$
הייטק והון סיכון

בדיקת זיהוי הזיהומים של MeMed הוגדרה כמדויקת במיוחד

מחקר מקיף חדש הוכיח שהבדיקה שפיתחה חברת מדעי החיים הישראלית יעילה יותר מפתרונות קיימים בזיהוי מקור זיהומים בדם. הפיתוח, שנשען על ניתוח תגובת המערכת החיסונית בגוף, מקל על רופאים באיתור גורמים למחלות

עומר כביר 08:2816.05.18
הישג נוסף ל-MeMed: החברה הישראלית שמפתחת בדיקה לזיהוי מקור זיהום בדם הודיעה על פרסום תוצאות מחקר קליני עצמאי מקיף, לפיו רמת הדיוק של הבדיקה שלה גבוהה משמעותית מזו של בדיקות אחרות.

 

 

המחקר, שהתפרסם בכתב העת המדעי European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases, השווה את רמות הדיוק של בדיקת הדם של MeMed למגוון בדיקות שגרתיות וכן לבדיקות שנמצאות בשלבי פיתוח שונים. הוא בוצע בהובלת פרופ' שי אשכנזי, יו"ר האיגוד לרפואת ילדים בישראל וצוות מחקר מהמרכז הרפואי שניידר בפתח-תקווה.

 

 

ד"ר ערן אדן ד"ר ערן אדן צילום: עמית שעל

 

 

MeMed נוסדה ב-2009 על ידי ד"ר ערן אדן, שמכהן כמנכ"ל, וד"ר כפיר עובד, שמכהן כסמנכ"ל הטכנולוגיות. הבדיקה שפיתחה החברה מסוגלת לזהות בדיוק גבוה האם זיהום בחולים עם מחלת חום הוא ממקור חיידקי או ממקור נגיפי ומספקת לרופאים מידע חשוב על סוג הטיפול שיש לתת. זיהוי מקור הזיהום מהווה כלי חשוב לרופא המטפל, ומסייע לו להחליט בדיוק גבוה האם יש צורך לתת למטופל אנטיביוטיקה. הבדיקה לא מתבססת על דגימת הגורם המזהם, אלא על התגובה של המערכת החיסונית. יתרון זה מאפשר לבצע את הבדיקה באמצעות בדיקת דם פשוטה, בלי צורך להגיע למקור הזיהום שיכול להיות קשה להגעה או לא ידוע, תוך קבלת תוצאות בתוך דקות או שעות במקום ימים.

 

המחקר הנוכחי כלל 314 ילדים ומבוגרים עם חשד למחלה זיהומית תוך התמקדות בזיהומים בדרכי הנשימה וחום ללא מקור מזוהה, שני סינדרומים קליניים בהם קשה יותר לאפיין את גורם הזיהום. הבדיקה זיהתה רמות דיוק גבוהות בהבחנה בין זיהומים חיידקיים לנגיפיים, וזיהתה חיידקים ב-93.5% מהמקרים ונגיפים ב-94% מהמקרים. רמות דיוק אלו היו גבוהות בהרבה מרמות הדיוק של מגוון בדיקות שנבחנו במסגרת המחקר בהן ספירת דם לבנה, רמות של סמנים ביולוגיים, וכן שיטות חדשות לשילוב כמה מדדים רפואיים.

 

"אחד האתגרים המרכזיים בהערכת סמנים ביולוגיים חדשים הוא היעדר בסיס משותף להשוואה, שכן כל בדיקה אבחנתית מוערכת במחקר אחר, המבוצע על מטופלים שונים, תוך שימוש בשיטות השוואתיות שונות" , מסר פרופ' אשכנזי בהודעה לעיתונות. "במחקר הנוכחי הערכנו לראשונה מגוון רחב של בדיקות קיימות וכן סמנים ביולוגיים חדשים שנבחנו בשנים האחרונות, תוך שימוש באותה קבוצה של מטופלים שעברו כולם הליך אחיד של קביעת גורם הזיהום (חיידקי או ויראלי), כבסיס לקביעת רמות הדיוק של הבדיקות השונות".

 

 

עובדי MeMed עובדי MeMed צילום: אלעד גרשגורן

 

 

ד"ר עובד הוסיף: "מחקר זה מהווה אבן דרך משמעותית במסע הארוך שבדיקה חדשה נדרשת לעבור בדרכה להטמעה בשימוש יומיומי לטיפול בחולים. במקביל לביצוע מחקרים קליניים באלפי חולים, אנחנו, בתמיכת משרד ההגנה האמריקאי והאיחוד האירופי, מתקרבים לסיום תוכנית הפיתוח של מכשיר מדידה מהפכני שיאפשר שימוש מהיר ונוח בבדיקה היכן ומתי שהכי זקוקים לה".

 

"הערכנו כמה מהבדיקות הנמצאות בשימוש התדיר ביותר כיום כמו גם ביומרקרים ושיטות ניבוי שפותחו בשנים האחרונות", אמר ד"ר עודד שוירמן, ממובילי המחקר. "הגדרנו מראש את הכללים להשוואת כל הבדיקות אל מול חוות דעת של שלושה רופאים מומחים, מה שאפשר לנו לזהות בצורה אמינה את הבדיקה המדויקת ביותר".

 

החוקרת ד"ר ליאת אשכנזי-הופנונג, מומחית ברפואת ילדים ומחלות זיהומיות, הוסיפה: "כלים אבחוניים מהירים ומדויקים עשויים לסייע לרופאים בקבלת החלטות טיפוליות מושכלות יותר. אין ספק כי אחד הממצאים החשובים במחקר הוא פוטנציאל הבדיקה להפחית בכ-90% את השימוש שלא לצורך באנטיביוטיקה באמצעות זיהוי מדויק של החולים בזיהום ויראלי".

 

תוצאות בתוך 15 דקות

 

הניסוי הנוכחי מצטרף לשלושה ניסויים קליניים רחבי היקף קודמים, שניים מהם הובלו באופן עצמאי על ידי מדענים חיצוניים. הניסויים פורסמו בכתבי העת המדעיים הנחשבים בתחום: Pediatrics, כתב העת הרשמי של האגודה האמריקאית לרפואת ילדים, Lancet Infectious Diseases ו-Plos One.

 

בפברואר השנה הכריזה החברה שקיבלה 4.1 מיליון דולר ממשרד ההגנה האמריקאי כדי להכניס את מוצר דור ב' של הבדיקה שלה לייצור המוני. דור א' של הבדיקה דורש תפעול על ידי לבורנט מיומן והמתנה של שעתיים לקבלת תוצאות. בדיקה זו כבר נמצאת בשימוש שגרתי בבתי החולים הלל יפה ובני ציון לצד מחקרים קליניים בבתי חולים בארץ ובחו"ל. דור ב' הוא מוצר נייד קטן ממדפסת שולחנית שמיועד לשימוש במרפאות ונקודות טיפול, ניתן לתפעול בקלות וללא צורך בידע מיוחד ומספק תוצאות בתוך 15 דקות.

 

 

המענק הצטרף ל-9.2 מיליון דולר שקיבלה החברה בשנה שעברה מהסוכנות להפחתת איומים של משרד ההגנה, ולמענקים ופרסים בסך יותר מ-11 מיליון דולר מהאיחוד האירופי. לצד מענקים אלו גייסה החברה עד עתה 30 מיליון דולר ממשקיעים דוגמת המיליארדר לי קא שינג, עו"ד חנינא ברנדס ומייסד סקייפ יאן טלין, והקרנות Social Plus Capital ו-WPI.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x