בית המשפט: על המדינה להתחיל בטיהור שטח תעש השרון – ללא קשר לתוכנית הבנייה
בדיון הראשון שנערך בשורת העתירות שהוגשה נגד התוכנית קבעה שופטת המחוזי אגמון-גונן כי "אין זה סביר שמדינה בקרקע שלה לא תוכל לתת הנחיות לניקוי הקרקע ללא קשר לתוכנית שאמורה להיכנס לתוקף"
על המדינה להתחיל בטיהור קרקעותיו המזוהמות של מפעל "תעש השרון" – הגובל בערים הרצליה, רמת השרון והוד השרון – וזאת ללא קשר לאישורה וקידומה של תוכנית הבנייה רחבת ההיקף שיזמה המדינה במקום. כך קבעה שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב מיכל אגמון-גונן במהלך הדיון הראשון שנערך בשורה של עתירות נגד התוכנית.
- אחרי 20 שנה של זיהום קרקע: 1,100 דירות ייבנו בתעש בת"א
- 23 אלף דירות בהמתנה: הוקפאה תוכנית תעש ברמת השרון
- החשב הכללי באוצר מוציא את הפרטת תעש מהקפאה
בפברואר 2017 אישרה ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית את תוכנית הבנייה שקידמה רשות מקרקעי ישראל לשטח הנרחב שבו פעלו מפעלי תעש בשרון. המדובר בשטח קרקע עצום של 7,400 דונם. תוכניות אלה כוללות את בנייתן של 23 אלף דירות, שיתווספו להרצליה ורמת השרון, ולמעלה ממיליון מ"ר של שטחי תעסוקה ומסחר, אשר יוקצו ברובם להוד השרון.
קרקעות אלה זוהמו במשך עשורים ארוכים באופן חמור על ידי המפעלים שפעלו בהם, ועם אישור התוכנית הוגשה נגד המועצה הארצית שורה של עתירות. טענתם המרכזית של העותרים היתה כי אין לאשר כל תוכנית במקום בטרם ייערך סקר זיהומים מקיף במימון המדינה האחראית לזיהום. בין העותרים: עיריות הרצליה ורמת השרון, עמותת אדם טבע ודין, ארגוני התושבים אחל"ה וריב"ה ועוד.
בספטמבר האחרון החליטה אגמון-גונן כי התוכנית לא תפורסם למתן תוקף עד לקיום הדיון הראשון בעתירה, וזה נערך ביום רביעי האחרון. לאחר שהציגו הצדדים את עמדותיהם קבעה אגמון גונן כי כעת רשאית המדינה לתת תוקף לתוכנית אם תחפוץ לעשות כן. עם זאת כתבה כי "ככל שמדובר בזיהומים פעילים הדורשים פינוי מיידי, כניסת התוכנית לא צריכה להיות תנאי לכך, שכן אין זה סביר שמדינה בקרקע שלה, שהיא קרקע מוגדרת כקרקע של מפעלים בטחוניים לא תוכל לתת הנחיות לניקוי הקרקע ללא קשר לתוכנית שאמורה להיכנס לתוקף".
עוד קבעה השופטת בהחלטתה כי המדינה תשקול להקדים לבצע סקר במתחם 2 – המתחם הראשון שבו יש כוונה להוציא לפועל תוכנית מפורטת.