בלעדי לכלכליסט
משרד הבריאות יתיר יותר ניקל במכונות קפה
אחרי סערת המתכות שנמצאו במכונות קפה, ל"כלכליסט" נודע כי משרד הבריאות משנה את תקן הניקל הנפלט מהמכונה ויתאימו לאירופה
לאחר פרשת העופרת שנמצאה במכונות הקפה בשנה שעברה, משרד הבריאות החליט להקל על היבואנים בערכים המותרים לפליטת מתכות כבדות במכשירים מחממי מים, ובכללם מכונות קפה. ל"כלכליסט" נודע כי המשרד הורה להעלות את רף מתכת הניקל ל־70 מיקרוגרם לליטר, וזאת במקום 20 מיקרוגרם לליטר שמותרים כיום.
בחודש מרץ אשתקד משרדי הבריאות והכלכלה ביצעו בדיקות מדגמיות במכונות קפה, בהן נמצאו ריכוז מתכות גבוה מהמותר, בעיקר עופרת, והדבר עורר סערה בקרב הציבור. אז נחשף ב”כלכליסט” כי על שולחנו של הממונה על התקינה במשרד הכלכלה ממתינה דרישה של מכון התקנים להפוך לרשמי את הנוסח החדש תקן ת”י 900, העוסק בבטיחות מכשירים חשמליים. עד אז למעשה לא נאכפו הדרישות הנוגעות לפליטת מתכות.
אך יבואני מכונות הקפה טענו כי הדרישות של הרוגלטור מחמירות, ודרשו להשוות את הרמות המותרות של ניקל למקובל באיחוד האירופי. בפגישות שנערכו בעבר בין הצדדים נידונה בקשתם של יבואני הקפה להתאים את ערכי הסף של המתכת למקובל באירופה - עד 140 מיקרוגרם לליטר. הרף הנמוך בישראל כיום, עד 20 מיקרוגרם לליטר, גרם לבעיה ליבואנים כיוון שמרבית המכונות שמיובאות לארץ מיוצרות לפי התקנים של השוק האירופי, ויבואני מכונות הקפה טענו כי רמות הסף הנמוכות בישראל מחמירות ביחס לאירופה.
במשרד הבריאות התעקשו על השארת התקן של 20 מיקרוגרם לליטר, ואף טענו כי אין הצדקה שבמים שיוצאים ממכונות קפה יהיה ניקל, אך כעת כאמור החליטו לשנותו. משרד הכלכלה העביר את הבקשה של משרד הבריאות לוועדת התקינה של מכון התקנים, כדי שתבצע את שינויי התקן הנדרשים בתקן הישראלי בהתאם לערכים החדשים. במקרה של העופרת, שנחשבת למתכת יותר מסוכנת ובגינה התפוצצה הפרשה, היצרנים והיבואנים התיישרו לפי הערכים שקבע משרד הבריאות כיוון שבכל העולם התקנות מחמירות בנוגע לערכים המותרים במכשירים מחממי מים. בארה"ב קיים איסור על פליטת עופרת ובאירופה וישראל הסף המותר נמוך.
ממשרד הבריאות נמסר: "לבקשת הממונה על התקינה במשרד הכלכלה לבחינת התקן של ניקל במכונות חימום מים וקפה, משרד הבריאות המליץ לאשר מכונות קפה עם ריכוז מרבי עד 70 מיקרוגרם לליטר, וזאת בהתאם להמלצת ארגון הבריאות העולמי לגבי ניקל במי שתייה".