$
בארץ

דו"ח המבקר

מבקר המדינה: רשות החברות הפכה את הוועדה למינוי רואי החשבון לחותמת גומי; הציגה לוועדה מצגי שווא

המבקר ממליץ לבחון מחדש את מינוי חלק מרואי החשבון שנעשה בניגוד עניינים או על סמך מידע מוטעה. חקירתו הביאה להקפאת רוב המינויים. עם זאת, אין בדו"ח זכר לחשדות האישיים שהועלו נגד מנהל הרשות באותה תקופה אורי יוגב

שחר אילן 16:0009.04.18

רשות החברות קבעה בפועל את המינויים של רואי חשבון מבקרים לחברות הממשלתיות שאושרו כחותמת גומי על ידי הוועדה למינוי רואי חשבון. בפעילות הרשות נמצאו ליקויים חמורים ובין היתר הצגה חלקית ומטעה של נתונים על רואי חשבון עד כדי "מצג שווא". כך עולה מדו"ח מיוחד שפרסם מבקר המדינה יוסף שפירא על תהליך המינוי של רואי חשבון מבקרים לחברות הממשלתיות על ידי הוועדה למינוי רואי חשבון. 

 

 

רואי החשבון המבקרים אינם אלה המבצעים את דו"חות החברות, אלא מי שמאשרים את נכונותם. המבקר מגדיר אותם "שומרי סף חשובים במערך החברות הממשלתיות".

 

המבקר ממליץ לבחון מחדש את מינוי חלק מרואי החשבון שנעשה בניגוד עניינים או על סמך מידע מוטעה. הוא מציין שהדבר עלול להביא לתגובת שרשרת שתגרום לשינויים בכל מערך רואי החשבון. בפועל, חקירת המבקר הביאה להקפאת כמעט כל המינויים. הדו"ח מגלה ליקויים קשים, אבל אין בו כל זכר לחשדות האישיים נגד מנהל הרשות באותה תקופה אורי יוגב. החקירה בעניינו של יוגב שהועברה ליועץ המשפטי לממשלה הסתיימה בלא כלום.

  

במשק הישראלי פועלות 67 חברות ממשלתיות, 12 חברות בנות ו-16 חברות מעורבות; היקף הכנסותיהן הכולל נאמד בכ-67 מיליארד שקל וסך נכסיהן בכ-186 מיליארד שקל. שר האוצר ושרת המשפטים הם הממנים את חברי הוועדה למינוי רואי חשבון מבקרים. הוועדה מחלקת למשרדי רואי החשבון מינויים שמשמעותם שכר טרחה כולל של יותר מ-20 מיליון שקל לשנה. המינויים הם לקדנציות של 6 שנים.

 

בין השנים 2012 ל-2015 הייתה פעילות הוועדה למינוי רואי חשבון משותקת בשל חילוקי דעות על הרכב הוועדה. כתוצאה מכך, נמשכה כהונתם של חלק מרואי החשבון המבקרים זמן רב יותר מהתקופה הקבועה בכללים. התוצאה הייתה שהוועדה נדרשה, כשחזרה לפעילות ב-2015, למנות תוך זמן קצר רואי חשבון מבקרים לרוב המוחלט של החברות, כ-60 בסך הכול. כתוצאה מחקירת המבקר, הוקפא הרוב המכריע של מינויי הועדה, מה שאומר שיש רואי חשבון שמבקרים את אותה חברה כבר כעשר שנים, בניגוד למנהל התקין.

מבקר המדינה יוסף שפירא מבקר המדינה יוסף שפירא צילום: אלכס קולומויסקי

  

הדו"ח חמור ובכל זאת בולט הפער בין הציפיות שנבנו סביבו לתוצאה הסופית. כבר בפברואר 2016 כתב שפירא ליוגב כי למשרדו הגיע מידע על ליקויים חמורים לכאורה במינוי ובקבלת החלטות בנוגע לרואי חשבון מבקרים בחברות ממשלתיות.

 

במרץ אותה שנה פנה שפירא ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדנבליט שישקול פתיחת חקירה פלילית נגד יוגב במספר נושאים ובין היתר מינוי רואי החשבון המבקרים. זאת, בחשד ל"רישום כוזב במסמכי תאגיד, איומים והתערבות בהליכי מכרז". בדיקת מנדנבליט הסתיימה בקביעה שלא נמצא חשד לפלילים במעשי יוגב.

 

גם דו"ח קודם של המבקר בנושא נבחרת הדירקטורים החל בחקירה פלילית נגד יוגב והסתיים ללא ממצאים פליליים, או אף ממצאים אישיים משמעותיים נגד יוגב.

גם בלי כתב אישום פלילי, נמצאו ליקויים חמורים בפעילות רשות החברות בתקופת יוגב וועדת המינויים, חלק מחברי הוועדה פעלו בניגוד להסדרי ניגוד העניינים שעליהם חתמו. אלא שלא נמצא מניע של טובות הנאה או שוחד לפעולות אלה (ראו ידיעה נפרדות).

 

המבקר קובע ש"רשות החברות, במקום הוועדה, קבעה במקרים רבים את הבחירה ברואי החשבון לחברות... בין היתר הרשות קבעה את סדר הדיון על החברות, קבעה את אופן הבחירה בחברות הגדולות, החליטה בסוגיות ניגודי עניינים והמליצה לוועדה על בחירות מסוימות על פי עמדתה". כלומר, הוועדה הפכה בעצם לחותמת גומי של החלטות הרשות.

 

המבקר "רואה בחומרה רבה את העובדה שהרשות הציגה "מצג חלקי ואף מצג שווא", כדי לגרום לוועדה לאמץ את עמדותיה. בנוסף, הוועדה שמינתה 60 רואי חשבון מבקרים תוך זמן קצר, לא נימקה את בחירותיה או שעשתה זאת באופן בלתי מספק ובלי לקבוע כללים לדרוג ההתאמה של רואי החשבון לחברות שונות.

 

מנהל רשות החברות לשעבר אורי יוגב מסר בתגובה ש"אני שמח שגם בדו"ח הביקורת הנוכחי מצא המבקר שרשות החברות ואני פעלנו בידיים נקיות ובהתאם לכללי המנהל התקין, כפי שטענו כל העת".

 

מרשות החברות נמסר בתגובה, כי "הליך מינוי רואה חשבון מבקר לחברות הממשלתיות הינו הליך מורכב ביותר, אשר נוהל על ידי הרשות והוועדה בצורה מיטבית. עקב קטיעתה של עבודת הוועדה הקודמת ואי מינוי וועדה במשך תקופה ארוכה, נדרשה הוועדה תוך זמן קצר, לדון בעשרות מינויים של רואי חשבון מבקרים. כפי שאף נקבע בדו"ח, מרביתן המוחלט של ההמלצות שהתקבלו על ידי הוועדה בסיועה של רשות החברות הממשלתיות נמצאו תקינות".

 

למרות הטענה שהרשות פעלה בצורה מיטבית, נמסר ממנה ש"בימים אלו פועלת הרשות מול שר האוצר ושרת המשפטים להקמת וועדה חדשה. הרשות מברכת על עבודת הביקורת המקיפה שנערכה על ידי משרד מבקר המדינה. היא תלמד את הדו"ח וככל שקיימים עניינים נוספים הדורשים תיקון או שיפור, תפעל לתקנם בהקדם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x