פרסום ראשון
מידע "נפיץ" מהחשבונות בחו"ל הכריע: כתבי אישום נגד פעילי שוק הון בכירים
הפרקליטות זימנה היום לשימוע את משה גולדמן, שאול מאור והדר אשרת, מבכירי השוק עד לאחרונה, שהיו מעורבים על פי החשד בתרמית בני"ע שבה גרפו רווחים בהיקף של 11 מיליון שקל על חשבון עמיתים בבית ההשקעות פסגות. על פי מקורב לחקירה, חיקור דין מוצלח הוביל לחשיפת מידע משמעותי מחשבונות קש בחו"ל שבהם הוסוו הרווחים מהתרמית
אחד מתיקי ניירות הערך הגדולים והמסקרנים של השנים האחרונות מגיע לשלב השימועים: הפרקליטות החליטה להגיש כתב אישום נגד משה גולדמן, שאולי מאור והדר אושרת - מהפעילים הבכירים והמוכרים בשוק ההון עד לאחרונה. השלושה חשודים בביצוע שלל עבירות חמורות של תרמית בני"ע, שוחד, מרמה, הפרת אמונים והלבנת הון. ל"כלכליסט" נודע כי בימים האחרונים נשלחו לחשודים מכתבי שימוע.
החקירה הגלויה בפרשה החלה בינואר 2014 עם מעצרם של השלושה. תיק החקירה עבר מרשות ני"ע לפרקליטות כבר בחודש נובמבר 2015, אולם לאור התפתחויות בתיק ההכרעה האם להגיש כתבי אישום התעכבה זמן רב.
על פי מקורב לחקירה, לאחר שבוצעו חיקורי דין מוצלחים בחו"ל, שבהם התקבל מידע "נפיץ" מתוך חשבונות שהחזיקו המעורבים בחו"ל, נאספו די ראיות שהטו את הכף. בשבועות האחרונים גם נערכו השלמות חקירה בפרשה, שכללו בין היתר את זימונם של חלק מהמעורבים לחקירה נוספת במשרדי הרשות.
כאמור, מדובר בחשודים שהיו דמויות בכירות בשוק ההון. גולדמן היה מנהל ההשקעות הראשי של קופת הגמל גדיש בבית ההשקעות פסגות עד שנת 2010, ועם פרוץ החקירה שימש כסמנכ"ל במנורה מבטחים; אשרת שימש מנהל חדר המסחר לשעבר של דויטשה בנק ישראל; מאור הוא הבעלים של בית ההשקעות מאור-לוסקי.
על פי החשד, בין השנים 2008-2013 ביצעו השלושה עסקאות בכספי עמיתים שאותם הפסידו לטובת חשבון רווחי בבעלותם. כתוצאה מהתרמית הם גרפו לכיסם רווחים בהיקף של כ-11 מיליון שקל על חשבון העמיתים. על פי החשד חשבון הנוסטרו במאור-לוסקי שבבעלות מאור, שימש בפועל כחשבון קש להסוואת הפעילות התרמיתית.
הפעולות, על פי החשד, נעשו תוך ניצול מעמדם ותפקידם בשוק ההון, וכן תוך טשטוש והסתרה של חלוקת הרווחים האסורים שכללה שימוש בחשבונות בני משפחה ומקורבים הן בארץ והן בחו"ל. עם פתיחת החקירה הגלויה, הרשות חקרה גם את נשותיהם של אשרת וגולדמן ומעורבים נוספים. הנשים נשאלו, בין היתר, על השימוש לכאורה שעשו הבעלים בחשבונות בנק שהתנהלו בחו"ל, ואליהם על פי החשד הועברו חלק מהרווחים שגרפו הבעלים מהפעולות התרמיתיות.
החקירה עצמה כוללת שתי פרשות: עסקאות מתאומות והפצת מניות. על פי החשד בפרשת העסקאות המתאומות, בתקופה הרלוונטית לחקירה תיאם מאור עם גולדמן רכישת ני"ע שונים, כאשר הוא מודע לכך שאותם ני"ע ירכשו בהמשך על ידי פסגות. בדרך זו ביצעו מאור וגולדמן בין חשבונות פסגות לבין החשבונות הפרטיים בחברת מאור לוסקי מאות עסקאות מתאומות בדפוס פעולה קבוע, המתאפיין לרוב ברכישת ני"ע במהלך המסחר, ומכירתם תוך זמן קצר בשער גבוה יותר לחשבונות פסגות.
דרך פעולה זו הניבה רווח מובטח לחשבונות הפרטיים במאור-לוסקי. גולדמן הוא שביצע את הפעילות המתואמת מצידה של פסגות מול החשבונות הפרטיים שבשליטת מאור, פעילות שהביאה לרווח תרמיתי המתסכם בלמעלה מ-2.5 מיליון שקל אותו חלקו מאור וגולדמן באופן נתוחכם ומסווה באמצעות חשבונות בארך ובחו"ל.
על פי החשד בפרשת הפצת המניות, פעלו גולדמן, מאור ואשרת באופן תרמיתי בני"ע לפחות בארבע הזדמנויות שונות במהלך שנת 2008, שעניינן מכירות אחזקות של דסק"ש לדויטשה, מתוך כוונה שדויטשה תמכור לאחר מכן את ני"ע בשוק ו/או לחשבונות פסגות. על פי החשד, קודם ביצוע ההפצות על ידי דויטשה, עליהן הופקד אושרת, דאג האחרון לעדכן את מאור אודותיהן. בעקבות מידע זה פעל מאור בשתי דרכים. מארועים אלה, כך החשד, גרפו שלושת החשודים רווח המסכם בסך העולה על 8.7 מיליון שקל, אותו חלקו זה עם זה באופן מתוחכם ומוסווה לרבות שימוש בחשבונות המתנהלים מחוץ לגבולות ישראל.