איזי כהן נפרד בעקיצה: "האסטרטגיה שלי דרשה הקרבה שתוכיח את עצמה בעתיד"
כלל ביטוח מפרסמת דוחות שנתיים אחרונים תחת המנכ"ל איזי כהן, שיפרוש סופית במהלך 2018: החברה רשמה בשנת 2017 רווח כולל של 370 מיליון שקל, פי 3 מהשנה הקודמת. עתודות של יותר ממיליארד שקל עשויות להשתחרר בשנים הקרובות - כשסביבת הריבית תשוב לעלות
חברת כלל ביטוח שמחפשת בימים אלו את המנכ"ל הבא שלה מסכמת את שנת 2017 עם רווח כולל של 370 מיליון שקל, פי 3 מהרווח הכולל שהציגה ב-2016. במהלך השנה ביצעה כלל הפרשות מיוחדות בהיקף של 291 מיליון שקל אחרי מס.
- ועדת האיתור מעדיפה מועמד מתוך כלל למנכ"ל: ארנסט ולוין מובילים
- רעידת אדמה בכלל ביטוח: המנכ"ל איזי כהן התפטר מתפקידו
- "שותים את דמי. נתתי את הנשמה שלי לחברה הזו"
מחיקות ריבית - ופוטנציאל לעתיד
החברה ביצעה הפרשה של 248 מיליון שקל לפני מס בגין ירידה מתמשכת בסביבת הריבית חסרת הסיכון לזמן ארוך ושל 200 מיליון שקל לפני מס בגין הפרשות נוספות בעלת אופי חד פעמי. גם ב-2016 בוצעו הפרשות חד פעמיות, בין היתר בגלל סביבת הריבית. בנטרול ההפרשות של השנתיים האחרונות, היתה כלל מציגה ב-2017 רווח כולל של 661 מיליון, לעומת 396 מיליון שקל ב-2016.
כלל מדווחת כי במהלך ה-5 השנים האחרונות סביבת הריבית השפיעה מהותית על שורת הרווח שלה והירידה בסביבת הריבית גררה הפרשות בהיקף עצום של 1.6 מיליארד שקל לפני מס ו-978 מיליון שקל אחרי מס. החברה היחידה שעשויה לעקוף את כלל בהיקף הפרשות מצטבר גדול שכזה היא מגדל - שתי החברות מושפעות מתיק ביטוחי החיים הגדול שלהן שמביא להפרשות האמורות, מכוח דרישות הרגולציה - בעת שסביבת הריבית נמצאת במגמת ירידה והצפי לייצר תשואה על ההון קטן.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
החברה מדגישה גם את הפוטנציאל הגלום בהפרשות האלו שהן בסופו של דבר לא תלויות תוצאות כספיות, אלא תלויות מצב השוק. לפי החברה, ברשותה עתודות בהיקף של 1.13 מיליארד שקל שנוצרו בגלל סביבת הריבית הנמוכה, ולפיכך עלייה בעקום ריבית חסרת סיכון לטווח ארוך תגרום לשחרור העתודות האלה חזרה לשורת הרווח.
בכל הנוגע ליכולת של כלל לחלק דיבידנדים, כלל מדווחת על עודף הון של 111% מול ההון הנדרש מצד הרגולציה, כך שתיאורטית, דירקטוריון כלל מוסמך לקבל החלטה לחזור ולחלק דיבידנדים. עם זאת, ההערכה היא שבחברה ישאפו להגיע לעודפי הון משמעותיים יותר לפני שתתקבל החלטה כזו, למגינת ליבו של בעל המניות העיקרי בכלל, אדוארדו אלשטיין (בעקיפין דרך קונצרן אי.די.בי).
מחיקה בגמל
כלל ביטוח נאלצה לבצע מחיקה נוספת בפעילות הגמל שלה, עקב שחיקה בדמי הניהול ונטישת לקוחות למתחרים. ברבעון השלישי נאלצה כלל לבצע מחיקה של 53 מיליון שקל אחרי מס בשווי הפעילות ועתה מתברר כי ברבעון הרביעי ביצעה מחיקה נוספת של 16 מיליון שקל אחרי מס. ייתרת השווי של פעילות הגמל בספרים עומדת בתום הרבעון על 239 מיליון שקל.
כלל מתמודדת בשנים האחרונות עם נטישת כספי גמל למתחרים, לנוכח שילוב של חולשה בתשואות (שהשתפרו מאד ב-2017) ותגמול נמוך יחסית לסוכני ביטוח בהשוואה למתחרים.
בתקופת הדו"ח מצאה כלל כי נדרש תיקון לשיוך התחייבויותיה למבוטחים מקבלי הגמלה, לקרנות אג"ח שמנפיקה המדינה לתיקי החוסכים הנושאות תשואה מובטחת. בהתאם פנתה החברה לרשות שוק ההון לצורך ביצוע הקצאה בפועל של אג"ח חץ מהסדרות הרלבנטיות, לפי לתיקון האמור. הקצאת אגרות חוב בהתאם לשיוך מחדש צפויה להקנות לכלל ביטוח בעתיד זכות לקבלת ריבית גבוהה יותר, בשל ההתחייבויות למבוטחים מקבלי גמלה. כתוצאה מכך חל גידול ברווח לאחר מס של כ-57 מיליוני שקל.
התשואה להון של כלל עמדה בשנת 2017 על 7.9%, בהשוואה לתשואה להון של 2.7% בשנת 2016.
המנכ"ל הפורש איזי כהן מגיב לביקורת
איזי כהן, מנכ"ל כלל ביטוח היוצא, התפטר לפני חודש באופן מתריס מכלל, לאחר תקופה שבה ספג ביקורת, בעיקר מכיוונו של אלשטיין ומקורביו. הקש ששבר את גב הגמל מבחינתו חשיפת "כלכליסט" על דוח ביקורת שהזמין הדירקטוריון, שהצביע על הוצאות מיכון כבדות שהוציאה כלל באופן חריג בשנים האחרונות.
עלות שכרו של כהן עמדה ב-2017 על 2.9 מיליון שקל, ללא רכיב של מענק. עלות שכרה של ענת לוין, ראש חטיבת ההשקעות של כלל ומשנה למנכ"ל (המועמדת לתפקיד המנכ"ל הבא) עמדה על 2.78 מיליון שקל וכללה מענק של 793 אלף שקל. עקיבא קלימן, מנכ"ל סוכנות הביטוח תמורה שבבעלות כלל, סיים עם עלות שכר של 2.6 מיליון שקל, שכללה בונוס של מיליון שקל.
כהן אמר היום: "תוצאותיה העסקיות של כלל משקפות את אסטרטגיית החברה בחמש השנים האחרונות, שבסיסה ניהול עסקי לטווח ארוך". באמירה זו עוקץ למעשה כהן את המקטרגים נגדו שיצאו נגד העובדה שהתשואה על ההון של כלל נמוכה מהמתחרות שלה, עקב מהלכים שלכאורה יזם כהן כמו סגירת פעילויות מפסידות והתמקדות ברווח על פני נתח שוק. איזי כהן צפוי לפרוש מהתפקיד בחודש יוני. כהן המשיך והדגיש את חשיבות מהלכיו, וציין ש"כלל ביטוח עברה מהפיכה של ממש בחיזוק חוסנה העסקי והטכנולוגי". בעניין הפגיעה של הריבית הנמוכה וההפרשות האמורות אמר המנכ"ל: "כתוצאה מסביבת הריבית הנמוכה, הפרישה החברה לעתודות סכומים גדולים אשר יציפו לה ערך בשנים הבאות, לכשתעלה הריבית במשק".
כהן סיכם את הקדנציה שלו: "אני גאה לסיים כהונה של 5 שנים, אני משאיר חברה איתנה בעלת מבנה הון חזק - ההון העצמי בחברה גדל ב-5 השנים האחרונות מ-3.4 מיליארד שקל ל-5 מיליארד שקל, סך החוב והוצאות המימון הופחתו משמעותית, תיקי הביטוח טויבו ורווחי חיתום שופרו, מערכי ניהול סיכונים, בקרה ואכיפה- שודרגו, מערכות המיכון פותחו ושודרגו באופן מהותי למערכות מידע שהן ברובן מהמתקדמות בענף, כמו גם לאחרונה יישמנו חזון דיגיטלי מתקדם, רחב היקף לטובת לקוחות וסוכני החברה".
כהן לא הסתפק בכך והוסיף עקיצה אחרונה לזה שיבוא אחריו שלטענתו צפוי לקטוף את פירות עמלו "אין לי ספק, שאסטרטגיה זו של השקעות והפרשות בראיה לטווח ארוך אשר דרשה מידת הקרבה בתוצאות המדווחות בזמן הקצר, תוכיח את עצמה והחברה תציף ערך רב ותשביח את עצמה בעתיד".