מלחמת הסחר, זירת הסיליקון: סין רוצה להפוך למעצמת שבבים
ממשלת סין צפויה להשקיע 150 מיליארד דולר בעשור הקרוב כדי להקים מערך ייצור מעבדים בשטחה. כחלק מהמיזם, תציע ליצרניות שבבים מענקים שונים ופטור מלא ממסים לחמש שנים. המטרה: להשתחרר מהתלות בארה"ב, יפן וקוריאה בתחום זה
סין הודיעה במהלך סוף השבוע על סדרה של הטבות מס משמעותיות שמיועדות לכל גורם שיקים בשטחה מפעלי ייצור שבבים. ההודעה מגיעה בתגובה להתגברות מלחמת הסחר בין סין וארה"ב; ממשל טראמפ הודיע על העלאת מכסים בהיקף של כ-50 מיליארד דולר, מה שמשפיע בין היתר על תעשיית המוליכים למחצה.
- רק שתי מדינות ירוויחו ממהפכת ה-AI
- טראמפ שוקל לבטל עסקאות בין חברות טכנולוגיה מארה"ב ומסין
- דונלד טראמפ מזעזע את ההייטק האמריקאי
סין אמנם מובילה את תחום הייצור עתיר הידע, אך תקועה הרחק מאחור בכל הנוגע לשבבים. דו"ח של PWC מסוף 2016 קבע שרק כ-14% ממפעלי המעבדים בעולם נמצאים בשטחה, כשהמצב לא השתנה משמעותית מאז. עתה שואפת סין לבנות יכולת ייצור עצמאית שתנתק אותה מהתלות בשבבים שמקורים בארה"ב, יפן וקוריאה.
כדי לתקן את המצב, הקימה ממשלת סין קרן שתגייס כ-32 מיליארד דולר לפיתוח חברות מקומיות בתחום הסיליקון. בנוסף, חברות שייצרו שבבים בסין יקבלו פטור מלא ממס חברות לחמש שנים, כשתנאי הבסיס לחברות הם השקעה של לפחות 2.4 מיליארד דולר והתמקדות בטכנולוגיית שבבים בגודל של פחות מ-65 ננומטר. חברות שמיצרות שבבים בגודל של פחות מ-130 ננומטר ייזכו לפטור ממסים לשנתיים, אך לא יידרשו להציג השקעה מינימלית. לפי דיווח של בלומברג, מתכננת ממשלת סין להשקיע כ-150 מיליארד דולר בעשור הקרוב כדי להגיע ליכולת ייצור עצמאית מלאה; כיום מוציאה המדינה כ-200 מיליארד דולר בשנה על יבוא שבבים.
עד כה, ניסתה סין להשיג את מטרתה באמצעות ניסיונות לרכוש יצרניות השבבים, אך רובם כשלו בשל התנגדות של ממשלות מערביות (ובחלק מהמקרים, אף באיסור מלא על הרכישות). למשל, לפני שנתיים ניסו גורמים סיניים לקנות יצרנית שבבים גרמנית, והמהלך נבלם בידי ממשלת ארה"ב, בשל בעלות צולבת של חברות אמריקאיות.
לסין כיום אין חברה גדולה שמייצרת שבבים עתירי ידע באופן המוני - למעט וואווי שמחזיקה חברת בת לייצור שבבי מובייל שמיועדים לסמארטפונים שלה, שאר היצרנים הסינים מתמקדים בטכנולוגיות מיושנות או שמיועדות לפלחי שוק ייעודיים כגון שבבים למוצרי תקשורת, מחשבי-על או בידור. החלק הקשה עבור החברות הסיניות הוא הצורך לפתח את הטכנולוגיה בעצמן: מדובר ביכולת שיש למעט מאוד מדינות בעולם, והאתגר הטכני ידרוש מסין משאבים עצומים למשך שנים רבות.