$
בורסת ת"א

מחכים לעשן לבן: גואטה תכריע במחלוקת שבין הפועלים לבורסה

יו"ר רשות ני"ע תכריע אם היא תומכת בעדכון תעריפון הבורסה ביחס לשימוש במידע על נתוני מסחר שהבורסה מפיצה. במכתב ששלח בנק הפועלים להנהלת הבורסה, מועלות טענות קשות על ייקור עלות השימוש

רחלי בינדמן 06:3722.05.18

החזית שפתח בנק הפועליםנגד הנהלת הבורסה בתל אביב בדרך להכרעה במסדרונות רשות ניירות ערך. בשבוע הקרוב תכריע מליאת הרשות שבראשה עומדת ענת גואטה אם היא תומכת בעדכון תעריפון הבורסה ביחס לשימוש במידע על נתוני מסחר שהבורסה מפיצה.

 

במכתב ששלח בנק הפועלים שבראשו עומד אריק פינטו להנהלת הבורסה שבראשה עומד איתי בן זאב, מועלות טענות קשות על ייקור עלות השימוש בנתוני המסחר בזמן אמת - בכל הקשור בבנק - ביחס לעמדות המידע שנגישות ללקוחות ועמדות המידע של היועצים הפיננסיים בבנק.

 

 

במכתב, שנחשף ב"כלכליסט", הבנק מעריך שהעלות הצפויה כתוצאה מייקור התעריפון תהיה כ־1.8 מיליון שקל בשנה, סכום זניח במונחי הפועלים, אך לטענת הבנק מדובר בסנונית ראשונה המעידה על מגמה צפויה של הבורסה, שהחלה השנה לפעול למטרות רווח. בהפועלים אף מאיימים שייקור התעריף יגולגל על לקוחות הבנק.

 

לחצים על גואטה להתנגד להעלאת התעריף

 

מה דעתך על מניית פועלים:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

ל"כלכליסט" נודע כי בסביבת רשות ני"ע לא אוהבים את המהלך של הבורסה, וכי על גואטה מופעלים לחצים להתנגד לעדכון התעריפון. מי שלא הסתיר את עמדתו החד־משמעית בעניין הוא שמואל האוזר, יו"ר הרשות לשעבר, שבעת הדיון בכנסת על שינוי מבנה הבורסה, ניתוק השליטה בה מהבנקים והפיכתה לגוף הפועל למטרות רווח, אמר באוגוסט 2016 כי "הצעת החוק באה לפתור ניגודי עניינים שפוגמים בתחרות. החוק יוביל להורדת עמלות, לא לייקור עמלות".

 

באחרונה הודיע בן זאב שחתם על הסכם עם קרן ההשקעות מאניקיי לרכישת 19.9% ממניות הבורסה, לצד משקיעים נוספים. בן זאב מצפה להשתמש בקשרים של מאניקיי, המתמחה בהשקעות בבורסות בעולם, כדי להתחבר לברוקרים נוספים שיגיעו לישראל ויתניעו תחרות. אלא שבסביבת הפועלים צופים ששחקן כמו מאניקיי, שהסכים להשקיע בבורסה המקומית, בא רק כדי לעשות סיבוב.

 

הנהלת הבורסה מקיימת שיחות עם נציגי הרשות כדי להסביר את תכלית עדכון התעריפון — התאמת מבנה העלויות, כך שלציבור הרחב העלות לקבלת מידע על נתוני המסחר תפחת דרמטית בעוד שלשחקנים גדולים היא תגדל מעט.

 

אלא שבסביבת הרשות מצפים שהבנקים יתחייבו שלא לגלגל את הייקור על הלקוחות - התחייבות שספק גדול אם הבנקים, שמעוניינים להראות ששינוי מבנה הבורסה מסתמן ככישלון, יסכימו לתת.

 

מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב צילום: בלומברג

 

"לא מאמין שרשות ני"ע תאשר ייקור עמלות"

 

לא סתם הגיב בן זאב למכתב של הפועלים בחריפות כשכתב כי "הבנק עקבי במדיניותו להשית עלויות על לקוחותיו ולא מאפשר להם ליהנות מהפחתת עלויות. דוגמה לכך היתה בהפחתת עמלות המינימום על ידי הבורסה ב־2015, שלא הועברה לציבור הרחב ואפשרה לבנק להגדיל את רווחיו".

 

בסביבת הבורסה טוענים שהעמלות שגובה כיום הבורסה מחבריה הן מהנמוכות בעולם.

 

כך או כך, רשות ני"ע תתקשה לאשר ייקור עמלות בתקופה כה רגישה שבה כל העיניים, ובכלל זה אלה של הח"כים, נשואות לאופן יישום חוק שינוי מבנה הבורסה, וכל ייקור תעריפים לציבור עלול להיתפס ככישלון.

 

בכיר לשעבר ברשות ניירות ערך, שהיה מעורב בהובלת חוק שינוי מבנה הבורסה, אמר ל"כלכליסט": "אני לא מאמין שיאשרו ייקור עמלות בלי לקבל התחייבות ברורה מחברי הבורסה שהעלות לא תגולגל על הציבור".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x