$
כלכלה ומדיניות

הקיטורים של טראמפ הם הסיסמוגרף החדש של שוק הנפט

במדינות המפרץ סוערות עדיין הרוחות בעקבות מתקפת הציוצים של נשיא ארה"ב שטען כי אופ"ק מעלה את מחירי הנפט באופן מלאכותי. הביקורת נגד טראמפ: הוא עצמו גורם לעליית מחירים בגלל מדיניותו נגד איראן

דורון פסקין 22:0003.05.18

בסעודיה ובנות בריתה באופ"ק, ארגון יצואניות הנפט, מנסים עדיין לעכל את הביקורת שהשמיע עליהן נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בחודש שעבר. 

"נראה שאופ"ק עושים זאת שוב. יש כמויות שיא של נפט בכל מקום, כולל מכליות מלאות בים, אבל המחירים גבוהים מאוד באופן מלאכותי. זה לא טוב ולא אקבל זאת", כתב טראמפ בחשבון הטוויטר שלו ב־20 באפריל. בשוק הנפט לא זוכרים ביקורת ישירה של נשיא אמריקאי על מדיניות אופ"ק מאז אמברגו הנפט שהטיל הארגון על המדינות התומכות בישראל, בעקבות מלחמת יום כיפור ב־1973.

 

טראמפ, הידוע בשליפות המהירות והלא תמיד נכונות שלו, ביסס את דבריו על פרסומים בלתי רשמיים שלפיהם קרטל הנפט בראשות סעודיה מעוניין בעליית מחירי הנפט לרמה של 100 דולר לחבית. אף שהסעודים מכחישים כי אופ"ק קבע יעד מחירים מסוים, טראמפ משוכנע שהצדק עמו.

 

ואכן, בשבועות האחרונים מטפס מחיר הנפט לרמות שלא נראו בארבע השנים האחרונות, ונע סביב 75 דולר לחבית. מחיר זה גבוה בכ־10 דולרים מהמחיר הממוצע לחבית שחזו מומחים לשנת 2018. לאור העובדה שארה"ב מייבאת כ־7 מיליון חביות ביום, מדובר בהפסד כלכלי משמעותי עבור האמריקאים, שיכול להגיע השנה לעשרות מיליארדי דולרים.

 

חשוב לציין כי כשטראמפ מדבר על עלייה "מלאכותית", יש מידה של צדק בדבריו, אם כי לו עצמו נזקף חלק נכבד במגמה שעליה הוא רוטן. מה שעורר את מחירי הנפט בשבועות האחרונים הוא לא גורמים כמו היצע וביקוש, אלא המתיחות האזורית סביב התגובה לתקיפה הכימית בסוריה והרמזים הבלתי פוסקים של ממשל טראמפ, כי יטיל עיצומים מחודשים על איראן. מנגד, וגם יועציו הכלכליים של טראמפ יודעים זאת, מימוש ההתחייבויות של יצרניות הנפט להסכם קיצוץ התפוקה של אופ"ק תרם בצורה זניחה לעליית המחירים האחרונה, וזאת בניגוד לציוצים של טראמפ.

 

ביקורתו של טראמפ על ארגון הנפט עוררה תהיות וגם חששות בשוק הנפט העולמי. בסעודיה, בת־הברית הקרובה של ארה"ב בעולם הערבי, לא אהבו את המתקפה המילולית שלו. גורמים רשמיים שנזהרים בכבודו של הנשיא האמריקאי הסתפקו בתגובה סולידית וטענו כי בשוק הנפט אין "מחיר מלאכותי". סוהייל מזרועי, שר הנפט של איחוד האמירויות, חברת אופ"ק ובת־ברית קרובה של וושינגטון וריאד, דחה על הסף את אמירתו של טראמפ.

 

בראיון שנתן בעקבות ההתבטאות של טראמפ הוא הסביר כי ארגון אופ"ק לא קבע יעד למחיר חבית הנפט אלא עוסק אך ורק "בהצלת שוק הנפט". מזרועי ציין, כי בטרם נחתם לפני כשנתיים ההסכם על הקפאת התפוקה עם יצרניות הנפט העצמאיות בראשות רוסיה, סבל השוק מהיצע יתר, ולכן המחירים ירדו אל מתחת ל־30 דולר לחבית. הירידה הזו גרמה ב־2016 למשבר חמור במדינות החברות באופ"ק, כמו ונצואלה.

 

קידוח נפט מול חופי קליפורניה בארה"ב קידוח נפט מול חופי קליפורניה בארה"ב צילום: רויטרס

 

אך בעוד נושאי תפקיד רשמי נזהרים בלשונם ובכבודו של הנשיא האמריקאי כדי לא לייצר עימות פומבי עם וושינגטון, מומחים עצמאיים במדינות המפרץ מזהירים, כי אמירתו של טראמפ מעידה על נכונותו להקריב את הידידות עמן. הם מעריכים כי קצפו של טראמפ יצא על ראשי אופ"ק, לנוכח מה שהוא רואה כהידוק היחסים של הארגון עם רוסיה.

 

בממשלו של טראמפ סבורים, כי עליית מחירי הנפט קשורה גם בניסיונות של מוסקבה לפצות את עצמה על הנזקים הכלכליים הנגרמים לה כתוצאה מהעיצומים המערביים. טראמפ לא התלהב, בלשון המעטה, מהיחלצותן של מדינות אופ"ק לעזרתו של הנשיא הרוסי, שכן חלקן הן בעלות ברית קרובות של ארה"ב.

 

מוחמד א־סבאן, אחד ממומחי הנפט הבכירים בסעודיה ומי ששימש כיועץ לשר הנפט הסעודי, טען כי ההתקפה של טראמפ על אופ"ק מחייבת את ראשי המדינה לחשוב שנית על עיתוי הנפקת חברת הנפט הלאומית אראמקו. הסעודים נוטים, ככל הנראה, להנפיק בבורסת ניו יורק 5% ממניות חברת הנפט הגדולה בעולם, ומקווים לגייס בהנפקה כ־100 מיליארד דולר שיופנו לפרויקטים שונים בממלכה.

 

שחקנים בשוק העריכו, כי הסעודים מעוניינים להעלות את מחיר הנפט ככל שניתן כדי להגדיל את האטרקטיביות של החברה עד מועד ההנפקה הצפויה, ככל הנראה במהלך הרבעון הראשון של 2019. אבל, א־סבאן סבור כי לאור ההתנהגות הבלתי צפויה של טראמפ, תהיה זו שגיאה להנפיק את אראמקו בעוד כמה חודשים בכלל, ובניו יורק בפרט. בשנה האחרונה התרבו דיווחי התקשורת מחוץ לסעודיה, כי בקרב משפחת המלוכה ישנם חילוקי דעות קשים באשר לזהות הבורסה שבה תונפק אראמקו. לפי הדיווחים, חילוקי הדעות הם הסיבה לעיכוב בהנפקה, שעתידה להתקיים בבורסה בריאד ובמקביל באחת הבורסות המובילות בעולם.

 

מבול של ספקולציות: מ־300 דולר לחבית ועד "ארה"ב תשבור את הכלים"

 

ברקע רוחות המלחמה המנשבות מהמזרח התיכון, סערו השבוע הרשתות החברתיות, כולל בעולם הערבי נוכח התבטאות של מומחה נפט כי מחיר החבית יכול להגיע ל־300 דולר בתוך מספר שנים. פייר אנדורן, מנהל קרן הגידור אנדורן קפיטל מנג'מנט, מהמובילות בתחום, צייץ כי הוא לא רואה מניעה לכך, וזאת בשל היעדר השקעה מספקת בהגדלת התפוקה מצד חברות בינלאומיות.

 

לפי מקורות בשוק הנפט, אנדורן נפגש לפני מספר שבועות, ביחד עם עוד מומחים, עם שר הנפט הסעודי ח'אלד אל־פאלח בלונדון. לפיכך, התבטאותו על המחיר עוררה ספקולציות, האם היא קשורה בדברים ששמע מהשר הסעודי.

 

בינתיים, גובר המתח לקראת 12 במאי, אז אמור הנשיא טראמפ להכריע האם הוא מאשרר את הסכם הגרעין או מכריז על נסיגת ארה"ב ממנו, במידה שלא יוכנסו בו שינויים מהותיים. בשוק הנפט בטוחים, כי יציאתו נגד מדיניות אופ"ק קשורה קשר ישיר גם למדיניותו בנושא איראן.

 

לאור הביקורת שהוא מתח על עליית מחירי הנפט, מעריכים כי טראמפ נוטה להחליט על ביטול ההסכם והטלת סנקציות מחודשות על איראן. משמעות החלטה זו תהיה ירידה בתפוקת הנפט של איראן, ירידה בהיצע הנפט בשוק העולמי ומכאן עלייה במחירים. לפי הנחה זו, טראמפ מאותת לראשי אופ"ק, כי עד פרסום החלטתו דרושה התמתנות של המחירים, מתוך הנחה שאלו יזנקו גם כך עם פרסום ההחלטה.

 

ניתוח הפעילות ברשתות החברתיות במפרץ מצביע על כך שהדעות חלוקות לגבי כוונות טראמפ. מצד אחד, רווחת בציבור התחושה שהוא לא באמת מתכוון לפעול לביטול הסכם הגרעין, אלא רק להכנסת שינויים. תמורתם הוא ידרוש תשלום מערב הסעודית והאמירויות, שתי היריבות המרות של איראן בעולם הערבי. חשש זה כי טראמפ "יגיש את החשבון" לשליטי המפרץ נובע מאמירותיו הקודמות לפיהן ארה"ב תבקש פיצוי כספי על נוכחות חייליה במזה"ת. התבטאויות אלו הגבירו את הלחץ בקרב שליטי המפרץ. עם זאת, ציבור רחב באזור בטוח כי טראמפ מתכוון ללכת "עד הסוף" מול משטר האייתולות. פרשנים המאמינים בכנות כוונותיו לפעול נגד הגרעין האיראני, הזהירו כי על המדינות להיערך לתגובתה החריפה הצפויה של איראן.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

בטל שלח
    לכל התגובות
    x