הכלכלנים כותבים
תורת המשחקים תמנע מלחמת סחר
ההיסטוריה לא יכולה ללמד אותנו הרבה על העימות בין ארה"ב לסין. תורת המשחקים דווקא כן
ככל שסכסוך הסחר בין ארה"ב לסין הולך ומתחמם, כלכלנים ואנליסטים מנסים להעריך מה יהיה הצעד הבא.
- לא רק מכסים: כך תוכל סין להגיב לצעדי טראמפ
- טראמפ על הטלת המכסים: "אולי נפסיד חלק מהעליות בשוק, אבל נהיה מדינה חזקה יותר"
- "מלחמת סחר בין ארה"ב לסין היא האיום הגדול ביותר כיום על הכלכלה העולמית"
מפתה מאוד לבחון את ההיסטוריה כדי לעשות זאת. אבל, בהינתן התנאים הכלכליים, הפוליטיים והסוציאליים של ימינו, ההיסטוריה עלולה להוביל למסקנות שגויות. כדי להגיע לתובנות יעילות יותר אפשר להסתמך על תורת המשחקים. זו יכולה לסייע לנו לקבוע אם המכסים ההדדיים יישארו בגדר תמרונים אסטרטגיים שיובילו לבסוף למסחר בינלאומי חופשי והוגן יותר, או שיתפתחו למלחמת סחר לכל דבר ועניין.
בשנתיים האחרונות התברר ששתי הנחות יסוד של הגלובליזציה לקו בפישוט. הראשונה היתה שחלק הארי של האוכלוסייה ייהנה מפירות הסחר הבינלאומי, בין שישירות או באמצעות מדיניות ממשלתית. השנייה היתה שרוב השותפות לסחר הבינלאומי יורידו בהדרגה את חסמי הסחר.
ההנחות הללו היו אופטימיות באופן מוגזם והמוניטין של הסחר הבינלאומי וחסידיו נפגע. ההשלכות באו בדמות גל של פופוליזם לאומני, שבעצמו הוליד מגבלות חדשות על הסחר, משא ומתן מחודש על הסכמי סחר קיימים והתקוממות נגד מוסדות על־לאומיים - כמו למשל בהחלטת אזרחי בריטניה לעזוב את האיחוד האירופי.
הסדר הכלכלי הגלובלי כפי שהוא מעוצב כיום צריך לתפקד כמשחק שיתופי, שבו כל שחקן מתחייב לסחר חופשי והוגן. קיימים חוקים ומנגנונים לתמרץ את השחקנים לעשות זאת ולהענישם אם לא יעשו זאת. המתיחות של החודשים האחרונים עלולה להוסיף למשחק אלמנטים של דילמת האסיר - אותה בעיה מתחום תורת המשחקים הממחישה כיצד פעילות אינטרסנטית של שחקן אחד מתבררת כהרסנית לא רק עבור יתר השחקנים, אלא בסופו של דבר גם עבורו. אפשר להימנע מתרחיש כזה באמצעות כמה צעדים.
ראשית, מדינות שאינן פתוחות לכלכלה העולמית באופן מספק אך חשובות לסחר הבינלאומי - בראש ובראשונה סין - צריכות להאיץ את תהליכי הליברליזציה של כלכלתן, במיוחד באמצעות הנמכת חסמי סחר.
יתר על כן, הסדרי הסחר הקיימים צריכים לעבור התאמה לזמננו אנו, ותאגידים שמרוויחים באופן לא פרופורציונלי ממנגנון הסחר הקיים חייבים לגלות אחריות חברתית רבה יותר. גופי פיקוח וגישור בינלאומיים, למשל ארגון הסחר העולמי, חייבים להפוך יעילים יותר וממוקדים יותר.
בהתחשב במספר הגדול של מדינות שמעוניינות לשמר את המשחק השיתופי בסחר הבינלאומי, המטרות הללו בנות השגה. מכיוון שהן יסייעו ביצירת יסודות מוצקים יותר לסחר הוגן, הן יהפכו את המנגנון כולו למכליל יותר, גם אם לא באופן מספק. זה יהיה צעד חשוב במאבק נגד הניכור וההדרה של חלקים רבים באוכלוסייה מהכלכלה הגלובלית.
הכותב הוא היועץ הכלכלי הראשי של קבוצת אליאנץ, ולשעבר יו"ר ועדת הפיתוח הכלכלי הגלובלי של הנשיא ברק אובמה. פרוג'קט סינדיקט 2018. מיוחד לכלכליסט