הכדורגל חייב להשקיע יותר בנשים
כדורגל הנשים עובר הליך התמקצעות ומועדונים משקיעים יותר בקבוצות נשים. ההשקעה הזו היא הכרחית לא רק בשביל שנשים ירוויחו יותר ובצורה הוגנת מהמשחק, אלא בעיקר בשביל לפתח את כדורגל הנשים כעסק. בשביל להרוויח צריך להשקיע. ואת זה לא עושים מספיק
לפני מספר חודשים חתמה מנהלת הליגה הבלגית על הסכם זכויות שידור בשווי 80 מיליון יורו. השבוע העבירה 300 אלף יורו מזכויות השידור כדי לסייע לליגת הנשים במדינה להתקדם. כרגע, קבוצות בלגיות עם קבוצת נשים מקבלות מענק של 10,000 יורו בשנה. אחרי מונדיאל הנשים ב-2019, כל קבוצה תקבל 50 אלף יורו להקמת קבוצת נשים.
- פיפ"א עשויה להקים ליגה גלובלית לכדורגל נשים
- יותר מ-60% מהשחקניות המקצועניות מרוויחות פחות מ-600 דולר בחודש
- בדרך לשיוויון: התאחדות הכדורגל ההולנדית תעלה את שכר השחקניות
האם זה מספיק? לא.
האם כדורגל נשים יכול לעניין? בוודאי.
בשבוע שעבר הגיעו 22 אלף צופים לאצטדיון וונדה של אתלטיקו מדריד לראות את קבוצת הנשים המקומית נגד קבוצת הנשים של ברצלונה. זה בהחלט לא היה השיא לכדורגל נשים בספרד, שעומד על 36 אלף איש במשחק בסן מאמס של אתלטיק בילבאו. איך מביאים אנשים? חברי מועדון (סוסיוס) נכנסים למגרש בחינם, כרטיס עולה רק 5 יורו.
האם זה מספיק? לא.
ריאל מדריד CFF משחקת בלבן ונושאת את שם הקבוצה האגדית. אבל היא לא שייכת לריאל מדריד. היא שייכת לאלפרדו אוז'ואה, איש עסקים ובעל רשת אופטיקה בספרד. בתו, פאולה, היא שוערת. הוא מדרידיסטה מושבע ולא רצה לראות את פאולה שלו משחקת באתלטיקו, שהגישה לה הצעה. הוא החליט להקים קבוצה משלו. ביוני, פלורנטינו פרס הודיע שתקום ריאל מדריד נשים. האם יקנה את ריאל מדריד CFF וישקיע בה כסף כדי להפוך אותה לריאל מדריד נשים? אולי.
האם זה מספיק? בהחלט לא.
מנצ'סטר יונייטד הודיעה השבוע שהיא תקים קבוצת נשים - באיחור רב - בעלות של 5 מיליון ליש"ט. מדובר בסכום שיא עבור קבוצת נשים - אבל כזה שבקושי מכסה את השכר של פול פוגבה או אלכסיס סאנצ'ס. בערך מה שהמועדון מוציא על השכר של השניים בחודשיים. העלויות לכדורגל נשים באנגליה לא גבוהות. מנצ'סטר סיטי, שהוציאה את הסכום הגבוה ביותר על קבוצת הנשים שלה מאז 2014, כיסתה הפסדים של הקבוצה ב-1.5 מיליון ליש"ט בסך הכול. זה אותו מועדון שההוצאות התפעוליות שלו בשנה האחרונה עמדו על 500 מיליון ליש"ט. 1.5 מיליון ליש"ט זה כלום כסף. קבוצת נשים בכדורגל האנגלי "עולה" למועדון, שבעיקרון מכסה הפסדים מתפעולה, בין 40 אלף ליש"ט (פחות מהשכר הממוצע לשבוע של שחקן פרמיירליג) ל-1.5 מיליון ליש"ט. בדרך כלל - 400 אלף ליש"ט, 200 אלף ליש"ט. לא הרבה כסף.
כדורגל השים סבל במשך שנים מאפלייה אדירה בכל הקשור לחוקים. בהתאחדויות רבות אסרו על נשים לשחק. מאז שנות ה-2000 יותר ויותר ילדות, נערות ונשים משחקות - אבל בכל הקשור להשקעות מוסדיות בהן, הן הרחק מאחור. זה לא בגלל שהן לא מעניינות - יש מספיק אנשים שמתעניינים בענף. זה לא בגלל שהן לא טובות - הסטנדרטים הטכניים והפיזיולוגיים עולים מדי שנה כמו בדורגל הגברים. כדורגל הנשים לא פורח בגלל שעדיין רואים בו כאחות חורגת לכדורגל גברים.
אז מה צריך לעשות? להפוך את כדורגל הנשים לחלק מהכדורגל.
זה אומר שמועדונים, התאחדויות ופדרציות יתחילו להשקיע הרבה יותר כסף ומחשבה בפיתוח המשחק הזה, שלמרות האפלייה - מצליח להביא אנשים למגרשים ולמרקעים.
אז מה עושים?
- השקעה של מועדונים בהקמת קבוצות נערות (ילדות צריכות לשחק כדורגל עם ילדים עד גיל 11-12).
- השקעה בשיווק כדורגל נשים. מציאת ספונסרים שיתאימו להן, עבודה נרחבת עם הקהילה עובר מטרות נשיות.
- להפוך אותן לחלוצות של התחום. מה זה אומר? נגיד ליגה פאן-אירופית? שהן יהיו הראשונות שיעשו זאת. העניין יהיה כביר ואפשר יהיה ללמוד מזה עבור שאר הכדורגל. רוצים לבטל פנדלים כצורת הכרעה? נסו את זה על כדורגל הנשים (פיפ"א מתכננת ליגה גלובלית).
- להכניס יותר מנהלות לכדורגל. יש מספיק הוכחות בשטח לכך שגיוון רעיוני ומחשבתי יכול לסייע לארגונים.
- התמקצעות והעברת כספים גדולה יותר לנשים. לא רק בשביל שירוויחו יותר ובצורה הוגנת, אלא בעיקר בשביל לפתח את כדורגל הנשים כעסק. בשביל להרוויח צריך להשקיע. ואת זה, הכדורגל, לא עושה מספיק.