האם פתיחת בניין 3 במרכז הסחר העולמי תעורר את שוק הנדל"ן המסחרי בניו יורק?
יותר מ־16 שנה לאחר התקפת הטרור של 9/11 במנהטן, גורד השחקים בעל השם המחייב ייפתח מחדש לעסקים
בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן
יותר מ־16 שנה לאחר התקפת הטרור של ה־11 בספטמבר 2001 במרכז הסחר העולמי בניו יורק, נפתח חלק ניכר מהקומפלקס שנבנה מחדש. מדובר בבניין 3 במרכז הסחר העולמי – ובו 80 קומות ויותר מ־2.5 מיליון מטרים רבועים של שטחי משרדים – והוא צפוי להיפתח לעסקים ב־11 ביוני. עד כה נרשמה תפוסה של כ־40% מהבניין, אך היזם לארי סילברסטיין בטוח שבניין זה, כמו גם הבניינים האחרים במרכז הסחר העולמי, יאוכלסו במהרה. "מבנים כאלה לא נשארים ריקים במשך זמן רב", הוא מדגיש.
"איזון טוב יותר, גיוון ועושר רבים יותר"
עם פתיחתו המחודשת יצטרף בניין 3 החדש לבניינים 1 ו־4 בקומפלקס מרכז הסחר העולמי ולבניין 7 הממוקם ברחוב גריניץ'. נכון להיום, כמעט 80% מהחלל בבניין 1 כבר מושכר, בעוד שבבניין 4 נרשמת תפוסה מלאה של 100%. בהקשר הזה צריך להוסיף כי פתיחתו הצפויה של בניין 3 מתרחשת על רקע תחייה מחודשת שחווה האזור הפיננסי הוותיק של ניו יורק.
בין הדיירים בבניין המשרדים החדש ניתן למצוא את חברת שירות המוזיקה הדיגיטלי ספוטיפיי (Spotify) ואת ענקית הפרסום WPP's. סילברסטיין, מנכ"ל ונשיא חברת הנדל"ן המסחרי סילברסטיין נכסים, מתייחס לקשיים בהרמת המיזם לאורך השנים ומספר על קושי מיוחד שליווה את הפרויקט בשנת 2008 על רקע המשבר הפיננסי שהיקשה על השגת המימון. "צריך להבין, בלי מימון לא היתה שום אפשרות להקים מחדש את הבניין הזה", מסביר סילברסטיין, "אלא שפתאום השוק התחיל להשתנות בצורה משמעותית. מהרגע שבו קיבלנו את המימון, הבניין החל להתרומם".
סילברסטיין רואה את שוק הנדל"ן המסחרי כשוק חזק. לתפיסתו, בעוד בנייני משרדים רבים בניו יורק "הולכים ומזדקנים", ההשקעה שלו בבניין המחודש צפויה להשתלם. "האמת היא שהתאגידים הגדולים של היום זקוקים לטכנולוגיה, שאותה ניתן לקבל רק במסגרת הבניינים החדשים לגמרי", הוא מסביר. סילברסטיין אינו מודאג מאפקט של מסים גבוהים המניעים את העשירים מחוץ לאזור. על פי דו"ח של הוול סטריט ג'ורנל שפורסם באחרונה על ידי הכלכלנים ארתור לאפר וסטפן מור, הצעת חוק חדשה שעתידה להעלות את רף המסים תגרום לכ־800 אלף בני אדם לצאת מניו יורק ומקליפורניה במהלך שלוש השנים הקרובות. "אנחנו מודעים לכך שיש כאלה שיעזבו בגלל נטל המסים בעקבות השינוי", אומר סילברסטיין, "אבל הייתי אומר שהרוב המכריע כנראה לא יעזוב. רובם ישארו בסופו של דבר, כפי שראינו בשנים קודמות כשנושאים מסוג זה עלו".
שיעור המשרות הפנויות הוא מתחת ל-10% ותושבים רבים עוברים לאזור. כ-61 אלף תושבים חיים היום באזור, מספר גבוה יותר מאי פעם. גם התיירות בסביבה פורחת, עם כמעט 14 מיליון מבקרים בשנת 2017 באזור וול סטריט ובאתרי הזכרון של ה-11 בספטמבר.
לדברי אלכסנדרוס וושבורן, מרצה במכון סטיבנס לטכנולוגיה (Stevens Institute of Technology) ומי ששימש בעבר מתכנן העירוני הראשי בניו יורק, הרנסנס באזור מאז הפיגועים הוא בגדר נס. "באמת לא ידענו אם האזור ישתקם אחרי ה-11 בספטמבר. גם המשבר הפיננסי לא בישר טובות", הוסיף וושבורן, "אבל החזרה של האזור לפעילות מגיעה עם איזון טוב יותר, גיוון ועושר רבים יותר מבחינת סוגי הבניינים שנמצאים כאן ומבחינת סוגי השטחים הפתוחים".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>
הכתבה תורגמה מאתר www.cnbc.com