הכדורגלנים עייפים? האשימו את הכלכלה
השחקנים שוחקים את עצמם לדעת, אך בעלי הקבוצות מרוצים
הצורך המתמיד של קבוצות לשפר את הרווחה הפיזית והמנטלית של שחקניהן נובע לא פעם ממניעים ציניים – דוגמת כסף וטלוויזיה. לא במקרה אמר לפני כשנה מאמן מנצ׳סטר סיטי פפ גווארדיולה כי כמות המשחקים בכדורגל המודרני מייצרת על השחקנים עומס לא סביר ומסכנת אותם. הוא כמובן לא היחיד שמתריע מההשלכות של המגמה הזאת: מועדונים באירופה מפסידים יחד מאות מיליוני יורו בשנה עקב פציעות שחקנים והשיקום שלהם.
- לב שובר: האם ספורטאים צריכים לעבור בדיקות גנטיות?
- האם צריך להעניש שחקנים על תקריות קשות שלא הובילו לאדום במשחק?
- הטרגדיה של סנטי קאסרולה חושפת את הסיכון שעומד בפני כדורגלנים
הסיבה ששחקנים נדרשים לעמוד היום בכמות עצומה של משחקים בעונה היא החזרת ההשקעה הכספית בהם. יותר משחקים פירושם יותר זכויות שידור, יותר כרטיסים, יותר פרסומות ולא פחות חשוב - יותר מרצ'נדייז. השחקנים הגדולים מקבלים סכומים אסטרונומיים, במטרה שיחזירו למועדון את ההשקעה דרך מכירת חולצות, ספלים עם תמונותיהם וכל המצאה שיווקית אחרת.
כך, המערך והמעטפת שמלווים את השחקנים כדי שיחזיקו מעמד בעומס המשחקים, משרתים את הצורך של בעלי הקבוצות והטלוויזיה בכסף. התוצאה היא שכל קבוצה צריכה להיעזר היום בשירותיהם של פיזיולוגיים, תזונאים, פסיכולוגים ושורה ארוכה של בעלי תפקידים. גם מערך האימון עבר ספציפיקציה בעשורים האחרונים: לצד המאמן הראשי ומאמן השוערים, ישנם גם מאמנים לבעיטות פנדלים, להגנה ולטקטיקה, וזאת בלי שדיברנו על סקאוטינג.
"אנחנו מדברים היום על 70-65 משחקים בעונה, ויש לא מעט שחקנים שלא זוכים למנוחה בת יותר משבועיים־שלושה בפגרה״, אומר ל״כלכליסט״ ד״ר אנטוניו דלו יאקונו ממעבדת הביו־מכניקה במכון וינגייט. ״אך זאת לא רק כמות המשחקים שהשתנתה – זה גם אופי המשחק שהשתנה לחלוטין. המאמצים, תדירות המאמץ, הקצב והעצימות – כולם התגברו״.
לדבריו, עידן הביג דאטה מסייע לשחקנים לעמוד בכך: ״הקונצנזוס הבינלאומי כיום מחייב להכיר את השחקן, הקבוצות נדרשות ללכת אחורה ולהבין את תעודת הזהות של השחקן. הן צריכות לחוות את הדברים דרך העיניים שלו ולהבין מי מבין שחקניהם יוכל לעמוד בעומסים ולתפקד במאני טיים״.
בתקופה זאת, שחקנים מקצוענים משחקים כ־5,000 דקות בעונת משחק. לזה צריך להוסיף נסיעות, אימונים ופעילויות נלוות ומתישות. לכן, לא פעם מטרת הצוות של נבחרות במונדיאל היא לשמר את יכולות השחקנים ולהסב להם כמה שפחות נזק. למעשה, הצוות כולו מגויס לניהול עומסים, כך שיתאפשר לשחקן העייף לשחק עוד שלושה משחקים בשבוע בקיץ.
"שחקן זה לא רק כישרון״, מדגיש ד״ר דלו יאקונו. ״יש גם את אלמנט היכולת שלו להתמודד עם עומסים, וחשובה לא פחות היא הידיעה איך לברוח ממצבים מסוכנים. זה תחום מתעורר, שמבקש לקדם את השחקן כבר מגיל צעיר ולסגל לו ראייה מרחבית ויכולת לחזות מהלכים במגרש. האלמנטים הללו מורידים את כמות הפציעות, מה שבהכרח אמור להפוך את השחקן לבריא ומותאם יותר לשלב האחרון בקריירה שלו".