$
אוכל

השקד הירוק: מר ומתוק

טעמו המריר של השקד הירוק שעודנו רך, הוא תוספת משובחת לסלטים ולהכנת משקה רוזטה. אך יש לאכול אותו בכמויות קטנות

הדיי עפאים 16:1921.03.18

שקדים מפוצחים מצאו הארכיאולוגים באזורנו כבר לפני כ־7,000 שנים ונראה שהגרעין המתוק והפריך מלווה את האדם משחר ימיו. מקורו באזורנו ממש, מזרח הים התיכון ומערב אסיה, והוא גדל בבר בזנים שונים – השקד המצוי וגם שקד קטן־עלים ושקד רמון הנדירים יותר.

 

השקד אמנם מקדים לפרוח אך מאחר מאוד להבשיל פירותיו, רק 7-6 חודשים אחרי הפריחה, בסוף הקיץ. בינתיים, אוכלים מן הפירות כשהם עודם רכים. טעמם של השקדים הירוקים מר ויודעי חן מכינים מהם גם תמצית למשקה רוזטה המבושלת עם סוכר וגם מיני מאכלים וכבושים נהדרים.

 

את השם שקדיה חידש כנראה לוין קיפניס רק בדורנו כשם העץ אך בזכות שירי הילדים והפיכתו של העץ המקומי לסמל חג הנטיעות, ט"ו בשבט, הפך השם לנפוץ מאוד ונבדל משם הפרי עצמו.

 

בעונה

 

השקדים הירוקים הופכים טובים למאכל כחודש לאחר לבלוב השקדיות ונותרים רכים וטעימים רק לשבועות אחדים. השנה פרחו השקדיות מוקדם עקב החום ומיעוט הגשמים והשקדים הירוקים כבר בשווקים. בשנים גשומות וקרות השקדים מופיעים מאוחר יותר.

 

בשוק

 

שקדי בר אפשר לקטוף מן העצים, אך יש לאכול מהם במתינות ודווקא מן הבוגרים יותר שכן הפירות הצעירים מכילים אמיגדלין המתפרק לחומצה ציאנית רעילה ולכן אין לאכול שקדים מרים רבים מדי. בזנים התרבותיים יש פחות מן הרעל וטעמם מתוק יותר.

 

 

 

במטבח

 

שקדים ירוקים מעצי פרי מתורבתים אפשר לשמור במקרר שבוע ואף יותר בתוך שקית סגורה השומרת על לחות הפרי. כדי להתקין אותם למאכל יש לשטוף אותם היטב.

 

אם משיגים שקדים קטנים, מספיק לבזוק עליהם מעט מלח אטלנטי דק, לתבל בשמן זית ובלימון בנדיבות ולהגיש אל השולחן עם ערק וזיתים. אם השקדים גדולים יותר אפשר גם לפרוס אותם תחילה לרוחבם לפרוסות.

 

את השקדים הירוקים על טעמם המריר אפשר להוסיף לסלטים. במיוחד טעים סלט העשוי פרוסות דקיקות של שומר וגבעולי סלרי עם פרוסות דקיקות של שקדים ירוקים המתובל בערק ובשמן זית ובמלח גס. אל הסלט הזה אפשר להוסיף את בשרו המפורק של דג פורל צלוי או זיתים ירוקים שהופרדו מהגלעין.

 

אפשר גם לפרוס את השקדים מעל אורז מהביל שבושל עם כרובית מטוגנת או מעל פסטה עשירה עם פרמג'ן. לפני שמפזרים אותם יוצקים עליהם מיץ לימון ושמן זית כדי לשמור על צבעם ופריכותם. גם סלט פירות יהנה מפרוסות השקדים המרים וגם גלידת וניל עם טחינה ודבש.

 

מי שרוצה להאריך את האביב יוכל לכבוש את השקדים בצנצנת: פורסים שני לימונים, חותכים שני פלפלים ירוקים חריפים לפרוסות וקולפים שיניים מראש שום אחד. שוטפים קילוגרם אחד של שקדים ירוקים ומסדרים בצנצנת רחבה לסירוגין את השקדים עם הלימון, השום והפלפלים. מרתיחים ליטר מים עם חצי כוס מלח וחצי כוס חומץ. מתבלים את הנוזל גם בזרעי שומר ובפלפל אנגלי ומוסיפים כמה גבעולי שמיר. יוצקים את הנוזל על גבי השקדים עד כדי כיסוי וסוגרים את הצנצנת במכסה. מניחים על אדן החלון במקום מואר. הם יהיו מוכנים כעבור שבוע ואז יש להניח אותם במקום קריר ואפל ולהגיש מהם משך כל הקיץ עם יין לבן צונן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x