הדיווחים הכפולים של עמותות השירות הלאומי: הצעת סמוטריץ' לא צפויה לעבור
ועדת השרים דחתה את ההצבעה על הצעת החוק לתיקון המכרזים להפעלת השירות הלאומי, המאפשרת לכל משרד ממשלתי לנהל מכרז משלו
ההצבעה שתוכננה להיום בוועדת השרים על הצעת החוק לתיקון המכרזים להפעלת השירות הלאומי נדחתה לשבוע הבא. עם זאת, גורמים בממשלה העריכו היום כי ההצעה של ח"כ בצלאל סמוטריץ' לא צפויה לעבור. אם היתה מאושרת, הדבר היה מאפשר לעמותות המפעילות את השירות הלאומי לשוב ולהעביר דיווחים כפולים על פעילות מתנדביהן.
בשנה שעברה נחשף ב"כלכליסט" כי העמותות המתפעלות את תוכניות השירות הלאומי הונו לכאורה את המדינה על ידי דיווחים כפולים של מספר המתנדבים שהפעילו, כך שקיבלו תקציבים עודפים בעשרות מיליוני שקלים. בעקבות הפרסום נפתחה חקירת משטרה שנמצאת כעת בעיצומה.
כל אחת מעמותות השירות הלאומי משמשת כקבלן ביצוע שזוכה במכרז מטעם גופים שונים המפעילים את בנות ובני השירות. הגופים משלמים לעמותות בהתאם לעלויות של כל מתנדב הכוללות משכורת בסיסית וסבסוד מרכיבים כגון אוכל ומגורים.
בעקבות החשיפה הוחלט באגף החשב הכללי במשרד האוצר להדק את הפיקוח על העמותות הללו. אחת ההחלטות היתה לאחד את המכרזים שהוציא כל משרד בנפרד למכרז ריכוזי כך שניתן יהיה לשלוט במספר המתנדבים. הצעת החוק שהניח סמוטריץ' מבקשת להחזיר את הגלגל אחורה כך שכל משרד ממשלתי יוכל לנהל מכרז משלו. במילים אחרות, ח"כ סמוטריץ' מעוניין לשוב לעידן שאיפשר אי־סדרים שהובילו לחקירת המשטרה שמתנהלת בימים אלה.
הקשר של ח"כ סמוטריץ' ומפלגתו לעמותות אינו מקרי. כיום פועלות שמונה עמותות המפעילות מערך של כ־17 אלף מתנדבים, בתוכם יש רוב מובהק לבנות הציונות הדתית. העלות למדינה על הפעלת המתנדבים היא כ־670 מיליון שקל בשנה.