$
בארץ

האם חגיגת הדיווחים הכפולים בעמותות השירות הלאומי חוזרת בדלת האחורית?

סיעת הבית היהודי הצליחה להעביר היום את הצעת החוק שתאפשר לעמותות השירות הלאומי לשוב ולהעביר דיווחים כפולים על פעילות מתנדביהן. שר האוצר משה כחלון נעמד על רגליו האחרויות כדי לבלום את המהלך

ספי קרופסקי ועמרי מילמן 14:4013.06.18

לאחר כמה ניסיונות כושלים, בבית היהודי הצליחו להעביר היום (ד') בוועדת השרים לענייני חקיקה את הצעת החוק המבקשת להחזיר את השליטה במכרזי עמותות השירות הלאומי למשרדי הממשלה השונים. שיטה זו מנוגדת למהלך שהוביל החשב הכללי שבמסגרתו מתקיים מכרז אחוד לכל הגופים הממשלתיים שנועד למנוע מקרים כפי שהיו בעבר כאשר העמותות ביצעו דיווחים כפולים על פעילות מתנדביהן וקיבלו כספים עודפים על כך. אלא ששר האוצר משה כחלון ניצב כעת על הרגליים האחוריות במטרה לבלום את המהלך, והגיש לממשלה ערר על הצבעת השרים. בכך הוא גם מגבה את החשב הכללי במשרדו רוני חזקיהו, שעומד מאחורי השינוי בנוהל המכרזים לעמותות השירות הלאומי.

 

ההצעה עברה לאחר ששרת המשפטים איילת שקד, שר החקלאות אורי אריאל ושר הקליטה זאב אלקין תמכו בהצעה. משמעות הערר שהגיש כחלון היא כי הצעת החוק תעלה למליאת הממשלה, מה שעלול לתקוע אותה, לאור התנגדות מפלגת כולנו.

 

מבחינת כחלון מדובר ברמיסה של החשב הכללי, שמהווה שומר סף בכל הנוגע לניהול כספי הציבור על ידי הגורמים השונים בממשלה. העלאת הצעת החוק תשים במלכוד את ראש הממשלה נתניהו מול מפלגת הבית היהודי מצד אחד ומול מנהל תקין וממלכתיות מצד שני.

 

 

רוני חזקיהו, החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו, החשב הכללי באוצר צילום: אוראל כהן

 

במרץ השנה שם חזקיהו סוף לחגיגת המכרזים שהובילה מפלגת הבית היהודי להפעלת מתנדבי השירות האזרחי־לאומי במשרדי הממשלה. לפחות כך היה נדמה. חזקיהו פרסם לראשונה מכרז אחוד מטעם המשרדים לעמותות המפעילות את המתנדבים, במקום הנוהל הקודם שבו כל משרד פרסם מכרז בעצמו.

 

המצב הקודם שבו כל משרד פרסם מכרז משלו אכן הוביל למצב של כאוס, שככל הנראה היה נוח לכמה וכמה גורמים שהפעילו את מתנדבי השירות הלאומי. בשורה התחתונה הוא שימש קרקע פורייה לכך שחלק מהעמותות הונו לכאורה את המדינה על ידי דיווחים כפולים של מספר המתנדבים שהפעילו, וקיבלו על כך תקציבים עודפים בעשרות מיליוני שקלים.

 

 

ח"כ בצלאל סמוטריץ' ח"כ בצלאל סמוטריץ' צילום: עומר מסינגר

 

בעקבות חשיפת "כלכליסט" מ-2016, נפתחה חקירה בלהב 433 שנמצאת בימים אלה בעיצומה. חזקיהו פרסם את המכרז האחוד שנועד לעשות סדר, תחת בקרה ופיקוח, למרות לחצים כבדים שהופעלו עליו מצד גורמים בבית היהודי שהעדיפו את המצב הקודם. כן, זה שבמסגרתו חלק מהעמותות הונו את המדינה לכאורה במיליוני שקל.

 

אלא שבבית היהודי לא אמרו נואש והחלו לקדם את הצעת החוק שנועדה לשמר את המצב הקודם, שבו כל משרד יכול לנהל מכרז משלו. במילים אחרות, לשוב לעידן שאפשר אי־סדרים, דיווחים כפולים או כוזבים וכאוס.

 

חשוב להזכיר: הקשר של הבית היהודי לעמותות אינו מקרי. מתוך אלפי המתנדבים בשירות הלאומי הפעילים בשמונה עמותות, ישנו רוב מובהק לבנות הציונות הדתית. כל העמותות כפופות למינהלת השירות הלאומי, שהוקמה ב־2007 כדי לפקח עליהן והיתה ועודנה כפופה למשרדים שבראשם עמדו שרים מהבית היהודי, כיום מדובר בשר אורי אריאל. גם ראש המנהלת הנוכחי, שר־שלום ג'רבי, הוא איש הבית היהודי.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x