הנציבות נגד חטיבת בתי החולים: "אתם לא בכיוון"
ל"כלכליסט" נודע כי הגוף שנועד לפקח על בתי החולים הממשלתיים זוכה לקיתונות של ביקורת מנציבות שירות המדינה וממנהלי בתי החולים
עודף פיקוח, קשיי ניהול, הצפה בנהלים ובירוקרטיות ובפרט - קשיים בניהול ושליטה בכוח אדם בבתי החולים הממשלתיים ‑ אלה חלק מהטענות כלפי חטיבת בתי החולים הממשלתיים שהגיעו לידי "כלכליסט". הטענות מגיעות מכיוון חלק מבתי החולים הללו וכן מגורמים בנציבות שירות המדינה, והן מפורטות במכתב ששיגר בימים האחרונים יוני דוקן, האחראי על ניהול כוח האדם במערכת הבריאות בנציבות שירות המדינה, למשרד הבריאות.
- נתניהו על התוכנית לקידום בריאות דיגיטלית: "נתארגן בצבת ברזל להגן על הפרטיות"
- משרד הבריאות יתיר יותר ניקל במכונות קפה
במכתבו של דוקן מועלות טענות קשות כלפי התנהלות החטיבה במתכונתה הנוכחית. "מחובתי להתריע בצער ובאכזבה כי בכל הנוגע לנושאים הנוגעים לניהול ההון האנושי, אין אנו נמצאים בכיוון הנכון להשגת המטרה", כותב דוקן למנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב.
בהמשך מפרט דוקן את הכשלים של חטיבת בתי החולים בניהול כוח האדם, כשבין השאר הוא טוען כי החטיבה עוסקת בעיקר בהיבטים של פיקוח תקציבי "ותו לא". בכך מתכוון דוקן שבמקום שהחטיבה תעסוק במגוון נושאים שנוגעים לריכוז, תכנון וארגון העבודה, כמו הקלה על בירוקרטיה או ארגון מחדש של מבנה הנהלות בתי החולים, החטיבה הגבילה את עצמה לפיקוח תקציבי.
עוד טוען דוקן כי החטיבה טרם הציגה תוכנית עבודה לקידום נושאים מערכתיים. מנגד, הוא כותב כי החטיבה "מיצבה עצמה בכוח כגורם מתווך בין נציבות שירות המדינה לבין בתי החולים. זאת גם בנושאים שוליים ללא צורך ענייני בכך, בעיקר בנושאי פרט. זאת, במקום לזהות, ליזום ולהוביל נושאי רוחב מערכתיים אותם נכון לקדם לצורך שיפור הניהול ותהליכי העבודה וכדי לשפר את איכות הטיפול והשירות הניתן לחולים".
בנוסף, טוען דוקן כי "מיצובה של החטיבה פוגע בעצמאות הניהולית שהוענקה למנהלי בתי החולים בניהול ההון האנושי" וכי היא מייצרת "בירוקרטיה, סחבת ועיכובים מיותרים, הפוגעים בשירות הניתן להנהלות בתי החולים הממשלתיים. לצערי, ככלל, היא נתפסת בעיני הנהלות בתי החולים כגורם מפריע ומעכב במקום כגורם מסייע".
ואכן, לידינו הגיעו רשמים מצד גורמים שונים בהנהלות חלק מבתי החולים הממשלתיים המביעים טענות דומות לגבי עודף בירוקרטיה, קשיים בניהול השוטף ובניהול כוח האדם, העמסת נהלים חדשים וסרבול של מנגנוני הפיקוח.
כדוגמה מציג דוקן את השתלשלות האירועים מאז שהתקבלה באוגוסט 2016 החלטת ממשלה להקים צוות בין־משרדי בראשות החטיבה שיבחן את המבנה הארגוני בהנהלות בתי החולים. לדבריו, רק לאחר כחצי שנה, בינואר 2017, מונה הצוות שהתכנס לראשונה רק באוקטובר 2017, תקופה של יותר משנה מאז שהתקבלה החלטת הממשלה. "הדברים מדברים בעד עצמם", חותם דוקן את מכתבו.
מעבר לכך, ובדומה לטענותיו של דוקן, טוענים מנהלי בתי החולים כי החטיבה עוסקת בעיקר בסוגיות של פיקוח תקציבי, לאור הגירעונות של בתי החולים הממשלתיים (כל בתי החולים הציבוריים בגירעון, למעט שיבא). לטענתם, מדובר בגוף המזכיר בפעילותו את משרד האוצר, אך הוא חלק ממשרד הבריאות.
חטיבת בתי החולים הממשלתיים היא גוף שהוקם לפני כשנתיים וחצי במשרד הבריאות, שנועד לרכז את ניהול רשת בתי החולים שבבעלות המדינה. מטרתו העיקרית היתה להפריד בין שני הכובעים שחבש המשרד ‑ כבעליו של בתי החולים הללו וכן כרגולטור עליהם ‑ מה שהציב אותו בניגוד עניינים.
ממשרד הבריאות לא נמסרה תגובה.