$
המזרח התיכון

פרשנות

האיראנים ציפו כבר מזמן להודעת טראמפ

רק בחודש שעבר הם הגבירו את ייצוא הנפט לרמות שיא. כעת, אחרי הפרישה הדרמטית של ארה"ב מהסכם הגרעין, הכדור עובר לח'מינאי. ככל הנראה, הוא לא ימהר לצאת ממעגל האיפוק שכפתה על עצמה איראן בשבועות האחרונים

דורון פסקין 22:4008.05.18

הודעתו של הנשיא טראמפ על נסיגת ארה"ב מהסכם הגרעין והטלת סנקציות קשוחות עדיין לא המיתה סופית את הסכם הגרעין, נוכח המשך המחויבות כרגע של שאר המדינות החתומות עליו. עם זאת, אם להמשיך את הדימוי - הסכם הגרעין נכנס למצב סופני. 

הכדור עתה עובר למגרש האיראני. שטף התגובות בימים האחרונים שהגיעו מטהראן על התגובה הצפויה במקרה של נסיגה אמריקאית מההסכם מלמד כי גם שם ישנה התלבטות כיצד לנהוג. האיראנים לא ימהרו לצאת ממעגל האיפוק שכפו על עצמם בימים האחרונים. צפוי כי האיראנים יקיימו בימים הקרובים סדרת התייעצויות קדחתנית עם בני בריתם הרוסים והסינים וכן עם האירופים בטרם תתקבל ההחלטה על הצעד הבא.

 

ההתלבטות האיראנית ברורה. מצד אחד, הדבקות האירופית בהסכם מעודדת, אך מנגד גם לאיראנים ברור כי המוטיבציה העיקרית שהביאה אותם להיכנס להסכם – זרם משקיעים זרים מהמערב למשק כבר לא תתממש במתכונת הנוכחית.

 

החברות המערביות לא יסתכנו בפעילות במשק האיראני תחת איום הסנקציות האמריקאיות החריפות. מי שבסופו של דבר אמור לקבל את ההחלטה הוא המעגל העוטף את המנהיג העליון עלי ח'מינאי. הממסד הדתי שהתנגד מלכתחילה להסכם יסרב בכל תוקף להסכם חדש נרחב כמו שטראמפ דורש. 

 

הנשיא טראמפ מודיע על פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין הנשיא טראמפ מודיע על פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין צילום: רויטרס

 

נראה שהאיראנים לא הופתעו מהודעת טראמפ הערב וציפו לה כבר מזה זמן. זהו ההסבר כנראה להגברת ייצוא הנפט במהלך החודש שעבר לרמה של למעלה מ-2.6 מיליון חביות ביום, רמת השיא מאז נחתם הסכם הגרעין בשנת 2015.

 

מדובר בעלייה תלולה לעומת חודש מארס, אז הייצוא האיראני הגיע לכ-2.1 מיליון חביות ביום. בטרם נחתם ההסכם ועם הטלת הסנקציות האירופאיות על תעשיית הנפט האיראני הגיע הייצוא לכמיליון חביות בלבד. ההערכות הן שהנסיגה האמריקנית מהסכם הגרעין תפגע בתעשיית הנפט האיראנית, ובעיקר בסיכויי הפיתוח שלה. מבחינת הייצוא לאירופה ולאסיה לשם הולך הנפט האיראני לא צפויה פגיעה משמעותית במצב העניינים הנוכחי. בכל אופן, אי הבהירות בתקופה הקרובה צפוי להגביר את הלחץ בשוק הנפט העולמי ולהעלות את מחיר החבית שגם כך רשם באחרונה שיא של שלוש שנים.

 

מעבר להתאוששות מגזר הנפט והפשרת הכספים, הסכם הגרעין אכזב את הציפיות האיראניות, בעיקר של האזרח הפשוט. כגדול הציפיות כך גודל האכזבה. האבטלה גואה, האינפלציה שוב מרימה את ראשה וכוחו של הריאל האיראני בשפל. לצד זאת, משקיע המשטר בכל שנה מיליארדי דולרים בתיחזוק מיליציות שיעיות בעיראק, בתימן, בלבנון ובסוריה. כל אלה מגבירים את התסכול ברחוב האיראני, שמבין כי לא ניתן לייחס את כל תחלואי המשק לכישלונו של ההסכם הגרעיני אלא קשור יותר בשחיתות, בסולם העדיפויות ובניהול הממשלתי הגרוע של משטר האייתולות. הלחץ הפנימי באיראן צפוי לגבור כתוצאה מהחלטת הנשיא טראמפ אם כי אחיזת המשטר ויכולת הדיכוי שלו עדיין נראית יציבה.

 

הנסיגה האמריקאית מההסכם תגביר את המתח האזורי. החשש הוא שאיראן תרגיש עתה "משוחררת" יותר להתיר פעולות נקמה כנגד ישראל. אותם דברים אמורים גם לגבי מדינות המפרץ בראשות סעודיה שחגגו את הודעת טראמפ ומביעות חשש לסבב אלימות.

 

הכותב הנו מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

בטל שלח
    לכל התגובות
    x