קדחת המיזוגים שברה את השיא של ערב המשבר הפיננסי
הגאות בשוק המניות, ההלוואות הזולות והצמיחה הגלובאלית בארבעת החודשים הראשונים של השנה עודדו עסקאות בשווי 1.7 טריליון דולר. רגולטורים מאשרים את העסקאות גם בשווקים עם מעט שחקנים
השבוע האחרון היה רווי עסקאות בעולם המיזוגים והרכישות. רק ביום שני הודיעו חברות מתחומי הטלקום, האנרגיה והקמעונאות על מהלכים בהיקף 120 מיליארד דולר.
- ועדת הכספים אישרה הקלות במיזוגים של חברות הייטק בישראל
- קוואלקום תיאבק בניסיון רכישתה בידי ברודקום ב-100 מיליארד דולר
- הזרעים להשקעה מוצלחת בענף האגרוכימיה
בסך הכל נאמד שווי עסקאות המיזוג והרכישה מתחילת השנה ועד סוף אפריל ב־1.7 טריליון דולר, סכום הגבוה מהיקף העסקאות הדומות שנחתמו בתקופה המקבילה ב־2007 - כך לפי חברת השירותים הפיננסיים דיאלוג'יק.
אנליסטים מתחומי הכלכלה והמשפט אמרו כי הקצב המהיר של מיזוגים ורכישות צפוי להמשך. לדבריהם, הצמיחה הכלכלית העולמית, מחירי המניות הגבוהים והזמינות המתמשכת של הלוואות זולות מעודדות את מגמת ההתכנסות (קונסולדיציה).
בלילה שבין ראשון לשני הודיעו ספקיות הסלולר האמריקאיות טי־מובייל וספרינט על מיזוג בהיקף של 59 מיליארד דולר שייצור את החברה השניה בגודלה בשוק הסלולר האמריקאי. מניותיהן של שתי החברות צנחו בחדות בעקבות ההכרזה.
בעסקה מדוברת אחרת השבוע נוצרה קמעונאית המזון הגדולה בבריטניה. סיינסברי'ס, שעד עתה דורגה כקמעונאית השלישית בגודלה בממלכה על פי נתח שוק תרכוש את אסדה שבבעלות וולמארט תמורת 10 מיליארד דולר.
שתי העסקאות מעידות על שאיפתם של תאגידים חזקים להתקדם באמצעות מיזוגים בתעשיות בהן גם ככה יש מיעוט שחקנים. בכירים בחברות המעורבות האלה השתמשו בהצהרותיהם בכדי להסביר לרשויות להגבלים עסקיים למה נכון לאשר את המהלכים.
"יש עוד הרבה מקום למיזוגים" אמר לי לה־ברון, ראש מחלקת מיזוגים ורכישות בבנק רוטשילד הבריטי. "הדבר היחיד שיעצור את זה הוא זעזוע חיצוני או פוליטי - שהסיכויים עבורו עולים. אבל כל עוד המוזיקה מנגנת, אנשים ימשיכו לרקוד".
לה־ברון ציין כי רצף העסקאות גבר למרות אי־הוודאות הרגולטורית של ממשל טראמפ. הנשיא האמריקאי הראה נכונות לחסום כמה מיזוגים, בכלים שקודמיו בתפקיד לא השתמשו בהם.
הגל האחרון של העסקאות כלל את השתלטותה של חברת הנפט האמריקאית מרתון על מתחרתה אנדבור, בעסקה ששוויה 36 מיליארד דולר. המיזוג הוא הגדול ביותר בענף האנרגיה מאז 2016, אז רכשה ג'נרל אלקטריק את חברת בייקר־יוז.
מחירי המניות הגבוהים מפתים את החברות להשתמש במניותיהם כמטבעות בנתח גדל והולך של עסקאות. כך למשל, 40% מהעסקאות שנחתמו השנה הכילו רכיב מנייתי, בשעה ש־14% הורכבו כולן ממניות, כך לפי נתוני דיאלוג'יק. מנגד, עסקאות המזומן נדחקו לרמתם הנמוכה ביותר זה שלוש שנים.
"למרות האפשרות לפריצת מלחמות סחר, השוק הפכפך אך חזק. מחירי המניות הגבוהים משמשים כמטבעות למיזוגים ורכישות", אמר ג'ון ביק, ראש המחלקה הבינלאומית בפירמת עורכי הדין דייויס פולק. "ולמרות עליית שיעור הריבית, עלויות המימון נותרו נמוכים מספיק כדי שחברות ילוו מזומן בכדי לבצע רכישות משמעותיות".
הרנן כריסטרנה, ראש מחלקת מיזוגים ורכישות בינלאומיות בג'יי. פי. מורגן הוסיף: "אם אתה נמצא במצב בו החברה שאתה רוכש מתומחרת גבוה מידי, תשלום באמצעות המניה של החברה הרוכשת הוא אמצעי ביטחון מצוין כדי לוודא שהמחיר לא גבוה יותר משאתה מוכן לשלם".
עסקאות אחרות ביום שני כללו את רכישת חברת הנדל"ן התעשייתי DCT על ידי פרולוג'יס תמורת 8.4 מיליארד דולר, את המיזוג בין חברת התיירות מריוט ואקיישן ו־ILG בשווי 5.1 מיליארד דולר, ואת השתלטותה של פירמת הלמן אנד פרידמן על חברת הייעוץ פייננשל אנג'ינס בהיקף של 3.2 מיליארד דולר.