המדינה תשקיע חצי מיליארד שקל בחיבור מפעלים לגז
ל"כלכליסט" נודע כי משרד האנרגיה ישיק היום תוכנית חדשה עם יעד שאפתני להאצת חיבורי הגז למפעלים: חיבור של 250 מפעלים תוך 4 שנים
משרד האנרגיה ישיק היום תוכנית חדשה להאצת חיבור המפעלים בישראל לרשת הגז. ל"כלכליסט" נודע כי לתוכנית שגיבש מנכ"ל המשרד אודי אדירי עם ראש אגף התקציבים שאול מרידור (מנכ"ל משרד האנרגיה לשעבר) יעד שאפתני: חיבור של 250 מפעלים חדשים לרשת הגז תוך 4 שנים מהיום. עלות חיבור המפעלים תעלה למדינה כחצי מיליארד שקל.
- ועדת אדירי ליצוא הגז: אין שקיפות, אין מועד סיום
- משרד האנרגיה יחלק מענקים של 100 מיליון שקל להקמת תחנות תדלוק בגז טבעי
- "השימוש בגז חסך כסף לחברת החשמל, אבל יש בעיה במחיר"
ב־2009 חילקה רשות הגז שבמשרד האנרגיה את ישראל ל־6 מחוזות, ולכל מחוז מונה זכיין שאמור היה לחבר את המפעלים באיזורו לרשת הגז. אלא שהיו זכיינים שטענו שהחיבור לא משתלם כלכלית. הזכיינים טענו שיש מפעלים קטנים שהכנסותיהם לא יכולות לכסות את עלויות החיבור לגז. עוד טענו הזכיינים שישנם מפעלים מרוחקים, באיזורים שבהם הטופוגרפיה מקשה על החיבור ומייקרת אותו מאוד.
כעת תציע המדינה לממן את עלויות החיבור לגז של מפעלים המוגדרים כקשים לחיבור. אם זכיין יחליט לקבל את המענק לחיבור הגז מהמדינה, הוא מחויב לחבר את המפעלים תוך 4 שנים. זיכיונו של יזם שלא יעמוד בלוחות הזמנים יולאם, והחברה הממשלתית נתיבי גז תשלים את עבודת החיבור.
חלק נוסף בתוכנית החדשה הוא תקצוב של 120 מיליון שקל מתחילת 2019 לטובת הכפלה של קווי העברת הגז הקיימים. ההכפלה אמורה לשרת תחנות דלק שיציבו לרשות הציבור אפשרות תדלוק משאיות בגז טבעי.
חיבור המפעלים לגז נחשב לנקודת חולשה כואבת של משרד האנרגיה. ההסברים לחוסר ההצלחה של המשרד נערמים משנה לשנה. למעשה, גם מבקר המדינה פרסם בשנתיים האחרונות דו"חות שמגדירים את אזלת ידה של הממשלה כמציאות שנמשכת מזה שנים, שלא מניבה שום פתרונות אמיתיים.
התוכנית החדשה היא הרביעית במספר מאז 2015. גם היא, כמו קודמותיה, התגבשה על רקע כישלון מתמשך לקדם את השימוש בגז טבעי בתעשייה הישראלית. הגז החל לזרום מהים לחוף עוד ב־2004, וב־2009 יצא המכרז הראשון לחיבור מפעלים באיזור הנגב.
מאז פורסמו מכרזים לחמשת המחוזות הנוספים בישראל, אך מאמצי בכירי משרד האנרגיה בעשור האחרון הצליחו לחבר רק כ־50 מפעלים לרשת הגז. זאת בעוד שהיעד שהציבה הממשלה בחוק ההסדרים ל־2015‑2016 הוא חיבור של 450 מפעלים עד 2020.