המחיר של חוק טוהר המידות: הטבות מפליגות לראשי הערים
ח"כ רועי פולקמן מכולנו חבר לראש עיריית לוד יאיר רביבו מהליכוד לקידום חוק טוהר המידות, שמטרתו להפחית שחיתות בשלטון המקומי. אלא שתמורת הסיוע העמיד רביבו דרישות, בהן איסור על פתיחת חקירה נגד ראש עיר חצי שנה לפני בחירות
תוספת סגן בתשלום לכל ראש עיר, הענקת חסינות בדומה לשרים ואיסור על פתיחת חקירה פלילית נגד ראש עיר מכהן חצי שנה לפני בחירות מוניציפליות — אלה רק חלק מהדרישות שהציב ראש עיריית לוד יאיר רביבו מהליכוד לח"כ רועי פולקמן מכולנו, כדי שיסייע לו לקדם את חוק טוהר המידות ברשויות המקומיות בתוך הליכוד.
החוק מציע שינויים מהותיים בהרכב ובסמכות ועדת המכרזים בעיריות ומיועד להפחית את השחיתות בשלטון המקומי. ח"כ פולקמן מנסה לקדם אותו בעזרת ראשי רשויות מהליכוד, המציעים לצורך קידומו הצעות משלהם לתוכנו.
- הרפורמה למאבק בשחיתות בשלטון המקומי - בסכנה
- כחלון ופולקמן מתכננים: "מגה-חוק" למאבק בשחיתות ברשויות המקומיות
- האיש שרוצה להפוך את המדינה לרשות מקומית מושחתת
רביבו, ראש העיר היחיד המשתף פעולה עם המהלך, סופג בעקבות כך ביקורת חריפה בתוך מפלגתו. הוא מציע בין השאר להעניק חסינות לראש עיר בדומה לשרים; לאפשר פנסיה לכל החיים בדומה לשר, בתמורה להגבלת 3 קדנציות כראש עיר; לאסור על פתיחת חקירה פלילית 6 חודשים לפני בחירות מוניציפליות; להגדיל את מספר סגני ראשי העיר המקבלים תשלום; להקים בית דין משמעתי לראשי ערים. פולקמן מסר כי אינו מסכים לכל ההצעות של רביבו, אך מסכים לעקרון המקל והגזר.
החוק מבוסס על מסקנות ועדת זילבר שאושרו כבר לפני יותר משנתיים, אך לא קודמו. לפיהן, חברי ועדת המכרזים בשלטון המקומי - הגוף שמחליט עם מי להתקשר והאם התקשרות פטורה או לא ממכרז - יורכב אך ורק מדרג מקצועי (מנכ''ל וגזבר) ושומרי הסף (יועץ משפטי) ולא על ידי דרג נבחר (פוליטיקאים) כפי שקיים היום. כמו כן החוק קובע כי החלטות של ועדות מכרזים יהיו מחייבות ולא במעמד המלצה כמו היום.
"משהו קלוקל בשיטה. בתפקיד ראש עיר ישנו ניגוד עניינים מובנה", מסביר רביבו, שדורש כי ראשי העיר לא יהיו מעורבים בשום צורה במכרזים, "לא בקניות נייר טואלט ולא בבניית גשר. שרים חותמים על מכרזים? בפועל אנו כמו מנכ"לים ואנו צריכים להיות כמו יושבי ראש. להציע חזון, אג'נדה, מדיניות. הוא מציע שבנושאים המקצועיים יקבלו החלטות רק גורמי המקצוע. "אנו חייבים לתת אתננים פוליטיים חוקיים על מנת לשרוד פוליטית", הוא מוסיף. "למשל תשלום לסגן ראשי עיר. שווה לתת יותר כלים מעל השולחן מלאפשר דברים מתחת לשולחן".
אחת הדרישות הבעייתיות של רביבו היא הענקת חסינות מהותית כמו לחבר כנסת. "כשאתה חותם על 150 מסמכים ביום, יש מקום לטעויות. המגמה היום היא לקחת החלטות מינהליות ולבחון אותן במשקפיים פליליים. זה לא מקובל", מסביר רביבו שדורש השוואת מצבם של ראשי עיר לשרים. "העובדה שניתן לעצור ראש עיר ב־4 בבוקר לא עולה על הדעת. אתה בסכנה שייקחו אותך בבושת פנים. הדבר הזה מקומם ומרתיע".
רביבו טוען כי זו הסיבה לכך שבמערכת הבחירות הנוכחית לעיריות מספר המועמדים הוא הנמוך ביותר מקום המדינה. הוא מציע להקים מעין בית דין משמעתי לראשי ערים וסגניהם, הצעה שזוכה כבר לתמיכתה של פולקמן. "צריכים טיפול במישור המשמעתי. המצב היום הוא או פלילים או כלום". בנוסף הוא דורש שחצי שנה לפני בחירות יחול איסור על פתיחת חקירות פליליות.
רביבו תומך בצעד מהפכני נוסף אשר כבר הספיק לעורר את זעמם של כמה יריבים: הגבלת כהונת ראש עיר ל־3 קדנציות. אך יחד עם המקל מגיע גם הגזר בהצעה לתת להם פנסיה לכל החיים כמו שר או ח''כ. "אחרי 15 שנה בראשות העיר לאן הוא ילך בגיל 50 או 60", אומר־שואל רביבו. "אחת הסיבות להיאחז בכיסא היא כי אין לראש עיר מה לעשות. תנו לו פנסיה שתאפשר לו להתחיל קריירה חדשה".
"אני רוצה לברך את חיים ביבס שאימץ את דו"ח זילבר ומנסה בכל כוחו לקדם את יישומו בוועדת הפנים כמו הרכב ועדת המכרזים. המאבק שם לא פשוט אבל אני מאמין שבסוף נצליח", סיכם רביבו.