$
מידע רפואי

ד"ר בכור משיח: "השמירה על היגיינת הפה מפחיתה סיכון לאובדן שיניים"

להזנחת היגיינת הפה השלכות בריאותיות ובהן עששת, הצטברות אבנית ואובדן שיניים. וגם: מחקרים מצביעים על קשר בין דלקות חניכיים למחלות לב וכלי דם

שירלי שני 09:4625.04.18

בשיתוף מרפאת חיוך פלוס

 

שמירה על היגיינה של הפה אינה רק עניין אסתטי, אלא גם בעלת השלכות בריאותיות וחברתיות. ניקוי שיניים הכרחי במניעת הצטברות רובד של חיידקים בחלל הפה: בין השיניים, מתחת לכתרים וגשרים, שתלים דנטליים קבועים, סביב סתימות, בכיסי החניכיים ועל הלשון. הזנחה וחוסר טיפול יסודי ורציף עלולים לגרום להצטברות חיידקים ולהיווצרות של אבנית, עששת, דלקות ומחלות חניכיים, אובדן שיניים, ריח רע מהפה – ויש גם מחקרים המקשרים בינם ובין עלייה בשכיחות של מחלות לב וכלי דם.

 

"ככל שיצטברו יותר חיידקים, כך תיווצר שכבה עבה יותר של אבנית הנוצרת בגלל הסתיידות החיידקים בכיסי החניכיים", מסביר ד"ר בכור משיח, רופא שיניים וממנהלי חיוך פלוס – מרכז רפואי מתקדם להשתלות שיניים. לדבריו, "בשלב כזה הכרחי לבצע טיפול לניקוי השיניים ולהסרת האבנית הן בשל ההיבט האסתטי – מאחר שאבנית נראית כשכבה נוספת על השיניים, והן בשל ההשלכות הבריאותיות על התפתחות דלקות חניכיים".

על השלבים בהידרדרות היגיינת הפה, מרחיב ד"ר בכור משיח: "דלקת חניכיים המתבטאת ברגישות של החניכיים, נפיחות ודימום היא עדיין שלב הניתן לטיפול ללא נזק ליציבות השיניים. ואולם, אם בשלב זה לא מבוצע ניקוי של כיסי החניכיים ומסירים את האבנית, תהפוך הדלקת למחלת חניכיים ולכך השלכות חמורות: נסיגת חניכיים, דלדול עצם ופגיעה ברקמות התומכות בשן, כאשר עם הזמן מאבדות השיניים את יציבותן ונושרות. שיהיה ברור: השמירה על היגיינת הפה מפחיתה סיכון לאובדן שיניים בגיל צעיר".

 

 צילום: AlbanyColley/Pixabay

 

באשר להתפתחות עששת, מפרט ד"ר בכור משיח: "ישנם סוגים של חיידקים בחלל הפה אשר גורמים לחומציות שמובילה לריקבון של השיניים – עששת. רמת חומציות גבוהה הורסת את שכבת האמייל של השן ולעתים פוגעת גם בשכבה הפנימית יותר של השן המכילה סיבי עצב. על כן גם כאשר החור קטן חשוב לסגרו באמצעות סתימה ולא להגיע למצב של חור עמוק שילווה בכאבים. כדי להקטין את הסיכון להתפתחות עששת, אבנית וכתמים על השיניים, נוסף על ניקוי השיניים, חשוב להגביל צריכת שתייה ומשקאות המכילים סוכר, צבע מאכל וקפאין".

 

ד"ר בכור משיח מוסיף כי אחד הגורמים המעלים את השכיחות לדלקות ולמחלות חניכיים הוא עישון. "מנתונים שפורסמו על ידי המרכז למניעת ובקרת מחלות בארצות הברית (CDC) עולה כי עישון מחליש את פעילות המערכת החיסונית כנגד זיהומים וכי מעשנים נמצאים בסיכון כפול למחלת חניכיים. יש לקחת בחשבון: ככל שמעשנים יותר סיגריות ולאורך שנים רבות יותר, כך הסיכון עולה".

 

האם קיים קשר בין דלקות חניכיים למחלות לב וכלי דם?

לאורך השנים פורסמו מחקרים המצביעים על הקשר בין דלקות חניכיים לעלייה בשכיחות של מחלות לב וכלי דם: טרשת העורקים, יתר לחץ דם, רמות גבוהות של שומנים בדם ואירועי לב. עם זאת, יש להדגיש כי עדיין אין עדויות מוצקות לכך שחוסר היגיינה גורם למחלות לב וכלי דם.

 

במאמר שערך סלים ויראני, קרדיולוג וחוקר ביחידה למחקר קרדיוסקולרי בבית הספר לרפואה ביילור שביוסטון, ופורסם ב־American College of Cardiology, נכתב: "ההערכות הן שאצל הסובלים מדלקת חניכיים, לאחר צחצוח שיניים חלק מהחיידקים מרובד החיידקים המצויים בחלל הפה עוברים דרך זרם הדם גם לאיברים אחרים, כולל לעורקים".

 

מתוצאות מחקר נוסף שפורסם בשנת 2014 ב־European Journal of Preventive Cardiology, עולה כי חולים עם מחלות לב וכלי דם, דיווחו על יותר סימנים הקשורים במחלות חניכיים. המחקר כלל 15,828 משתתפים עם מחלות לב וכלי דם כרוניות אשר נשאלו בנוגע למספר השיניים שנותרו בפיהם. ל־40.9% נותרו פחות מ־15 שיניים, ל־16.4% לא נותרו שיניים כלל ואילו 25% דיווחו על דימום מהחניכיים.

 

כשליש מהאוכלוסייה סובלים מריח רע מהפה

נתונים שפורסמו בספרייה הרפואית הלאומית של ארצות הברית (PMC), מצביעים על כך שכשליש מהאוכלוסייה סובלים מריח רע מהפה. לפי הנתונים, ב־90% מהמקרים, הסיבות להבל פה מצחין קשורות להצטברות של חיידקים בחלל הפה – חלקם מקבוצת volatile sulfur compounds הידועים כחיידקים היוצרים כמויות גדולות של תרכובות גופרית הגורמות לצחנה. לבעיה זו יש כמובן גם השלכות חברתיות, היות שריח רע מהפה עלול לגרום לרתיעה, דחייה וריחוק.

 

"שמירה על היגיינת הפה השיניים חשובה לא רק לחיוך יפה אלא בראש ובראשונה לבריאות", מחדד ד"ר בכור משיח, "הטיפול המיטבי כולל שני רבדים. הרובד הראשון נוגע לפעולות יומיומיות עצמאיות, והרובד השני נוגע לטיפול על ידי שיננית ו/או רופא שיניים מדי שלושה חודשים, חצי שנה או שנה – בהתאם להמלצת הרופא ועל בסיס מידת היווצרות אבנית וכתמים הנוצרים על שכבת האמייל של השן. בניגוד למה שחושבים, אבנית מצטברת גם אצל מי שאיבד את שיניו ובמקומם יש לו כתרים, גשרים או שתלים. אם האבנית חודרת בחיבור ביניהם לבין החניכיים, היא תפגע בעצם והשתל עלול ליפול. שתלים, כתרים או גשרים אשר מחוברים ביניהם, מומלץ לנקות גם באמצעות התזת מים בלחץ – מתקן מכאני המחובר דרך צינורית אל ברז חדר האמבטיה ומסייע לסילוק שאריות המזון".

 

לסיכום: מבחינת הפעולות שיש לבצע באופן תדיר, הרי שחשוב להקפיד על צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום ולמשך שתי דקות – דקה לכל לסת, בחלק הקדמי ובחלק האחורי. את הצחצוח יש לבצע בעזרת מברשת שיניים עם סיבים רכים ובאופן עדין כדי שלא לפצוע את החניכיים. הצחצוח חייב לכלול גם ניקוי רובד החיידקים מהלשון. להשלמת תהליך הניקוי, יש לשטוף את הפה בעזרת תכשיר מי פה או תמיסת מי מלח.

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

x