$
בארץ

מונופול המלט נשר מבקש להקים מחצבת חצץ ראשונה

לכלכליסט נודע כי השטח המתוכנן לחציבה נמצא ליד בית שמש על קרקע פרטית של נשר. המחצבה עשויה להגדיל את השפעת החברה בענף הבנייה

ענת דניאלי וליאור גוטמן 08:1003.04.18

מונופול המלט נשר מבקש להקים מחצבת אגרגטים (חצץ) סמוך לעיר בית שמש, כך נודע ל"כלכליסט".

 

התוכנית להקמת המחצבה החדשה כוללת שטח של כ־400 דונם שנמצא כיום בבעלות החברה. המחצבה אמורה לקום בסמוך למחצבות קיימות בהן של חברת המלט הר־טוב ממזרח לבית שמש. הקמת המחצבה תאפשר לנשר דריסת רגל בעוד חוליה בייצור הבטון. כיום נשר עוסקת בייצור מלט, תחום שבו היא מהווה מונופול. כדי לייצר בטון יש לעשות שימוש גם בחצץ.

לנשר מחצבה ברמלה המשמשת לחציבה של גיר רך המשמש מרכיב בייצור המלט. למחצבה זו רישיון הפעלה עד מרץ 2019 והוא מחודש בכל שנה.

 

התוכנית מקודמת על ידי החברה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים. בסמוך לפסח הגישה נשר תסקיר סביבתי לו נדרשה על ידי הוועדה לצורך קידום התוכנית.

לפי גורמי התכנון אם תהליכי האישורים יתנהלו ללא עיכובים ובמידה והתוכנית למחצבה תאושר, נשר תוכל להתחיל לפעול במקום בעוד כשנתיים.

 

נשר היא מונופול ותיק אך אינה זקוקה להיתר להקמת מחצבה זו. מרשות ההגבלים העסקיים נמסר שנשר לא פנתה לקבל אישור מוקדם לפני שקידמה את המחצבה. לגבי הגדלת השפעתה של נשר על שוק תשתיות הבנייה, נמסר מהרשות שבשלב זה חסרים נתונים ומוקדם לקבוע האם יש כאן פגיעה בתחרות בשוק.

 

מונופול נשר בבעלות כלל תעשיות שבשליטת לן בלווטניק מהווה כ־65% מהתעשייה המקומית של המלט. עד ל־2015 נשר היתה היצרנית היחידה בישראל והחזיקה למעלה מ־80% מן השוק, אבל חויבה למכור את מפעל הר־טוב שהיה בבעלותה, בעקבות מסקנות ועדה שבחנה את הריכוזיות בשוק. המפעל נרכש בכ־185 מיליון שקל על ידי משפחת וייל ומשפחת שמשון.

 

מנשר נמסר כי "מדובר בנכס פרטי שהאבן בו לא מתאימה לתעשיית המלט אלא לשימושים משלימים, ונבחנות האפשרויות בו".

 

מנכ"ל מפעלי נשר משה קפלינסקי מנכ"ל מפעלי נשר משה קפלינסקי צילום: בועז אופנהיים

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x