בלעדי לכלכליסט
חיפה תגייס חצי מיליארד שקל לשדרוג מכון לטיהור שפכים
איגוד ערים חיפה מעוניין לגייס אג"ח או לקבל הלוואה מבנקים וגופים מוסדיים, למימון השדרוג כדי לעמוד בתקנים של המשרד להגנת הסביבה. ב־2015 רצה איגודן לגייס אג"ח כדי לבצע שדרוג דומה, אך לבסוף קיבל הלוואה של 600 מיליון שקל מלאומי
איגוד ערים (ביוב) אזור חיפה מקדם גיוס חוב של חצי מיליארד שקל לצורך שדרוג והרחבה של מכון לטיהור שפכים בחיפה, כך נודע ל"כלכליסט". האיגוד בוחן בשלב זה הנפקת אג"ח ציבוריות בבורסה, או לחלופין הלוואה מקונסורציום מלווים שיכלול בנקים וגופים מוסדיים. האיגוד עדיין לא בחר חתם לביצוע העסקה, אבל נעזר במשרד עורכי הדין שבלת לצורך ביצוע הגיוס מול שוק ההון והבנקים.
- פינוי מתקן שפכים בהרצליה יאפשר שיווק של 1,300 יחידות דיור
- בית המשפט: על המדינה להתחיל בטיהור שטח תעש השרון – ללא קשר לתוכנית הבנייה
- עיריית הרצליה מונעת טיהור אדמות תע"ש בנוף ים
תוכנית השדרוג וההרחבה של מכון הטיהור, שבראשו המנכ"ל עמי בן חיים, אושרה על ידי רשות המים, המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות. היא נעשתה בהמשך לתקנות בריאות העם תש"ע – 2010, שמגדירות מחדש את איכות מי הקולחין שיש להפיק במכוני טיהור השפכים בישראל. העלות המשוערת של השדרוג היא 485 מיליון שקל.
מדובר בפעם השנייה שמכון לטיהור שפכים מבצע גיוס חוב לצורך שדרוג. ב־2015 ניהל איגודן תשתיות, הגוף האחראי על טיהור השפכים בגוש דן, מגעים להנפקת אג"ח בבורסה לצורך ביצוע שדרוג דומה. לבסוף הוא סיכם עם החטיבה העסקית־מסחרית של בנק לאומי על הלוואה ארוכת טווח של 600 מיליון שקל.
באיגוד ערים אזור חיפה (ביוב) מאוגדות שמונה ערים: חיפה, קרית אתא, קרית ביאליק, קרית מוצקין, קרית ים, שפרעם, נשר וטירת הכרמל, והוא ממומן בעיקר על ידי רשויות אלה. המכון גם משרת רשויות מקומיות כמו מועצה אזורית זבולון, מועצה מקומית רכסים ומועצה מקומית אעבלין. תקציב האיגוד ל־2018 הוא 74 מיליון שקל, ותקציב הפיתוח הוא 79 מיליון שקל - ולכן נדרשת הלוואה לביצוע השדרוג.
האיגוד אחראי על הטיפול בשפכים של אוכלוסייה המונה כ־700 אלף איש ובשטח כולל של כ־100 קמ"ר. השפכים הגולמיים המוזרמים למכון הטיהור מכילים חומר אורגני, מומס ומרחף, שמקורו בבתים ובתעשיות. הטיפול בשפכים נעשה במכון הטיהור הממוקם במפרץ חיפה בקצה רחוב האשלג, ותפקידו העיקרי הוא לפרק את התרכובות האורגניות מהשפכים. המכון קולט כל יום כ־100 אלף מטרים מעוקבים של שפכים בתהליכי טיהור ביולוגיים מתקדמים. השפכים המטופלים – מי הקולחין - מוזרמים לעמק יזרעאל ומשמשים להשקיה חקלאית.
הנהלת האיגוד מקדמת ביצוע של תכנון כללי לשדרוג מערכות הטיפול בשפכים במכון, כדי להביאו לרמה הנדרשת בתקנים החדשים. כמו כן, החליטה הנהלת האיגוד לתת מענה לגידול עתידי באוכלוסייה בערים החברות באיגוד. הצפי הוא לכמות שפכים כוללת של כ־150 אלף מ"ק ליממה ב־2030.
התכנון בוצע על ידי חברות H&S מארה"ב ובלשה־ילון מערכות תשתית מישראל. במסגרת התכנון נבחנו חלופות תכנוניות רבות, ובוצעו אומדני הקמה ותפעול מפורטים לחלופות.
מאיגוד ערים אזור חיפה ביוב נמסר: "לאיגוד ערים איזור חיפה לביוב אושרה תוכנית פיתוח ושדרוג של המכון לטיהור שפכים ומערכות הולכת שפכים בהיקף של 485 מליון שקל. שדרוג מכון לטיהור לשפכים לצורך הפקת מי קולחין באיכות שלישונית ולהגדלת יכולת הטיפול, לאור הגידול בכמויות השפכים באיזור חיפה רבתי. האיגוד פועל לגיוס ההון הדרוש לפיתוח באמצעות בנקים ומוסדיים".