$
חיים בריאים

שבוע המודעות לסרטן העור הממאיר: כ־140 חולים חדשים מתגלים בישראל מדי חודש

עוד עולה מהנתונים: כ־15 ישראלים מתים בכל חודש מהמחלה. במסגרת שבוע המודעות יציעו מאות תחנות בסניפי קופות החולים בדיקות ללא תשלום לאבחון מוקדם

יונתן סידון 09:2120.06.18

בשיתוף מערכת זירת הבריאות

 

שבוע המודעות למניעת סרטן עור ולגילויו המוקדם 2018 יצא לדרך ביום שני (18 ביוני), זו השנה ה־26 ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן – ובמסגרתו מוזמן הציבור למאות תחנות שנפתחו בסניפי קופות החולים בכל רחבי הארץ לבדיקות לאבחון מוקדם של סרטן העור ללא תשלום.

 

מנתוני האגודה למלחמה בסרטן, בשיתוף משרד הבריאות, עולה כי כ־140 חולים חדשים בסרטן עור ממאיר (מלנומה), מתגלים מדי חודש בישראל, וכ־15 ישראלים מתים בכל חודש מהמחלה. בקרב גברים, ישראל מדורגת במקום השמיני בעולם בתמותה מסרטן העור ובמקום ה־13 בתחלואה, בקרב נשים מדורגת ישראל במקום העשירי בתמותה מסרטן העור ובמקום ה־20 בתחלואה.

סרטן העור: חשיבות הגילוי המוקדם

על פי הנתונים, בשנת 2015 אובחנו בישראל 1,674 חולים חדשים עם מלנומה של העור. בקרב יהודים ילידי ישראל, אירופה ואמריקה נצפו שיעורי התחלואה הגבוהים ביותר. בשנה זו נפטרו 185 ישראלים ממלנומה חודרנית של העור. עיקר התמותה נצפתה בגיל מבוגר. חשוב לדעת: לגילוי מוקדם של סרטן העור יש אפקט ישיר על סיכויי ההישרדות והריפוי מהמחלה, כאשר בזכות הפעילות שיזמה האגודה למלחמה בסרטן נרשמה עם השנים עלייה הדרגתית בשיעור המאובחנים. לכך צריך כמובן גם להוסיף את ההתפתחות הרפואית שהביאה לשיפור בדרכי ההתמודדות עם המחלה. כיום, שיעורי הריפוי בחולים שהתגלו בשלב מוקדם מגיעים ל־88% בקרב גברים, כשבקרב נשים שיעורי הריפוי מרשימים אף יותר ומגיעים ל־91%.

 

ליטל קינן בוקר, סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, מוסיפה: "בקרב המאובחנים בשנת 2015 – 1,115 אובחנו עם גידול חודרני ו־559 אובחנו עם גידול ממוקד. עבור 79% מכלל מי שאובחנו בשנה זו עם מלנומה קיימים נתונים לגבי שלב המחלה בעת האבחנה. בקרב אלו, 91% אובחנו עם מחלה בשלב מוקדם מאוד, מה שמשפר את סיכויי הריפוי".

 

מימין: מירי זיו מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן, פרופ' ליטל קינן בוקר סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות מימין: מירי זיו מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן, פרופ' ליטל קינן בוקר סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות צילום: דוברות האגודה למלחמה בסרטן

 

סרטן העור: מי נכלל באוכלוסיית הסיכון?

כחלק מהמאבק במחלה, ערך באחרונה משרד הבריאות בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן יום הדרכה מיוחד לבעלי מכוני קעקועים ופירסינג במחוז תל אביב בנושא אבחון מוקדם של סרטן העור ומניעת זיהומים. במהלך יום זה הוכשרו המשתתפים כיצד לזהות שומות חשודות על פני גופם של הלקוחות המגיעים למכוני הקעקועים והפירסינג. בהקשר זה חשוב להוסיף כי אחת הסיבות לעריכת יום זה היא העובדה שבאחרונה התפרסם בכתב העת המדעיJAMA Dermatology מחקר אשר הדגיש את החשיבות של העלאת המודעות לסרטן העור, במיוחד מלנומה, בקרב אמני קעקועים. היות והמקעקעים נמצאים במעמד המאפשר להם לבחון מקרוב את עור הלקוחות, ואזורים בעור שלא חשופים לעין, הרי שהם מהווים חוליה חשובה ומשמעותית באבחון מוקדם של שומות ונגעים חשודים.

 

באגודה למלחמה בסרטן מדגישים כי קרינת השמש החזקה מהווה את אחד הגורמים העיקריים להתפתחות נגעי עור, כאשר כל הופעת שומה חדשה או שינויים בגודל, בגוון, בגובה, בגבולות ובגאומטריה של השומות הקיימות, עלולים לעורר חשד להתפתחות גידול סרטני. בקבוצת הסיכון למחלה נכללים בין היתר: אנשים בעלי מספר רב של שומות (בייחוד עם למעלה מ־20), אנשים בעלי עור בהיר, שיער בהיר ועיניים בהירות וכן בעלי נמשים; אנשים שעורם נצרב בקלות בשמש או שאינו משתזף כלל; מי שבמשפחתו קרובים בעלי נקודות חן מרובות, או שחלו בסרטן העור; מי שסבל מכוויות שמש מרובות, בעיקר בילדות וכן אנשים הנוטלים תרופות המדכאות את מערכת החיסון או סובלים ממחלות המחלישות אותה, כגון חולי פרקינסון או מושתלי איברים.

 

ד"ר אביטל פאטו בן-ארי, מנהלת מחלקת הסברה וקידום בריאות באגודה למלחמה בסרטן, מסבירה: "המרכיב המשמעותי ביותר באשר לחשיפה לשמש הוא שעות החשיפה. לכן, חשוב במיוחד להימנע מחשיפה בשעות 16:00-10:00, שבהן עוצמת הקרינה מרבית. מסנני קרינה סופגים חלק מקרני השמש או דוחים את קרניה לפני שהן פוגעות בעור. מומלץ לרכוש תכשירים רחבי טווח, כלומר, תכשירים המציעים הגנה משולבת נגד קרינה על סגולה מסוג UVB ונגד קרינה על סגולה מסוג .UVA אנו מדגישים כי כל שבעת הכללים של חכם בשמש חשובים ומומלץ לאמץ אותם: שהייה בשמש רק בשעות הבטוחות, כיסוי הגוף בלבוש מלא וחבישת כובע שיגן על הפנים והעורף, הרכבת משקפי שמש ומריחה של העור שנותר גלוי לשמש בשכבה נדיבה של מסנן קרינה רחב טווח עם מקדם הגנה של 30 ומעלה. יש לזכור כי שימוש נכון במסנן קרינה עשוי להקטין את הנזקים הנגרמים בעקבות חשיפה בלתי מבוקרת לקרינת השמש, ובמיוחד את סכנת הצריבה. בכל מקרה, יש להשתמש באמצעי ההגנה הנוספים ולא להסתפק רק במריחת התכשיר".

 

למירי זיו, מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן, יש מסר ברור: "אני קוראת לציבור להיות חכמים בשמש, באופן קבוע למשך כל החיים וכל השנה. אנשים בעלי שומות מרובות או בעלי סיפור אישי או משפחתי של סרטן העור נדרשים לשים לב במיוחד לשינויים ולהיות תחת בקרה ומעקב. בכל מקרה, כדאי לכל אדם בכל גיל לשים לב לשינויים על העור ובמידה ומזוהות נקודות חדשות, או שינוי בנקודות קיימות, חשוב לפנות ללא דיחוי לבדיקה אצל הרופא".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

x