"שותים את דמי. נתתי את הנשמה שלי לחברה הזו"
חשיפת כלכליסט את קיומו של דו"ח ביקורת לא מחמיא, שהזמין דירקטוריון כלל ביטוח, היה הקש ששבר את גבו של איזי כהן. מנכ"ל החברה הודיע ליו"ר על התפטרותו אחרי חמש שנים. התככים והבחישות שהובילו לפרישה הדרמטית
דרמה בחברת הביטוח כלל. ארבעה חודשים בלבד אחרי הארכת חוזהו בשנתיים נוספות הודיע אתמול בבוקר (ד') מנכ"ל כלל ביטוח, איזי כהן ליו"ר דני נוה כי החליט לעזוב.
- רעידת אדמה בכלל ביטוח: המנכ"ל איזי כהן התפטר מתפקידו
- דירקטוריון כלל נגד איזי כהן: שכרו יועץ לנתח את כשלי ההנהלה
- כלל ביטוח ניהלה מגעים למיזוג הגמל שלה עם אלטשולר שחם
ההתפטרות באה על רקע הידיעה שפורסמה אתמול ב"כלכליסט" על אודות הדו"ח שהגיש משה ברקת, המומחה החשבונאי ששימש שלוש שנים כיו"ר החברה המתחרה הפניקס, על הכשלים והחוזקות של כלל ביטוח. דו"ח זה הציג תמונה עגומה לגבי מצבה של כלל ביטוח בניהולו של כהן, את הביצועים הירודים שלה בהשוואה לחברות האחרות ובעיקר בנושא התשואה על ההון.
הדירקטוריון בראשותו של נוה, כשלצדו נשיאת בית המשפט המחוזי בתל אביב לשעבר ורדה אלשיך, החליט לשכור את שירותיו של ברקת כיועץ כבר לפני 3-2 חודשים. ברקת הכין דו"ח של לא פחות מ־120 עמודים. כהן התנגד למינוי והביע את הסתייגותו מהמהלך בישיבה שאליה זומן, ובה החליט הדירקטוריון למרות הכל לאשר את מינויו של ברקת. במקביל נשכרה פירמת רואי חשבון גדולה לבחון את התנהלות כלל ביטוח בנושא המחשוב והדיגיטל וההשקעות הגדולות שביצעה בתחום.
ברקת הגיש את מסקנותיו לפני כשבועיים, ובדיון שנערך סביבן כהן שטח השגות על המסקנות של ברקת. הדו"ח הציג בשורה של טבלאות את הנחיתות של כלל ביטוח מול חברות אחרות בעיקר הפניקס והראל.
אלשטיין הצביע נגד כהן
על רקע זה כהן מסתובב זה כמה שבועות עם בטן מלאה. בשיחות עם מקורביו אמר אתמול בבוקר כי "שותים את דמי. נתתי את הנשמה שלי לחברה הזו". מבחינתו הכתבה ב"כלכליסט" היתה אירוע קשה, ובשיחה שקיים עם נוה בבוקר הודיע לו כי הוא מתפטר וכי יעזוב את תפקידו ביוני הקרוב. נוה כינס את הדירקטוריון שקיבל את ההתפטרות. חברי דירקטוריון אמרו כי הם מצטערים על החלטתו של כהן להתפטר, אבל הדירקטוריון מחוייב לדאוג לטובת החברה גם אם זה כרוך בשכירת יועצים חיצוניים, כשהמנכ"ל איננו מאושר מכך.
כהן נקלע גם לעימות מתמשך עם בעל המניות גדול בכלל ביטוח, אדוארדו אלשטיין, שלא הסתיר את חוסר שביעות רצונו מתפקודו של כהן ומהעובדה שהמנכ"ל איננו מוביל חלוקת דיבידנדים בחברה, זאת אף שההוראות החדשות של דורית סלינגר, הממונה על הביטוח, מאפשרות זאת.
אלשטיין הצביע נגד הארכת כהונתו של כהן באמצעות 5% המניות הלא משועבדות של אי.די.בי בכלל ביטוח. אולם ההשפעה של אלשטיין על הדירקטוריון וניהול החברה היא אפסית. המפקחת על הביטוח מונעת מאלשטיין כל מעורבות בחברה, ובמקביל פסלה גופים שונים שעמם סיכם על מכירת השליטה בה. למעשה, סלינגר היא בעלת השפעה גדולה בהרבה מאלשטיין על ניהול החברה, מאחר שמניות השליטה בכלל ביטוח מצויות בידי הנאמן מטעם רשות שוק ההון, משה טרי.
משה טרי כלשון מאזניים
דירקטוריון כלל ביטוח ימנה בשבוע הבא ועדת איתור למינוי המנכ"ל הבא, כשבין המועמדים הפנימיים בולטים שלושה: המשנה למנכ"ל שמעון קלמן, דני כהן מנהל חטיבת הבריאות ומערך הלקוחות, וענת לוין, מנכ"לית זרוע ההשקעות כנף. הוועדה תבחן גם מועמדים חיצוניים, ובכפוף לאישורה של סלינגר. עוד שם שמוזכר בענף הביטוח כמועמד למנכ"ל כלל ביטוח הוא של מוטי רוזן, לשעבר מנכ"ל מנורה מבטחים ביטוח. מכיוון שמניות השליטה מוחזקות בידי הנאמן משה טרי, הוא צפוי להיות לשון המאזניים בכל הנוגע למינוי הצפוי.
עזיבתו של כהן מציבה סימן שאלה סביב עתידם של כמה בכירים בחברה שמזוהים אתו, בהם קובי שלום האחראי על ההשקעות הלא סחירות שהגיע בעקבותיו לפני כמה שנים. הסכם השכר החדש של כהן, שטרם אושר ואשר מהווה קיצוץ חד בתגמולים שלהם הורגל, אמור היה להניב לו 2.5 מיליון שקל בשנה, ועלותו לכלל ביטוח הוערכה בכ־2.8 מיליון שקל. זאת, לעומת עלות העסקה ממוצעת שנתית של 9.5 מיליון שקל ב־2016-2013, שהתקרבה בארבע שנים אלה ל־40 מיליון שקל – מרבית העלות בשכר ובמענקים.
כהן כמעט חזר הביתה
שמו של כהן עלה כמועמד להגיע לחברת מגדל שבשליטת שלמה אליהו, וככל הידוע נוהלו לאחרונה מגעים שקטים בנושא, אבל אלה לא הניבו דבר. כהן כיהן במשך עשור כמנכ"ל מגדל עד שמונה למנכ"ל אפריקה ישראל. הוא מונה למנכ"ל כלל ביטוח בדצמבר 2012 ולכאורה יהיה טבעי עבורו לחזור הביתה למגדל, חברה שהוא מכיר מלפני או מלפנים, אלא שהוא כפוף לתקופת צינון של שלושה חודשים בכלל ביטוח אבל בעיקר לא בטוח שאליהו ישכח לכהן את העובדה שעם מינויו "גנב" כהן למגדל שורה של מנהלים בכירים שאיתם עבד במגדל, מיד עם מינויו לתפקיד מנכ"ל כלל.
התפטרותו של כהן הביאה למצב חסר תקדים בענף הביטוח – שלוש חברות ביטוח, שתיים מהן הגדולות בישראל – מחפשות מנכ"ל חדש. לצד מחליף לכהן שכלל ביטוח תצטרך לאתר, גם במגדל מחפשים כבר תקופה ארוכה מנכ"ל שייכנס לחברה במקומו של עופר אליהו, בנו של בעל השליטה, שיסיים את תפקידו ביוני הקרוב.
אתמול התברר כי מי שסומן כמועמד למגדל, מנכ"ל מיטב דש אילן רביב, בחר להשאר בבית ההשקעות. במכתב לעובדי מיטב דש כתב רביב: "חשוב לי לעדכן אתכם שהחלטתי לוותר על התפקיד שהוצע לי בחברת מגדל ולהישאר במיטב דש".
מי שמוביל את הליך איתור המנכ"ל במגדל הוא אליהו עצמו בסיוע של רו"ח בני גבאי, שמשמש יועץ קרוב שלו כבר שנים ופרופ' עודד שריג שדירקטוריון מגדל אישר באחרונה למנותו ליו"ר במקומו של יוחנן דנינו. לבסוף, גם חברת הביטוח אי.די.אי מקבוצת ביטוח ישיר מחפשת מנכ"ל במקומו של רביב צולר שיעבור לנהל את כיל ומי שעשוי להחליפו הוא ערן וולף, היום מנכ"ל מימון ישיר מקבוצת ביטוח ישיר.
בכל מקרה בעוד רביב צולר מותיר אחריו חברה עם רווחי שיא, תשואה גבוהה על ההון, צמיחה חזקה בפרמיות ועם צוות עובדים חזק ומגובש, והוא היחיד בענף הביטוח שבחר שלא להקים ועד עובדים תחת ארגון עובדים, במגדל ובכלל ביטוח המצב שונה בתכלית. מדובר בשתי חברות שמתמודדות בשנים האחרונות עם אתגרים שמחלישים אותן למול המתחרות החזקות בקרב חברות הביטוח הגדולות — הפניקס והראל.
שתי החברות מחזיקות תיק ביטוח חיים גדול שסבל בשנים האחרונות מסביבת ריבית יורדת שאתגרה את היכולת לרשום תשואה על ההון, וגררה הפרשות גדולות לצורך חיזוק ההון העצמי. זאת, בתקופה שבה תוחלת החיים עולה ומאתגרת עוד יותר את עתיד ההתחייבויות של תיק הביטוח שלהן. חרף זאת, דווקא כעת שסביבת הריבית נמצאת במגמת עלייה מתונה, הדבר עשוי לשחק לטובת מגדל וכלל ביטוח שייהנו משחרור עתודות הון חזרה לטובת הרווח.
כלל משלמת את המחיר
גם בתשואות תיק הנוסטרו ותיקי ההשקעות של החוסכים בכלל ביטוח ובמגדל לא מבריקים בשנים האחרונות (אם כי כלל ביטוח הציגה התאוששות מרשימה ב־2017), ויחד עם החלטה אסטרטגית של איזי כהן לקצץ בעמלות סוכני הביטוח במטרה לשפר את הרווחיות, הוא משלם את המחיר בפדיונות כבדים לטובת מתחרים בחברת הגמל.
גם מגדל מדממת הן בקופות הגמל והן בקרן הפנסיה שלה – מקפת – הקרן השנייה בגודלה בענף, זאת בשל נטישת כספים למתחרים שמציגים תשואות חזקות יותר. משקולת נוספת שישנה על מגדל וכלל ביטוח היא שבשתי החברות קמו בשנים האחרונות ועדי עובדים שהצליחו ללחוץ את ההנהלות לשורה של הטבות יקרות שמהוות משקולת על יכולת ההתייעלות והתקדמות דיגיטלית.
מעבר לכל אלו הן סביב כלל ביטוח והן סביב מגדל ישנה עננה של חוסר יציבות ברמת הניהול או ברמת השליטה. כלל נמצאת כבר תקופה ארוכה על המדף ומדי רבעון מאלצת סלינגר את בעלת השליטה אי.די.בי למכור נתח של 5% ממהמניות שבידי אי.די.בי בבורסה, בעוד בעל השליטה אלשטיין ממשיך לנסות ולקבל בעצמו היתר שליטה בכלל. במגדל, תחת בעל השליטה אליהו התחלפו בשנים האחרונות שורה של יושבי ראש וכעת אליהו מנסה לעשות סדר ולמנות, כאמור, מנכ"ל שכיר במקומו של בנו עופר.