בלעדי לכלכליסט
עד מפתח מהשלוחה בשוויץ עשוי לסגור על שיכון ובינוי
ביאח"ה מבקשים לחקור בארץ בכיר ישראלי, שנמצא עד לאחרונה בשוויץ ועבד שם במשך שנים בתפקיד רגיש בתחום הכספים במטה החברה־הנכדה SBI. לדברי מקורב לחקירת החשדות לשוחד באפריקה, עדותו יכולה לסבך עוד יותר את צמרת החברה
עד מפתח בפרשת השוחד לכאורה בשיכון ובינוי, שנמצא עד לאחרונה בשוויץ, דרוש לחקירה בישראל.
ל"כלכליסט" נודע כי המשטרה והפרקליטות פועלות להביא לארץ לחקירה ישראלי שעבד שנים רבות בתפקיד רגיש בתחום הכספים במטה החברה־הנכדה SBI בשוויץ, וחשוד במעורבות במנגנון ששיחד לכאורה פקידי ציבור זרים בקניה. אם יסרב להגיע, צפויות רשויות האכיפה להגיש לשוויצרים בקשה לחיקור דין.
- המשטרה מחזיקה הקלטות רגישות של בכירי שיכון ובינוי בפרשת השוחד באפריקה
- בזמן החקירות: שיכון ובינוי לקראת גיוס פרטי של חצי מיליארד שקל
- זיכרונות מאפריקה: "נותנים שוחד, כי כך העולם עובד"
לדברי מקורב לחקירה, עדותו של האיש עשויה לשפוך אור נוסף על מנגנון התשלומים המושחתים לכאורה באפריקה, ובכוחה לסבך עוד יותר את בכירי החברה. זאת גם על רקע מסמכים שבידי המשטרה, המתעדים תשלומים במזומן לעובדי ציבור זרים בכמה הזדמנויות.
על פי הראיות, הנחו בכירים בשיכון ובינוי את אנשי הכספים להוציא חשבוניות פיקטיביות כנגד סכומי כסף שהוצאו במזומן מקופתה לתשלומי שוחד לכאורה.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", המשטרה מחזיקה גם בהקלטות של בכירים בחברה, שתוכנן מחזק מאוד, לשיטתה, את החשד לכך שהם היו מודעים, או לקחו חלק, בהעברת תשלומי השוחד, כדי לקדם פרויקטי תשתיות באפריקה.
המשטרה צפויה לנסות לגייס עד מדינה מקרב החשודים המרכזיים, כדי לחזק את הראיות שנאספו עד היום בחקירה שבמרכזה חשד לביצוע עבירות של מתן שוחד לעובדי ציבור זרים, רישום כוזב במסמכי תאגיד וקשירת קשר לפשע. המשטרה רוצה גם לחקור בכירים נוספים ב־SBI המתגוררים בקניה. בשלב זה לא ברור אם בכוונתה לעצור אותם בהגיעם לישראל או רק לגבות מהם עדות או לחקור אותם באזהרה — ולשחררם.
החקירה ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה), שבלהב 433, נפתחה במקביל לתביעה שהגיש שי סקף, עובד לשעבר בקבוצה, ששימש איש כספים בסניף SBI בקניה, שבאמצעותו מתבצעת פעילות קבלנות התשתיות והבנייה בחו"ל. לטענת סקף, שעבד בקבוצה מ־2011, הוא חשף מעשי שחיתות חמורים לאורך השנים ובהיקף רחב. בתביעה נטען כי בפברואר 2016 נדרש סקף לוודא שתשלומים חריגים במזומן תועדו כהלכה, ובהמשך התברר לו כי אלה תשלומי שוחד בסכומי עתק לעובדי ציבור ולנבחרי ציבור בכירים בכמה מדינות במזרח אפריקה.
סקף טוען כי סירב לשתף פעולה עם הדרישות, שלדבריו אינן ראויות ונוגדות את ערכיו ואת צו מצפונו. בתגובה לכך כינה אותו מנהל הסניף, דן שחם, "סיסי" ו"אפס חסר עמוד שדרה". בכתב התביעה נטען כי שחם ניסה להצדיק את מעשיו באמירה "באפריקה תהיה אפריקאי — כל האפריקאים לוקחים ונותנים שוחד, כולם פה עושים עסקים, אם זו לא החברה (הכוונה ל־SBI) אז זו חברה סינית". עוד נטען כי אמר: "למה אתה חושב ששיעור הרווחים פה מגיע ל־40% ובניגריה ל־65%, ואילו בישראל בלחץ מגיעים ל־4%? כי נותנים שוחד, ככה העולם עובד".
לטענת סקף, בפברואר 2016 הוא זומן ללשכתו של שחם, ושם ראה לראשונה את "המחברת של בנו" — מחברת שהיתה שייכת למנהל אזור מזרח אפריקה, בנימין ("בנו") ארביט. בכתב התביעה נטען, שמטרת המשימה שהוטלה על סקף היתה לדאוג לתיעוד מסודר של תשלומי שוחד במחברת של בנו, כדי לאפשר את השמדת יתר המסמכים המעידים על העברת התשלומים, במקרה של ביקורת מטעם הבנק העולמי. לטענת סקף, לאחר שסירב לשתף פעולה, מנהל הסניף בקניה ביקש ממנו שיחזיר לו מיד את המחברת של בנו, וכך הוא עשה.
סקף, כך נטען, פנה גם לרואה החשבון המבקר ממשרד BDO זיו האפט, רובי לזרוב, שהגיע לביקור בסניף קניה. לטענת סקף, לזרוב לא הופתע, ואמר כי מדובר בפרקטיקה מוכרת, מושרשת וחובקת עולם, שזוכה לגיבוי הביקורת הפנימית של החברה, ועדת הביקורת של הדירקטוריון, המחלקה המשפטית של החברה (בראשות עו"ד חזי קטן) ומגיעה אפילו עד ליו"ר דירקטוריון SBI עופר קוטלר.
לטענת סקף, לזרוב ניסה להרגיע אותו ואמר כי אם נפח הפעילות בקניה היה חוצה את טווח המהותיות, היו נוהלי הביקורת מחמירים יותר. מכתב התביעה עולה שלזרוב הסביר לו גם כיצד הוא ומשה הפלינג, מנהל הכספים של SBI יותר מ־35 שנה, מערימים על דרישות הביקורת המחמירות במצב כזה.
"כל המנהלים, לרבות המנכ"ל, יודעים"
סקף, לטענתו, התריע גם באוזני מבקר הפנים של שיכון ובינוי, אברהם אדמוני, על מנגנון השוחד לכאורה. לדבריו, אדמוני היתמם כשחיוך על פניו: "מה זה שוחד? אני לא מכיר את המילה". אדמוני עוכב לחקירה, נעצר ליום אחד ושוחרר למעצר בית.
סקף טוען ששיתף בדברים גם את המהנדס הראשי למזרח אפריקה ב־SBI, יהודה לוי, שהגיע לביקור שגרתי בפרויקטים בקניה. לטענת סקף, לוי אמר לו: "הקומבינות שאנחנו עושים הן לא ברמה שאתה גונב את מזמין העבודה שלך או מרמה אותו ברמה של פשע. זו חוכמה של איך לעשות 'עסקים'. זה קומבינה שאם המזמין תופס אותך, לא קרה כלום. בארץ כשאתה גונב ומרמה וזה... זה ברמה של פלילים". לטענת סקף, לוי אישר בפניו שכל מנהלי קבוצת שיכון ובינוי, לרבות המנכ"ל ירון קריסי, יודעים על נוהג תשלומי השוחד לעובדי ציבור באפריקה.