בלעדי לכלכליסט
מקורות תקבל פיצוי של 180 מיליון שקל על הליקויים במתקן ההתפלה
ל"כלכליסט" נודע כי מנרב הישראלית וסדיט הספרדית מוכנות לפצות את מקורות על הליקויים במתקן ההתפלה באשדוד. כעת נדרש אישור המדינה
מגעים מתקדמים לפשרה סביב התקלות במתקן ההתפלה של מקורות באשדוד. ל"כלכליסט" נודע כי לפי על פי ההסכם המתגבש חברת מנרב הישראלית וחברת Sadyt (סדיט) הספרדית, ששימשו כקבלניות בהקמת המתקן, ישלמו 180 מיליון שקל על התקלות שהתגלו בו. כמו כן, מקורות צפויה לקבל מחצית מהפיצויים שייפסקו בתביעות שיגישו מנרב וסדיט נגד חברת הביטוח של הפרויקט וקבלני המשנה ששכרו.
- מקורות: מתקן ההתפלה באשדוד עלול לקרוס. גפני: הממשלה כשלה, מישהו חייב לשלם
- אורי יוגב למקורות: יש למכור את מתקן ההתפלה באשדוד במכרז
- ביהמ"ש המחוזי הקפיא את מכירת מתקן ההתפלה של מקורות
הסכם הפשרה כבר סוכם בין הצדדים, וכעת ממתין לאישור מהמדינה ומהבנקים המממנים. עוד נודע ל"כלכליסט" כי חלקה של סדיט בפיצוי יהיה כ־120 מיליון שקל, בעוד מנרב שבשליטת אברהם קוזניצקי תעביר כ־60 מיליון שקל.
במקביל, מקורות ממשיכה בהליך מכירת המתקן במצבו הנוכחי, על הליקויים השונים שבו. המועמדת המובילה לרכישה היא חברת ורידיס, שהשליטה בה נמכרה בתחילת החודש לחברת דלק רכב.
כולם תובעים את כולם
הפשרה המסתמנת היא חלק מהליך בוררות שמתקיים זה כשנה וחצי בין מקורות ייזום, חברה־בת של מקורות, לבין מנרב וסדיט. הצדדים תובעים זה מזה סכומי עתק. מקורות ייזום דורשת 705 מיליון שקל על הליקויים במתקן, על עבודות שטרם הושלמו ועל איחור במסירת הפרויקט. מנגד, מנרב וסדיט תובעות ממקורות ייזום כ־481 מיליון שקל, בטענה כי לא עמדה בהסכמות. מי שמנהל את הבוררות הוא השופט בדימוס אבי זמיר.
במקביל, מקורות ייזום מנהלת בוררות מול המדינה, שתובעת ממנה כ־150 מיליון שקל על איחור באספקת המים המותפלים ועל אספקת כמות נמוכה מהמוסכם.
עד לאוקטובר האחרון מקורות ניהלה מו"מ למכירת המתקן למנרב וסדיט תמורת 100 מיליון שקל. נאלצה לסגת מהמו"מ לאחר שאורי יוגב, מי שהיה אז מנהל רשות החברות, הודיע כי המדינה דורשת שתקיים מכרז פתוח למכירת המתקן. יותר מעשרה גופים כבר התעניינו ברכישה במכרז הפתוח.
מקורות קיבלה לידיה את משימת הקמת המתקן ב־2011 והעבירה אותה לידי מנרב וסדיט, בעלות של 1.6 מיליארד שקל. מדובר במתקן היחיד בישראל שהוקם על ידי חברה ממשלתית.
מקורות התחייבה כי המתקן יתחיל לעבוד בינואר 2014. בפועל, הוא החל להתפיל מים רק שנתיים לאחר מכן, בינואר 2016. שורה של ליקויים גרמו למתקן לפעול בתפוקה נמוכה ב־15% מההספק המתוכנן. בעקבות זאת, הוא מפסיד 30‑35 מיליון שקל לשנה.
תחזירו את המפתחות
במאי 2017 רשות המים והחשב הכללי באוצר רוני חזקיהו הבהירו למקורות כי לא יתירו לה להפעיל את המתקן עד לסוף תקופת ההפעלה המקורית שלו ב־2039, משום שמחקה 500 מיליון שקל מכספי משלם המסים במתקן הכושל.
אגף החשב הכללי הורה למקורות למכור במהירות האפשרית את המתקן. במקביל, מקורות קיבלה הערכה שלפיה עלות התיקון של מתקן ההתפלה עשויה להגיע ל־200‑300 מיליון שקל. מי שירכוש את המתקן וישקיע את הסכום הנדרש לשיפוצו יקבל נכס שעשוי להניב הכנסה של 260 מיליון שקל לשנה, במשך 21 שנה.
מקורות ייזום צפויה לפרסם מכרז למכירת המתקן לתקופת זיכיון של 25 שנה, כולל חבילת המימון להקמת המתקן. המכרז יכלול את תיקון המתקן ויאפשר למדינה ליהנות ממחיר מים מופחת הודות לירידה במחיר האנרגיה ולירידה בריבית בהשוואה לזו ששררה בעת פרסום המכרז המקורי. עם זאת, הבנקים המממנים ייאלצו לבצע הפרשה על המימון שנתנו, משום שמכרז חדש מהווה אירוע של חדלות פירעון של היזם המקורי.