$
בארץ

מרכז השלטון המקומי: "100 מיליון שקל התווספו במחשכים לתקציב המועצות הדתיות"

40 ראשי רשויות דורשים מכחלון ודרעי כי התוספת התקציבית שניתנה למועצות הדתיות בתקציב, לא תחייב גידול במימון מצדם ומאיימים: אם לא נענה נשתק את פעילות המועצות הדתיות

שחר אילן 14:4515.03.18

תקציב המדינה ל-2019 שאושר אתמול מגדיל את תקציב המועצות הדתיות ב-100 מיליון שקל, שמתוכם 40 מיליון שקל על חשבון המדינה ו-60 מיליון שקל על חשבון הרשויות המקומיות. 40 ראשי רשויות פנו אתמול לשר האוצר משה כחלון ושר הפנים אריה דרעי, בדרישה כי התוספת התקציבית שניתנה למועצות הדתיות בתקציב, לא תחייב גידול במימון מצדם.

 

תקציב המועצות הדתיות ממומן בהיקף של 25%-75% ע"י המדינה והיקף דומה על ידי הרשויות המקומיות, ע"פ העשירון החברתי כלכלי של הרשות. זאת, כאשר בסך הכל 40% מכלל תקציבי הרשויות נותנת המדינה ו-60% הרשויות (על כל שקל של המדינה הרשויות נדרשות להוסיף שקל וחצי).

 

בהצעת התקציב המקורית עמד תקציב המועצות הדתיות על כ-200 מיליון שקל בעוד תקציב המועצות, כולל השתתפו הרשויות, מגיע ל-500 מיליון שקל.

 

אבל המדינה הוסיפה עוד 40 מיליון שקל ובכך חייבה את הרשויות בעוד 60 מיליון שקל. במשרד לשירותי דת אומרים שהדבר נעשה במסגרת הדיונים המקצועיים השגרתיים בין האוצר לבינם אבל בש"ס טוענים שמדובר ביישום של הסכמות קואליציוניות.

מימין: שר האוצר משה כחלון ושר הפנים אריה דרעי מימין: שר האוצר משה כחלון ושר הפנים אריה דרעי צילום: דוברות והסברה משרד האוצר

 

מרכז השלטון המקומי טוען כי "הגדלת תקציב המועצות הדתיות נעשתה במחשכים, ללא כל שיתוף או יידוע של השלטון המקומי למרות שהרשויות המקומיות הן אלו המממנות את עיקר העלות". 40 ראשי הרשויות כותבים: "אנחנו מתנגדים למהלך בלתי סביר ובלתי צודק זה מכל וכל". לטענתם,

"השלטון המקומי הפך להיות הכיס העמוק של הממשלה במימון שירותים ממלכתיים".

 

הם דורשים שהרשויות המקומיות לא יממנו תוספת זו וגם לקדם תיקון חקיקה אשר מפחית באופן משמעותי את חלקן של הרשויות המקומיות במימון המועצות הדתיות. זאת, "כיוון ששירותי הדת אינם שירותים מוניציפאליים במהותם וקיימים בהם ביחסי מימון שאינם קיימים באף משרד ממשלתי". הם מאיימים שאם לא תענה פנייתם ישתקו את פעילות המועצות הדתיות.

 

יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות, חיים ביבס: "לא ניתן ידנו לעושק של תקציבי הרשויות. אנו דורשים כי שר האוצר ושר הפנים ימצאו תקציב אחר למימון המועצות הדתיות שלא על חשבון שירותים עירוניים חיוניים לתושבי מדינת ישראל, כחינוך ורווחה".

 

מנכ"ל המשרד לשירותי דת, עודד פלוס, אמר בתגובה: בדיקות מקצועיות שערכנו הוכיחו שבעשור האחרון נשחק התקציב שנותנת המדינה למועצות הדתיות ב-50 מיליון דת, מה שגרם לכך שמועצות הגיעו לסכנת קריסה". לדבריו המשרד שכנע את אנשי האוצר בכך ועל רקע זה הוסכם על הגדלת תקציב המדינה למועצות הדתיות ב-40 מיליון שקל. "זו הצלה למועצות". לדבריו, המהלך עבר את כל התהליכים הנדרשים ולא נעשה במחשכים. משרד הפנים, שאחראי לרשויות המקומיות, היה שותף לדיונים.

 

עוד אמר פלוס שההקצבה למועצה הדתית לא מגיעה בשום רשות ליותר מאחוז. "תקציב עיריית תל אביב עומד על 4.6 מיליארד מתוכם 19 מיליון שהם 0.43% מוקצים למועצה הדתית בעיר. מוזיאון תל אביב מקבל 32 מיליון. שירותי דת לא פחות חשובים בעינינו מפעולות תרבות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x