שר החקלאות מייבש אותה, אבל מועצת הצמחים מתחזקת
אורי אריאל פועל לצמצום כוחה של מועצת הצמחים, אך ועדת הכלכלה תדון היום בחוק שנועד לסייע למועצה להסדיר את הגבייה מהחקלאים
ועדת הכלכלה תדון היום (ג') בתיקון ל"חוק מועצת הצמחים" שמקדמת מועצת הצמחים הכפופה למשרד החקלאות ונועד להסדיר את מנגנון גביית ההיטלים מהחקלאים.
כל זאת למרות שבינואר השנה יושמה החלטה של שר החקלאות להוציא מידיה של המועצה את הטיפול בכ־60 זנים של פירות, וביולי 2017 הודיע שר החקלאות על רצונו לסגור את המועצה.
כלומר בשעה ששר החקלאות פועל לסגירת המועצה או לפחות לצמצום כוחה, מקדמת המועצה הכפופה לו תיקון לחוק שיחזק את יכולתה לגבות כספים מהחקלאים. נדגיש כי החוק מחייב את החקלאים לשלם את ההיטלים.
- משרד החקלאות דוחה בשנה את סגירת מועצת הצמחים, אך גורע 60 מיני פירות וירקות מפעילותה
- ח"כ מקלב לשר אריאל: "יש הרגשה של התעמרות במכון וולקני - אין למשרד תשובות מדוע הוא מקוצץ"
- שר החקלאות מנסה לקדם מענק בגובה 80 מיליון שקל לתנובה, קוקה קולה ושטראוס
למועצת הצמחים תקציב שנתי של כ־100 מיליון שקל, 70 מיליון מתוך הסכום נגבים מהחקלאים באמצעות היטלים. הצעת החוק החדשה מבטלת את החובה המוטלת היום על המועצה לקבל את אישור שר האוצר וועדת הכספים של הכנסת לשינוי בתעריף ההיטלים. בדברי ההסבר לחוק החדש נכתב כי "הכפפת המועצה להליך אישורים כה מורכב, עלול להקשות עליה מאוד בעדכון כללי ההיטלים, מהטעמים המפורטים לעיל, מוצע לבטל את הדרישה לקבלת אישור ועדת הכספים של הכנסת".
על פי חוק מועצת הצמחים, 10% מתקציב המועצה משמשים לכיסוי הוצאות מנהלה, יתר התקציב – כלומר 90% - אמור לשמש לצורכי חקלאות. מועצת הצמחים מצהירה כי היא משתמשת בתקציב למחקרים, פיתוח זנים, ביטוח, וקידום מכירות, כלומר פעולות שהחקלאי הבודד מתקשה לעשות משום שאין לו כוח כלכלי של קבוצה. למרות זאת התיקון החדש לחוק מצמצם את היכולת של החקלאים להשפיע על גובה ההיטלים. בעוד שעל פי החוק התקף היום, בעת קביעת גובה ההיטלים המועצה מחוייבת להיוועץ עם ועדות המייצגות כל קבוצה של זנים, התיקון לחוק פוטר אותה מהחובה הזאת ומאפשר לה רק לפרסם בפומבי את גובה ההיטלים ולאפשר לציבור המגדלים להשמיע את עמדתם בעניין, מבלי שהמועצה מחוייבת לקבל עמדה זאת. גורמים בכירים במועצת הצמחים מסבירים כי התיקון לחוק חשוב כדי למנוע את הסרבול הקיים היום במנגנוני הגבייה מהחקלאים.
במכתב ששלח עו"ד אמיר שניידר היועץ המשפטי של התאחדות האיכרים לגורמים המטפלים וליועמ"ש נכתב כי "התיקון לחוק לא ראוי, ולא יכול לקרות ללא שינוי יסודי בחוק מועצת הצמחים".