חוק חדש במלזיה: שש שנות מאסר למפיצי פייק ניוז
מדובר בחוק הראשון מסוגו בעולם, שמגדיר הפצת תוכן שקרי מכל סוג כעבירה פלילית; מהלכי חקיקה דומים מתנהלים כיום גם בפיליפינים ובסינגפור. ואולם, טוענים במלזיה שהחוק המקומי נועד להגן על ראש הממשלה לאור פרשת שחיתות חדשה
ממשלת מלזיה הודיעה אמש (ב') שהעבירה חוק למלחמה בפייק ניוז: מי שייתפס בהפצת חדשות מזויפות צפוי לעונש של עד שש שנים בכלא וקנס בן 123 אלף דולר. מדובר בחוק הראשון בעולם שמנסה להתמודד עם התופעה בחריפות שכזו.
- פייסבוק תשתף פעולה עם סוכנות AFP בבדיקה של עובדות
- מנכ"ל אאוטבריין: "כדי להילחם בפייק ניוז, צריך לפגוע בתמריץ הכספי ליצירתם"
- חוקרי MIT: השקרים בטוויטר ויראליים פי כמה מהאמת
לפי דיווח של סוכנות רויטרס, מגדיר החוק כפייק ניוז "ידיעות, מידע או דיווחים ונתונים שקריים למחצה או לחלוטין" וכולל טקסט, תמונות, סרטונים והקלטות אודיו. החוק נוגע להפצת מידע במרחב המקוון ויאפשר לממשלה להביא לדין גם אזרחים זרים אם יתברר שפרסמו מידע שפוגע במלזיה ואזרחיה.
לפי דיווח של סוכנות רויטרס, זוכה החוק להתנגדות: מבקרי החוק טוענים שהממשלה מנסה להשתמש בו להגבלת חופש הביטוי של האופוזיציה המלזית, לקראת מערכת הבחירות שתתקיים במדינה בחודשים הקרובים.
הצעת החוק ספגה ביקורת נוספת לאחר שהתברר שראש ממשלת מלזיה בשחיתות. הוא הואשם במדיה החברתית ובאתרי החדשות העצמאיים בקשר לשערורייה שהיקפה מיליארדי דולרים ושקשורה לקרן נדל"ן ממשלתית להשקעות בשם 1MDB. ראזאק דחה כמובן את ההאשמות, וסגן שר בממשלתו אף צוטט בכלי תקשורת אומר שכל ידיעה על פרשת 1MDB שלא אומתה על ידי הממשלה, מזויפת. באופוזיציה הגדירו את החוק כ"חוק להצלת נג'יב משערוריית 1MDB ".
האו"ם הביע הסתייגות מהחוק והאחראי על חופש הביטוי והמחשבה של הארגון, דייויד קיי, ביקש ממלזיה שתשקול דיון ציבורי מקיף לפני החקיקה. לצד מלזיה, מתכננות גם סינגפור והפיליפינים, מדינות עם מסורת דמוקרטית מוגבלת יחסית, לבצע מהלכי חקיקה דומים.