על רקע סביבת הריבית הנמוכה: לאומי צפוי להנפיק שוב אג"ח קוקו
הבנק מתכוון לגייס עד מיליארד דולר בשתי סדרות בעלות מנגנון המרה למניות במקרה של אירוע קיצון. לפי מעלות, דירוג האג"ח הוא AA; בנוסף ינפיק לאומי אג"ח רגיל, גם כן בהיקף של עד מיליארד דולר ובדירוג AAA
בנק לאומי מתכוון להנפיק אג"ח קוקו בהיקף של עד מיליארד שקל, כשנתיים וחצי לאחר הפעם הקודמת. בהתאם לשטר הנאמנות שפירסם היום (ה') הבנק, מדובר באג"ח קוקו עם מנגנון המרה למניות, כמו בגיוס הקודם.
- המדינה תמכור את יתרת מניותיה בבנק לאומי תמורת 2 מיליארד שקל
- דו"חות הבנקים: הפועלים ולאומי נוטשים את משקי הבית, והקטנים מרוויחים
- לאומי החל ברכישה עצמית של מניות הבנק
גיוס הקוקו צפוי להתבצע בשתי סדרות - 401 ו-402. סדרה 401 עם קרן לפירעון אחרי 10 שנים בסוף יוני 2028, ועם אופציה לפירעון מוקדם אחרי 5 שנים. הסדרה הנוספת, 402, עם קרן שתיפרע אחרי 15 שנה בסוף יוני 2033, עם אופציה לפירעון מוקדם אחרי 10 שנים. בסדרה זו קיימת גם אפשרות לפירעון מוקדם אף יותר בין השנים 10-6 לחיי האג"ח. בהתאם לחברת הדירוג מעלות, דירוג האג"ח הוא AA.
בנוסף, צפוי לאומי גם להנפיק אג"ח רגיל, בהיקף של עד מיליארד שקל. הקרן תיפרע בשני תשלומים שווים ביוני 2024 וביוני 2026. דירוג האג"ח בהתאם לדירוג של מעלות הוא AAA.
אג"ח הקוקו הוא אג"ח שמכיל בתוכו מנגנון מובנה של הסדר חוב. כך, אם מתרחש אירוע קיצון אצל הבנק המנפיק כמו ירידה משמעותית בהיקפי ההון מתחת להלימות הון של 5%, משקיעי האג"ח לא מקבלים בשלב הראשון את החוב המגיע להם - והחוב נמחק או מומר למניות.
בהמשך, במקרה של מחיקת החוב, קיימת אפשרות להחזרתו בכפוף להחלטת הבנק, ובמקרה של המרה למניות ניתן להשיג פיצוי על מחיקת החוב עם עלית ערך המניות, אם תתרחש, במקביל להתאוששות הבנק מהמשבר.
במקרה של בנק לאומי מדובר במנגנון המרה למניות, ואילו אצל הבנקים האחרים שהנפיקו קוקו המנגנון הוא מחיקה של הקרן. כיוון שבבנק לאומי אין גרעין שליטה, אין בעיה בקיום מנגנון המרה משום שאין חשש לערעור גרעין השליטה של הבעלים. בבנקים בהם קיים גרעין שליטה ישנה בעייתיות בהנפקה של קוקו עם מנגנון המרה למניות, משום שבתרחיש המרה גרעין השליטה מדולל.
בתחילת 2016 גייס לאומי 926 מיליון שקל בהנפקת הקוקו הציבורית הראשונה במערכת הבנקאית בישראל.
גיוס הקוקו והאג"ח של לאומי מגיעים אחרי שבחודש שעבר הנפיק בנק הפועלים לראשונה אג"ח מסוג קוקו וגייס 1.1 מיליארד שקל ובדצמבר האחרון מזרחי טפחות ביצע את גיוס של אג"ח קוקו נוסף בהיקף של כ-679 מיליון שקל, אך זו הפעם הראשונה שהנפיק את הקוקו מהציבור בבורסה ולא באופן פרטי.