חודש שני ברציפות: ירידה במכירת בתים חדשים בארצות הברית
גם בחודש ינואר 2018 נרשמה ירידה של 7.8% במכירת בתים חדשים. החשש הגדול: האטה בשוק הדיור האמריקאי
בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן
שוק הנדל"ן בארצות הברית שחווה במהלך חודש דצמבר האחרון ירידה במכירת בתים חדשים, המשיך בדיוק באותה המגמה גם בראשית שנת 2018. וכך, חודש ינואר נפתח בירידות חדות של מכירת בתים פרטיים בעיקר באזור צפון־מזרח ודרום ארצות הברית, כאשר החשש הגדול הוא מבשורה על האטה של ממש בשוק הדיור האמריקאי.
קצת נתונים: לפי משרד המסחר האמריקאי, המכירות של בתים חדשים – המהווים 10% משוק הדיור – ירדו בחודש ינואר 2018 בהיקף של 7.8% ועמדו על 593 אלף יחידות. רק בשביל לסבר את האוזן, הרי שמדובר ברמה הנמוכה ביותר מזה חמישה חודשים, מאז חודש אוגוסט 2017.
הירידה המשמעותית ביותר בהיקף המכירות נרשמה כאמור באזור צפון־מזרח ארצות הברית ועמדה על לא פחות מ־33.3%. בדרום ארצות הברית – המהווה בדרך כלל את עיקר שוק הבתים החדשים – צללו המכירות בשיעור 14.2%. לצד הירידות, נרשמה עלייה של 1% במכירות בתים במערב, ואילו באזור המערב התיכון דווקא נרשם זינוק מרשים של 15.4%.
בתחילת השנה האזרחית היו בשוק האמריקאי כ־301 אלף יחידות דיור חדשות, כאשר על פי קצב המכירות של ינואר יידרשו כשישה חודשים לניקוי היצע הדירות – פרק הזמן הרב ביותר מאז חודש יולי 2014.
עלייה בשיעורי המשכנתא
חשוב לציין כי נתוני מכירות בתים חדשים בארצות הברית נוטים להיות תנודתיים מחודש לחודש ותלויים גם בפרוצדורה הכוללת קבלת אישורים. בדומה לשוק הבתים החדשים, גם נתוני מכירות בתים בבעלות קודמת, נכון לחודש ינואר 2018, מראים על ירידה זה החודש השני ברציפות.
אחת הסיבות המרכזיות לירידה במכירות, מסבירים מומחים, היא מחסור בהיצע, מה שמביא לעליית מחירים ומרחיק את פלח האוכלוסייה המבקש לרכוש בית ראשון. בהקשר הזה חשוב עוד להוסיף כי העלייה בשיעורי המשכנתא עלולה להפוך את רכישת הבית לעניין יקר אפילו יותר, במיוחד כשלוקחים בחשבון שלא נרשמת צמיחה בשכר. צמיחת השכר השנתית בארצות הברית נותרה מתחת ל־3%, וזאת על אף ששיעורי האבטלה במדינה ירדו לשפל של 17 שנה ועומדים כעת על 4.1%.
לפי סוכנות המשכנתאות האמריקאית הוותיקה פרדי מאק, שיעור ריבית המשכנתא הקבועה ל־30 שנה עלה לרמה הגבוהה ביותר מאז חודש אפריל 2014 ועמד נכון לסוף השבוע של ה־22 בפברואר על 4.40% בממוצע – ומדובר בעלייה זה השבוע השביעי ברציפות (כאשר עמד על 4.38% בממוצע בשבוע לפני כן). עוד צריך להדגיש כי שיעורי המשכנתאות הולכים וגדלים בד בבד עם תשואות איגרות החוב הממשלתיות של ארצות הברית, וזאת על רקע החשש מפני עלייה באינפלציה.
הכתבה תורגמה מאתר cnbc.com
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>