פרשנות
הדו"ח הרבעוני של סמסונג: השקט שלפני סופת האש
הענקית הקוריאנית סיימה את הרבעון האחרון בהצלחה מרשימה ומכירות הגלקסי S9 מפתיעות לטובה - אך שינויים בשווקי המובייל והשבבים צפויים להקשות על החברה לשחזר את ההצלחה בעתיד הנראה. מהם האתגרים שעומדים בפניה?
דו"חותיה הרבעוניים של סמסונג שפורסמו היום (ה') היו מהטובים שידעה החברה אי פעם. הרווחים זינקו וכל המדדים שהוצגו נצבעו בירוק עז. בנוסף יכולה סמסונג גם יכולה להיות מרוצה ממכירות הגלקסי S9 שהושק במרץ האחרון: על פי מחקר של קנאליס מתברר שהיקף המכירות שלו עומד שווה בשווה עם זה של הגלקסי S8. מדובר בהישג מכובד מאוד למכשיר שלמעשה מהווה שדרוג לדור הקודם ולא מחדש באופן מהותי את קו סמארטפוני החברה.
- סמסונג: זינוק של 58% ברווח התפעולי, קפיצה של 52% ברווח הנקי
- דיווח: LG לא עומדת בדרישות אפל לייצור מסכים עבור האייפון הבא
אבל כאן מסתיימות החדשות הטובות; סמסונג נהנית משילוב מגמות שסייעו לה עד כה - המעבר של יצרניות סמארטפון רבות לטכנולוגיית ה-OLED ובראשן אפל הזניקה את היקפי הייצור של מפעלי המסכים שלה; הביקוש הגואה לשבבי זיכרון למכשירי מובייל והבעיות שבהן נתקלה טושיבה גם סייעו לעסקי השבבים שלה; אך במקביל, החלו להתעורר כמה בעיות חמורות שישפיעו על החברה בעתיד הקרוב.
ראשית, האייפון X אינו ההצלחה שאפל קיוותה. המכשיר ככל הנראה אינו עומד בצפי המכירות וכל קבלני המשנה של אפל - כולל סמסונג - החלו לצמצם את צפי ההכנסות מעסקיהם הקשורים בביצועי יצרנית האייפונים. זה כולל את סמסונג, אבל גם את TSMC, פוקסקון וספקיות קטנות יותר. לא ברור עדיין אם אפל תמשיך לספק לסמסונג את חוזי הייצור של מסכי האייפונים הבאים; אחת הסיבות לכישלון היחסי של האייפון X הוא מחירו הגבוה שבתורו נובע במידה רבה מטכנולוגיית המסך שלו, ה-OLED של סמסונג.
אין מן הנמנע שבדור הבא אפל תחליט לחזור להשתמש במסכי LCD, לפחות בדגמים הזולים יותר כדי להגדיל את שולי הרווח. או אז היא כבר תוצאי הרבה פחות כסף על המסכים אצל סמסונג. זאת ועוד, את חוזי הייצור הבאים היא עשויה להעניק דווקא ל-LG (שלפי הערכות, מתקשה לעמוד בדרישות הייצור) או לספקית אחרת.
גם שוק שבבי הזיכרון גועש ועובר סדרה של שינויים מבניים וקונסולידציות שעשויות בסופו של דבר לפגום בביצועי יחידת השבבים של סמסונג. טושיבה, שהייתה אמורה למכור את מפעל השבבים המצליח שלה לקרן פרטית, עשויה לדחות את העסקה אחרי שמצב חשבונותיה השתפר. במקרה כזה היא תנסה לדחוף את העסקים שלו כדי להגדיל את עסקיה. טושיבה נמצאת בשותפות עם יצרנית הזכרונות ווסטרן דיגיטל דרך סנדיסק, ויש לה יתרון עצום בדמות מותג חזק בשוק הצרכני והארגוני.
גם הניסיונות של ברודקום לרכוש את קוואלקום שנכשלו ורכישת NXP בידי האחרונה עשויים לשנות את יחסי הכוחות בשוק המעבדים. סמסונג לא הצליחה לדחוף את מעבדי האקסינוס שלה ליצרניות גדולות אחרות; עד כה רק מכשיריה משתמשים במעבדים האלה ולמעט תחום המובייל המסורתי, טרם הציגה מערכות על שבב שיפעלו על מוצרים חוץ מסמארטפונים. עולם אינטרנט הדברים משווע למעבדים קטנים וזולים וזה תחום בו היא לא נמצאת עדיין.
כבר לא רצים להחליף סלולרי
שוק הסמארטפונים גם הוא סובל מירידה בביקושים. מחקר של IDC מצא שהביקושים לסמארטפונים ירדו בכ-8.5% ברבעון האחרון של 2017 ושמדובר במגמה שצפויה להימשך. רוב הסמארטפונים כיום לא מציעים חידושים מהותיים והצרכנים כבר לא ממהרים להחליף דגם כל שנה-שנתיים. התוצאה היא שבשביל למכור את אותה כמות מכשירים כאשתקד, נאלצה סמסונג להגדיל את הוצאות השיווק שלה בהיקף ניכר.
המגמה הזו גם היא לא צפויה להשתנות, בעיקר בהתחשב בכך שהמתחרות הסיניות מציעות מכשירים באיכות לא פחות טובה ובמחיר זול יותר. וואווי הציגה לפני כחודש מכשיר שעל פניו אף עובר את יכולותיו של ה-S9 בכמה תחומים, ביניהם איכות ויכולות המצלמה.
סמסונג עשויה לוותר על ביקסבי, הסייענית החכמה שלה שהתעקשה לדחוף למכשיריה בשנתיים האחרונות ולאמץ את גוגל אסיסטנט או אלקסה של אמזון; בניגוד לגוגל ואמזון, עלויות הפיתוח הגדולות של סייענית דיגיטלית לא מצדיקות את ההחזר הפוטנציאלי שסמסונג עשויה ליהנות ממנו.
זאת ועוד, סמסונג עברה טלטלות לא קטנות בממשל התאגידי שלה לאחר שבכירים וביניהם בנו של המנכ"ל נעצרו במהלך חקירת שחיתות נרחבת. התוצאה היא ששדרת ההנהלה עשויה להשתנות באופן שידרוש מהחברה תקופת הסתגלות. כל המהלכים האלה מעידים שהשנה הקרובה עשויה להיות קשה ביותר עבור ענקית האלקטרוניקה. אין זה אומר עם זאת שהיא לא תצליח להתמודד איתה בהצלחה, אבל יתכן שהדו"חות הבאים של סמסונג כבר יציגו תמונה שונה בתכלית.