ד"ר בכור משיח: "שימוש במכשור מתקדם ובחומרים באיכות גבוהה – זו הבשורה בטיפולי שורש"
מחטים מיוחדות, מיקרוסקופ וחומר פלסטי לאיטום – אלו רק כמה מהחידושים שנכנסו לתחום טיפולי השורש. תהליך שיקום הפה: כתבה שנייה בסדרה
אחד הטיפולים השכיחים בתחום רפואת השיניים הוא טיפול השורש (Root Canal) – ולו יש תפקיד חשוב במסגרת תהליך שיקום הפה. עם השנים, עברו טיפולי השורש דרך משמעותית, הן באשר לטכנולוגיה המכשורית והן באשר לאיכות החומרים שבהם נעשה שימוש במהלך הטיפול.
חשוב להדגיש: טיפול השורש מתבצע רק על ידי רופא שיניים מיומן ולאחר עריכת אבחון מקיף. במסגרת האבחון מתבצע צילום סטטוס (או בז'רגון המקצועי, צילום פריאקיפלי) – ומדובר בסדרה הכוללת 14-12 צילומי רנטגן המשמשים לשיקוף של השיניים ושורשי השיניים, החניכיים והעצם. צילומים אלו הם כלי טיפולי וכלי תיעודי, ובאמצעותם מקבל הרופא תמונת מצב עדכנית על האזורים סביב שורשי השיניים.
"במידה ומזוהה בצילומים דלקת סב חודית בקצה השורש או שהכותרת של השן אינה שלמה וקיימת עששת (מחלה זיהומית הגורמת להרס הרקמות הקשות של השן), כמו גם כאבים ורגישויות – הרי שלפנינו מצב המצריך טיפול שורש מיידי", מציין ד"ר בכור משיח, רופא שיניים וממנהלי חיוך פלוס – מרכז רפואי מתקדם להשתלות שיניים, "תרחיש נוסף שחשוב להביא בחשבון, הוא שגם השן נפגעה וכבר אין דרך להצילה, ואז יש לבצע עקירה".
איך מתבצע טיפול שורש?
מטרת טיפול השורש היא להביא לסילוק העששת, לניקוי, ניקוז ואיטום תעלות השורש. הטיפול עצמו מחולק לשלושה שלבים מרכזיים. השלב הראשון כולל פתיחת חלל ויצירת גישה אל לשכת המוך (הרקמה הפנימית והעמוקה ביותר בשן המורכבת מתאים, עצבים וכלי דם), סילוק רקמות מוך השן הנגועות וניקוי הדלקת – זאת כמובן תוך הימנעות מכל פגיעה בכותרת ובחומר השן.
בשלב השני מתבצע שימוש במחטים דקיקות במיוחד לניקוי מקיף של התעלות המובילות אל לשכת המוך. "בפה יש כמה וכמה שורשים ותעלות", מפרט ד"ר בכור משיח, "כך למשל, בשיניים הקדמיות העליונות והתחתונות, מדובר על פי רוב בתעלה אחת ובשורש אחד. באשר לשיניים הצדדיות, הרי שמדובר במרבית המקרים בשורש אחד ובשתי תעלות, או בשני שורשים ובשתי תעלות. במקרים חריגים יש תעלה אחת או לחילופין שלוש תעלות. בשיניים הטוחנות העליונות יש בדרך כלל שלושה שורשים ושלוש תעלות, כשבמקרים חריגים יש גם ארבע תעלות. בשיניים הטוחנות התחתונות במרבית המקרים יש שני שורשים ושלוש תעלות, כשבמקרים חריגים יש גם ארבע תעלות. על הרופא השיניים לזהות את כמות התעלות המדויקת, לחדור עם המחטים עד קצה השורש ולהתחיל בניקוי יסודי של התעלות ובהרחבתן".
השלב השלישי מתמקד בביצוע חיטוי דקדקני של התעלות ואיטומן. רק אז, עם סיומו המלא של טיפול השורש, ניתן להמשיך בתהליך שיקום הפה.
"בהקשר הזה, על המטופלים לדעת, במרבית המקרים טיפול השורש כולו נעשה במסגרת פגישה אחת", אומר ד"ר בכור משיח, "אין הצדקה של ממש לביצוע סדרה של טיפולים הנפרשים על כמה וכמה מפגשים, מלבד מקרים קיצונים ויוצאי דופן שבהם הדלקת חריפה. טיפול שכזה נעשה בהרדמה מקומית ואינו כרוך בכאבים. עם זאת, במקרים מסוימים לאחר הטיפול עשויה להופיע רגישות קלה לפרק זמן שנע בין שבוע לחודש".
טיפולי שורש: החידושים הטכנולוגיים
"בפרספקטיבה רחבה ניתן לומר שבכל מה שנוגע לטיפולי השורש עצמם אין חידושים מהפכניים או יוצאי דופן. בסך הכל מדובר בשיטת עבודה שנשתמרה לאורך הזמן, כאשר מה שהיה נכון לעבר נכון גם להווה", ממשיך ד"ר בכור משיח, "עד לפני 25-20 שנים, הטיפולים הללו בוצעו באופן ידני, אולם מאז ועל רקע ההתפתחות הטכנולוגית, נכנסו בהדרגה לשימוש מכשור מתקדם לצד חומרים באיכות גבוהה – וזו למעשה הבשורה המרכזית. הכוונה היא בין היתר למחטים מיוחדות המחוברות למקדח, העשויים מחומרים איכותיים כך שלא ישברו במהלך הטיפול, ובעזרתן ניתן להרחיב את התעלות באופן מהיר ויעיל. בזמן הטיפול על צג המוניטור מופיעות התמונות בזמן אמת, כך שרופא השיניים יודע בדיוק מתי מגיעים המקדחה והסיכות לקצה".
עוד מוסיף ד"ר בכור משיח: "במרפאות רבות בישראל מתרחב השימוש במיקרוסקופ בטיפולי שורש. המיקרוסקופ מאפשר לרופא לראות בגדול את האזור הנגוע והתעלות, מה שמקל על הליך הניקוי, החיטוי והסתימה, ומונע סיבוכים במהלך הטיפול. השימוש במיקרוסקופ גם מאפשר התמודדות נוחה יותר במקרים של תעלות מסובכות, עקומות, או שורשים עקומים".
גם החומרים המשמשים לסתימת התעלות עברו כאמור שדרוג של ממש. "אחד החומרים הנפוצים והטובים הוא גוטה פרקה – חומר פלסטי המגיע מוכן על פי גודל ועובי", מסביר ד"ר בכור משיח, "הרופא מחמם את הגוטה פרקה במכשיר חיצוני ואז כשהחומר מוחדר לתעלות הן נסתמות באופן שלם ואסתטי. חומר זה גם מונע חדירה מחודשת של חיידקים והתרבותם".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>