייה במועדי התשלומים למינימום של שלושה חודשים, במידה והלווים לא מסוגלים לעמוד בתשלומי המשכנתא
- ועדת השרים לחקיקה אישרה את הצעת החוק למתן פטור מעמלת פירעון מוקדם
- אושר לקריאה ראשונה: מסלול משכנתאות ללא עמלת פירעון מוקדם
- השיפור ביכולת לרכוש דירה לא מחלחל למטה
הצעת החוק שהוגשה על ידי יו"ר סיעת 'כולנו' ח"כ רועי פולקמן שנכתבה בשיתוף עם עמותת "ידיד" מחייבת את הבנקים למשכנתאות להציע מסלול נפרד, המאפשר דחייה במועדי התשלומים למינימום של שלושה חודשים, במידה והלווים לא מסוגלים לעמוד בתשלומי המשכנתא, במצבי אבטלה, מחלה או חופשת לידה.
הצעת החוק מחייבת את הבנק להציע ללווים שני מסלולים לבחירתם, כאשר מסלול אחד הוא המסלול הרגיל ומסלול שני יכלול אפשרות לדחיית תשלומים (גרייס). במסלול דחיית התשלומים (גרייס), יוכלו לבקש הלווים דחייה של תשלומי המשכנתא.
לפי החוק, תתאפשר דחיית התשלומים (גרייס) לתקופה שלא תפחת משלושה חודשים (למעט לבקשת הלקוח), לא תתאפשר דחייה יותר מפעם אחת בשנה ותינתן לא פחות משלוש פעמים במהלך תקופת ההלוואה.
פולקמן אמר כי "כיום, רק חלק מהבנקים פועלים באופן דומה ומאפשרים מסלול עם אפשרות דחייה, אך לא לכל הלווים, ולחלקם בתנאים מקפחים. לפי הצעת חוק ה'גרייס', יהיה מדובר בחלק בלתי נפרד מזכויות הלווים וחובות הבנקים בקביעת מסלולי המשכנתאות".
עוד אמר כי "משכנתא היא העסקה הכי גדולה ומשמעותית בחייהם של רוב האזרחים. מדובר בהתחייבות לטווח ארוך עם קשיחות בתנאי הפירעון, בעוד החיים הם דינמיים ומלאי תהפוכות בלתי צפויות. ברמה האנושית, לאפשר למובטלים, כאלה בחופשת מחלה או נשים בחופשת לידה 'גרייס' בתשלומי משכנתא, זה הוגן וערכי. החוק ייתן אוויר לנשימה למי שהכי זקוקים לו".
סמנכ"ל עמותת "ידיד" רן מלמד אמר כי "מדובר בצעד נוסף המבקש להגן על נוטלי המשכנתאות המתחייבים לסכומים גדולים. לא מעטים מהם זקוקים לעזרה במקרים לא צפויים כמו אבטלה ומחלה וכן בתקופה בה מוארכת חופשת הלידה".