$
בארץ

דו"ח המבקר

מבקר המדינה: צה"ל לא מקיים אכיפה נגד משתמטים חרדים

כשברקע הסערה שהתחוללה בימים האחרונים סביב אישור חוק הגיוס, חושף דו"ח המבקר כי צה"ל כלל לא מקיים אכיפה נגד משתמטים שמקבלים דחיית שירות אבל אינם לומדים בישיבה. הדו"ח חושף עוד שצה"ל לא עמד ביעדי גיוס תלמידי הישיבות במשך ארבע שנים ברציפות, והיקף הכישלון גדל בתקופה זו פי שמונה

שחר אילן 16:0114.03.18

מבקר המדינה יוסף שפירא קובע שמשרד הביטחון אינו מקיים מנגנוני אכיפה ופיקוח על צעירים חרדים שמקבלים דחיית שירות אבל אינם לומדים בפועל בישיבות. עוד הוא קובע שצה"ל לא עמד ביעדי גיוס תלמידי הישיבות במשך ארבע שנים ברציפות, והיקף הכישלון גדל בתקופה זו פי שמונה. המבקר מגלה שהתוכניות להקים מנהלת שתעודד גיוס תלמידי ישיבות מתעכבת שנים, ומזהיר שאם הדבר יימשך צפויה הסלמה של מחדל אי העמידה ביעדים.

 

 

דו"ח המבקר אינו מציין עם זאת את הרקע לכשלים אלה - לחצים כבדים של פוליטיקאים חרדים. התוצאה של הכישלון הזה אף מורגשת בדיווחי האוצר על בלימת העלייה בשיעור הגברים החרדים העובדים ואף ירידה מ-54% ל-51%.

 

מבקר המדינה פרסם היום (ד') את החלק השני של הדו"ח השנתי שמתמקד בעיקר במערכת הביטחון ובו בדק בין היתר את פעילות צה"ל ומשרד הביטחון לעמידה ביעדי הגיוס של תלמידי הישיבות החרדים. המבקר מציין שבשנים 2013-2016 לא עמדה מערכת הביטחון ביעדי הגיוס שקבעה לעצמה, והפער בין יעדי הגיוס לגיוס בפועל הלך וגדל פי 8, מ-1.4% ב-2013 ל-11% בשנת 2016. אם ב-2013 היה מדובר בפער שולי של 28 חיילים מתוך יעד של 2,000 הרי שב-2016 הוא כבר עמד על חוסר של 350 חיילים מתוך 3,200. מדובר אם כן בקושי הולך וגדל של צה"ל לעמוד ביעדים, שנובע כנראה מהמאבק של הקיצונים החרדים בגיוס וחוסר שיתוף הפעולה של הממסד החרדי.

 

 

חרדי ליד לשכת הגיוס בירושלים חרדי ליד לשכת הגיוס בירושלים צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

עודצ עולה מהדוח, כי הממשלה השתמטה מחובתה לאשר תוכנית לעמידה ביעדים. מתברר שהצוות הבין-משרדי הגיש תוכנית רב-שנתית לעמידה ביעד הגיוס כבר באפריל 2016. אבל השר אביגדור ליברמן הביא אותה לאישור הממשלה רק בפברואר 2017. במועד סיום הביקורת הממשלה טרם דנה בתוכנית. המבקר קובע כי "יש בכך כדי לפגוע בעמידה ביעדי הגיוס שהיא עצמה קבעה".

 

בשנת 2015 החליט ראש אכ"א כי תוקם בצה"ל מנהלת תלמידי ישיבות אך זו לא הוקמה עד היום. מבקר המדינה מעיר כי "נוכח תרומתה הצפויה של מנהלת תלמידי ישיבות לגיוסם ולעמידה ביעדי הגיוס שקבעה הממשלה, יש צורך שהגורמים הרלוונטיים, ובראשם ראש אכ"א, יפעלו בדחיפות להקמתה". עוד העיר שפירא למשרד הביטחון ולצה"ל, כי "מגמת הגידול בפער בין יעדי גיוס תלמידי ישיבות ובין הגיוס בפועל עלולה להימשך גם בשנים הקרובות אם הגורמים הרלוונטיים לא יפעלו כנדרש לקידום העמידה ביעדים".

 

מערך הפיקוח טרם הוקם

 

המבקר קובע כי משרד הביטחון וצה"ל אינם מקיימים פיקוח ואכיפה על מי שמקבלים דחיית שירות אבל בפועל אינם לומדים בישיבות. בינואר 2015 החליט מנכ"ל משרד הביטחון להקים במשרד מערך פיקוח ואכיפה על תלמידי הישיבות. ב-2016 המליץ הצוות הבין-משרדי כי המערך הזה "יבצע ביקורות פיזיות בישיבות שבהן לומדים דחויי שירות, ויאתר באמצעות האינטרנט מידע על דחויי שירות פרטניים שאינם מקיימים את הוראות החוק".

 

תהליך הקמת המערך נעשה בעצלתיים תוך מחלוקות בין משרד הביטחון והאוצר. רק לאחר שנתיים וחצי, במאי 2017, אושרה הקמתו והדבר טרם קרה. על רקע זה קובע הצוות הבין-משרדי שהקימה הממשלה לעמידה ביעדי הגיוס שקיים "חסר משמעותי במנגנוני אכיפה יעילים ומשמעותיים, שיאפשרו מעקב ראוי אחר תלמידי ישיבות דחויי השירות".

 

מצה"ל נמסר בתגובה: "גיוס חרדים לצה"ל נמצא במגמת עליה מתמדת. בשנת הגיוס 2016 (עד 01.07.2017) צה"ל עמד ב-90% ביעד הממשלה לגיוס חרדים כלומר כ-2850 חיילים חרדים התגייסו". עוד מציינים שם כי "בצה"ל משרתים כיום כ-7000 חרדים. הצבא פועל לגיוס החיילים החרדים בדרך שתתאים לאורח חייהם. זאת מתוך הבנה כי שירותם הינו חיוני ומשמעותי בכלל המערכים בצה"ל". עוד ציינו כי מנהלת גיוס החרדים הוקמה לפני כשלושה חודשים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x