טיפול לשיקום הפה: "אנשים מגיעים למרפאה ואין להם מושג לקראת מה הם הולכים"
שיקום הפה הוא תהליך מורכב, אולם לדברי ד"ר בכור משיח, מטופלים רבים מגיעים אליו ללא ידע בסיסי. מזיהוי הסימפטומים המוקדמים ועד התאמת טיפול אישי – כתבה ראשונה בסדרה
בשיתוף מרפאת חיוך פלוס
אחד מטיפולי השיניים המורכבים ביותר הוא הטיפול לשיקום הפה – ומדובר בתהליך המתפרס על פי רוב על פני מספר מפגשים וכולל מגוון טיפולים, שמטרתם להחזיר את המטופל לתפקוד מלא ונטול כאבים. בניגוד לטיפול נקודתי או מצומצם, כגון טיפול בשן ספציפית, דלקת חניכיים או ניקוי אבנית – הטיפול לשיקום הפה נעשה מתוך ראייה מקיפה של הפה בכללותו, כאשר קיים מכלול של בעיות המחייבות טיפול.
"מניסיוני, נתקלתי לא פעם ולא פעמיים באנשים המגיעים למרפאת השיניים לטיפולים לשיקום הפה ואין להם שום מושג לקראת מה הם הולכים", מדגיש ד"ר בכור משיח, רופא שיניים וממנהלי חיוך פלוס – מרכז רפואי מתקדם להשתלות שיניים. "מטופלים רבים, בטווח רחב של גילאים, הם חסרי ידע בסיסי באשר לתהליך שהם הולכים לעבור, כלומר אילו שלבים הוא כולל, איזה אופציות עומדות בפניהם ומה ההחלטות שהם נדרשים לקבל. הכרת המאפיינים שטיפול כזה מצריך עתידה לחסוך הרבה כאב ראש ובירוקרטיה בהמשך הדרך".
מה צריך לדעת לפני התחלת טיפול לשיקום הפה?
הצעד הראשון נוגע להכרת סימני האזהרה המצריכים התייצבות במרפאת השיניים. "יש כמה וכמה סימפטומים המעידים על כך שנדרש טיפול בהיקף נרחב", מרחיב ד"ר בכור משיח, "מדובר בין היתר בכאבי שיניים בלתי פוסקים, תזוזה של שיניים, דימומים בחניכיים, שבירה ושיחקה של שיניים ובקיעת יתר של שיניים – מצב המתרחש כאשר שיניים מתחילות לבלוט החוצה, מה שמשפיע על הסגר של הפה וגורם לכאבים. כאשר הסימפטומים הללו מופיעים, השורה התחתונה ברורה: יש לפנות מיד אל רופא השיניים לקבלת אבחון מקיף והתאמת טיפול אישי שיוביל לפה משוקם בריא ומתפקד בכל היבט – מהמישור האסתטי ועד המישור הפונטי (הדיבורי; ר"נ)".
בישראל פועלות כ־4,000 מרפאות שיניים מורשות – מרפאות פרטיות לצד מרפאות תאגיד (דוגמת מרפאות קופות חולים ומרפאות המופעלות על ידי עמותות), כשבכל אחת מהן מילוי שאלון בריאות על ידי המטופל לפני תחילת האבחון אינו בגדר המלצה.
"אם רופא מסכים לבצע טיפול לשיקום הפה ללא מילוי שאלון בריאות, ספק אם כדאי לבצע אצלו את התהליך", אומר ד"ר בכור משיח, "השאלון הוא לא עניין של בחירה, אלו התקנות ורופא השיניים חייב להיות מודע להיסטוריה הרפואית של מי שמגיע אליו לטיפול. מילוי שאלון בריאות הוא בפירוש אינטרס של המטופל. מעבר למילוי השאלון, עורכים הרופאים גם שיחת היכרות קצרה כדי ללמוד על המטופל. לאחר מכן פותחת המרפאה תיק רפואי למטופל וניתן להתקדם לקראת האבחון".
צילום הפה: כלי תיעודי וכלי אבחוני
לקבלת אבחון איכותי נדרש צילום של כל חלל פה שיספק את תמונת מצב עדכנית ומלאה, כאשר קיימים ארבעה סוגי צילום: פנורמי, סטטוס, סי. טי ופנים שיניים. צילום פנורמי הוא צילום הרנטגן הפופולרי והמוכר, המתבצע מחוץ לפה ומראה בתמונה אחת את מצב הפה, השיניים, הלסתות, הפרקים והסינוסים. עם ההתפתחות הטכנולוגית מציעות לא מעט מרפאות צילום בשיטה הדיגיטלית המאפשר קבלת תמונה מקיפה תוך זמן קצר. סוג נוסף הוא צילום סטטוס המורכב על פי רוב מסדרה של 14-12 צילומים המתמקדים בשיניים ובסביבתן. צילום סי.טי הוא למעשה הדמיית תלת ממד הנותנת לרופא תוך שניות מספר אינדיקציה באשר לעצמות הלסת ומצבן – ומשתמשים בו בעיקר לפני ביצוע השתלות דנטליות ופעילות כירורגיות. צילום פנים שיניים הוא צילום המתעד את המראה הכללי של השיניים והפה ונעשה בצילום פוטו רגיל או דיגיטלי.
"לצילומים חשיבות רבה: הן ככלי תיעודי באשר למצבו של המטופל לפני שהגיע למרפאה והן ככלי אבחוני", מפרט ד"ר בכור משיח, "יש מרפאות המבצעות את הצילומים בעצמן ויש המפנות את המטופל לצילומים במכון רנטגן חיצוני. יש גם מרפאות המעדיפות לבצע את הצילומים לאחר בדיקה ראשונית, ויש כאלו הנוקטות בדרך הפוכה. הסדר פחות משנה, העיקר שהמטופל יעבור גם צילום וגם בדיקה ראשונית".
הרכבת תכנית טיפולים בהתאמה אישית
"לאחר הצילומים והבדיקה הראשונית, זה הזמן שבו הרופא בונה את תכנית הטיפולים הנדרשת לשיקום הפה תוך התאמתה למטופל. בדרך כלל מוצעות שתיים או שלוש חלופות בעלויות כספיות שונות", ממשיך ד"ר משיח בכור, "לאחר שמוצגות בפניו כל האופציות, יכול המטופל לקבל החלטה מושכלת. בהקשר הזה חשוב להדגיש כי קיים שיקום פה נייד הכולל שיניים תותבות, ושיקום פה קבוע. חלופה הכוללת שיקום פה נייד היא זולה יותר והתהליך הטיפולי קצר יותר, אך היא פחות נוחה. חלופה אחרת יכולה לכלול תושבות נשלפות לצד שתלים, מה שנקרא חלופת ביניים. חלופה נוספת ויקרה יותר היא שיקום פה קבוע הכוללת שתלים שעליהם מרכיבים שיניים קבועות – מודבקות או מוברגות. לעתים טיפול כזה עשוי לדרוש גם השתלת עצם שיאפשר מקום לשתלים. כל אחד מהמסלולים מצריך כמות טיפולים שונה, זה יכול לנוע סביב 4-3 מפגשים להתאמת שיניים תותבות ובין 20-10 מפגשים במסלול של שיקום פה קבוע".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>